Az évszázad meccse és a Szőke Szikla

2022.11.24. 19:30

Futball legendákra emlékeztek (galéria)

Az évszázad mérkőzése, a magyar-angol 6:3 mellett Mészöly Kálmánra is emlékeztek a székesfehérvári Aranycsapat Alapítvány tiszteletadásán megjelentek csütörtökön délután a fővárosban.

Tihanyi Tamás

Kű Lajos nagy átéléssel idézte fel a nagyszerű pillanatokat, amely ma már sporttörténelem

Fotó: Kricskovics Antal / FMH

– Soha nem szabad elfelejteni azt a napot, mindazt, ami akkor a Wembley-ben történt – jelentette ki ma délután a fővárosi Szent István Bazilikában Kű Lajos, a székesfehérvári Aranycsapat Alapítvány elnöke, egykori olimpiai ezüstérmes, válogatott labdarúgó, a Videoton és a Ferencváros legendás labdarúgója. Az évszázad mérkőzésére emlékeztek a nagy esemény hatvankilencedik évfordulóján jónéhány felejthetetlen, futball legenda örök nyughelyén, Puskás Ferenc, Kocsis Sándor, Grosics Gyula és Buzánszky Jenő márvány táblájánál. A fehérvári Aranycsapat Alapítvány – amely nemrégiben a székesfehérvári Olimpiai Parkban méltó emlékművet avatott az 1952-es olimpia hőseinek – mindent megtesz azért, hogy ezt a szeretetet és tiszteletet tovább adja az őket követő generációknak.  

A zászló mellett Takács János, Pákozd korábbi polgármestere: az Aranycsapat emléke máig nagy nemzeti büszkeség alapja  
Fotós: Kricskovics Antal / FMH 

Kű Lajos idézte fel az egykor történteket, de beszélt Sipos Jenő, a Magyar Labdarúgó Szövetség szóvivője, Tobak Csaba, a Fradi Múzeum vezetője, énekelt a pázmándi Tolcsvay Béla Kossuth-díjas énekmondó, és ott volt a székesfehérvári olimpiai ezüst- és bronzérmes világbajnok öttusázó Maracskó Tibor is. A 100 Tagú Cigányzenekar elnöke, Beke Farkas Nándor három zenésztársának közreműködése mellett eljátszotta Puskás Öcsi kedvenc nótáját: a leghangosabban természetesen azúttal is Kű Lajos énekelt.  

A megemlékezés szomorú pillanata volt, amikor a résztvevők tisztelettel adóztak a néhány nappal ezelőtt elhunyt Mészöly Kálmán emlékének.  

– Világklasszis labdarúgónak, a földkerekség egyik legjobb középhátvédjének, világválogatottnak, egy igazi hősnek ismertük meg. Aki végtelenül kedves, nagyszerű ember, egy igazi magyar. Isten nyugosztalja, ő is egy csodálatos generáció felejthetetlen tagja volt – búcsúzott Kű Lajos a Szőke Sziklától.  

  

Hat gólt rúgott és csak hármat kapott az Aranycsapat azon a legendás mérkőzésen, amit a máig legismertebb magyar, Puskás Ferenc vezetésével 1953. november 25-én játszottak le hőseink a londoni Wembley Stadionban, a sportág bölcsőjében. Az angolok európai csapat ellen hazai pályán már kilencven éve veretlenek voltak.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában