Édesanyja szakmai útmutatása szerint készül

2022.09.20. 15:12

Toronymagasan nyerte a megyei bajnokságot Kunos Anna

A Kunos Lovarda Kft. ifjú velencei lovasa kiemelkedett a Balaton partján rendezett Fejér megyei díjugrató bajnokság mezőnyéből. Kunos Anna a megmérettetés minden számát nyerve végzett az élen.

Ferencz Balázs

Forrás: Kunos Lovarda

A kezdő lovas kategória pontozásos stílusverseny számaiban előbb 8,1, majd pedig 7,9 pontot kapott, s így összesítésben 16 ponttal végzett az élen Kunos Anna. A 14 esztendős lovas Ombre nyergében ugratott, s az aranyéremmel jogot szerzett a közelgő regionális bajnokságon való részvételre, melyen nyolc megye legjobb lovasai és paripái mérettetnek meg.

A kezdő lovasok 1 méteres magasságon, valamint 1 méter 5 centin lévő akadályokat ugratnak. Kunos Anna két éven át pónilovon csiszolta tudását, most először versenyezett nagy lóval. 

Edzője az édesanyja, Vámos Valentina, aki háromszorosan lehetett büszke Balatonvilágoson, hiszen a ló tenyésztője is ő volt, Ombrét csikó kora óta trenírozta.

– Saját tenyésztésű és saját kiképzésű lovakkal versenyzünk – mesélte a korábbi háromszoros magyar bajnok, a fiatalok munkáját szakedzőként segítő Vámos Valentina. – Úgy gondolom, a díjugratásban 70 százalék a ló, 30 százalék a lovas érdeme. Ha a ló jó és együttműködő, ha a lovagolni tanuló gyereknek részletes instrukciókat adnak, jönnek az eredmények. Ugyanakkor a képzett ló képes korrigálni a lovas hibáit. Rettentő fontos az alapok helyes elsajátítása. A legfontosabb pedig ebben a sportban, hogy a lovas miként ül a nyeregben.

Forrás: Kunos Lovarda

Vámos Valentina szigorú edzőnek tartja magát, de mint mondja, lányával még keményebben bánik a tréningek során.

– Nem viselte jól korábban, sok harcunk volt, nem egyszerű a szülő-edző kontra gyerek kapcsolat. De már jobb a helyzet. Sőt, a bajnoki győzelem után megköszönte, hogy ilyen szigorú voltam vele, s hogy így megtanítottam lovagolni.

Kunos Anna elszánt és alázatos. A 14 éves velencei lány terve konkrét: édesanyja nyomdokaiba lépne,  tenyésztéssel, kiképzéssel, lókereskedelemmel szeretne majd bíbelődni. Ugyanakkor a lovas gyógypedagógiával is szívesen foglalkozna majd.

Az egyesület másik ifjú versenyzője, Varga Kata Szonja 12 évesen idén májusban kezdett versenyezni. Balatonvilágoson bajnokságért ugrott. A dobogót nem érte el, de edzője szerint szépen helyt állt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában