Tanulni jöttek, és nem okoznak csalódást

2022.10.20. 11:36

Székesfehérváron állomásozik az kínai U19-es női válogatott

Nagy előrelépést hozott az Magyar Kézilabda Szövetség és a Kínai Kézilabda Szövetség kapcsolatában az a kezdeményezés, melynek keretében az ázsiai ország U19-es válogatottja a 2022/23-as szezonban a magyar versenyrendszerben, az U19-es bajnokságban szerepelhet.

Káldor András

Közös edzést tartott az Alba Fehérvár KC U19-es csapata és a Kínai U19-es válogatott

Fotó: A klub

Kína a területi akadályok miatt nem tud országos szintű bajnokságot szervezni, így csak tartományi megmérettetéseken vesznek részt a sportolók, illetve a négyévente megrendezésre kerülő Összkínai Játékokon (All-China Games). Az MKSZ, mint a sportágában globálisan élenjáró, sportágalakító szervezet fontos célja, hogy a kézilabda két kiaknázatlan, de potenciálisan nagy felvevőországában – Kínában és az Egyesült Államokban – népszerűvé tegye a sportágat és segítse elterjesztését.
Ennek egyik lépcsőfoka az a kezdeményezés, melynek révén most Székesfehérváron állomásozik az kínai U19-es női válogatott. Sőt a gárda az U19-es magyar pontvadászatban szerepelhet, a Nyugati csoportban a második helyen tanyázik jelenleg, méghozzá veretlenül.   

Az ázsiai csapat vezetőedzőjét, a volt montenegrói válogatott, olimpiai ezüst- és Európa-bajnoki aranyérmes, kétszeres BL-győztes beállót, a 97-szeres válogatott Suzana Lazovicot kérdezte a klub az Alba Fehérvár hivatalos honlapja a nagy jelentőségű tervezetről. 

A két edző, Madár Gabriella valamint Suzana Lazovic is élvezte a munkát
Forrás: A klub

-  Mivel én is európai kézilabdaközegben nevelkedtem és többször volt szerencsém magyar csapat ellen játszani, jól tudom, hogy a magyar bajnokság és annak játékosai magas színvonalat képviselnek. Legnagyobb tiszteletünk és köszönetünk Wang elnökasszonynak, a CHA elnökének, aki megadta a lehetőséget ennek a generációnak, hogy ilyen hosszú időn keresztül gyarapíthassa kézilabda-tudását külföldön, és hasznos tapasztalatot szerezzen a világ egyik legszínvonalasabb versenyrendszerében, Magyarországon. A magyar képzés sikerességét több minden mutatja. A Bajnokok Ligájának és az Európa Ligának állandó szereplői, emellett – ami a játékosaim szempontjából igen fontos – a korosztályos válogatottak folyamatosan kiemelkedő teljesítményt nyújtanak, ami extra motivációt jelent csapatunk számára. Nagyon boldogok és elégedettek vagyunk ezzel a lehetőséggel, ami jelentős lökést adhat a kézilabda fejlődésének Kínában. Legfontosabb célunk, hogy igazoljuk, helyt tudunk állni a magyar bajnokságban és megszolgáljuk a CHA bizalmát. Meg szeretnénk mutatni, hogy Kína ténylegesen potenciállal rendelkezik, és reméljük, hamarosan visszatérünk arra a nemzetközi szintre, mint amikor 1984-ben olimpiai érmesek voltunk. Ez alatt a kilenc hónap alatt olyan csapatot szeretnénk építeni, mely majd a felnőtt válogatott magját képezheti. A lányok nagyon motiváltak, várják az előttük álló kihívásokat- tette hozzá a legenda, aki a szerb válogatott tagjaként Eb-győztes volt 2012-ben, és a londoni játékokon ezüstérmet szerzett.  – hangsúlyozta Lazovic.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában