A kilencedik helyen értek célba

2022.09.19. 17:45

Tamás József és Réti Kamilla versenye zárta az Európa-bajnokságot

A mix váltó küzdelmeivel zárult a felnőtt öttusázók Európa-bajnoksága Fejérben. A volános Tamás József és a MAFC sportolója, Réti Kamilla által alkotott duó remekül kezdett, végül a 9. helyen ért célba.

Horog László

Tamás József és Réti Kamilla a bónusz vívást követően, a Bregyó közben

Fotó: Horog László / FMH

Tamás József múlt kedden, az Eb első napján a fővárosi Gyurka Márk Manóval indult a férfi váltók küzdelmei során, a 6. helyen zártak, Tamás nem számolt azzal, hogy még lesz szerepe a kontinensviadalon. Az egyéni versenyben jól szereplő, selejtezős csoportjában az előkelő, harmadik helyen záró, mégis kieső Regős Gergelyt jelölte Martinek János szövetségi kapitány a zárónapi küzdelmekre, a vegyes váltóra, a fiatal, fővárosi sportoló hezitált, vállalja, vagy sem. A szakvezető a fehérvári Tamás Józsefet kérte fel az indulásra, akinek Réti Kamilla lett a párja a mix során. Remekül kezdtek, lévén a második helyen zárták a vívást a tíz együttest felvonultató mezőnyben, Tamás 13-5, Réti 10-8-as eredményt produkált a páston, mindössze a németek voltak előttük, azonban rövidesen ők kiszálltak, ugyanis Janine Kohlmann a lovaglást megelőzően, a bemelegítőpályán leesett a lóról, a hölgy a kezét törte, ezért a páros visszalépett a további küzdelmektől. Így a mieink egy helyet jöttek előre, azonban nem sokáig álltak a dobogón, ugyanis a lovaglás nem sikerült jól. Réti egy verőhibával zárt, azonban Tamás József lova kétszer megállt, ellenszegült, valamint egy akadályt is vert, ezzel a magyarok az utolsó helyen fejezték be azt a tusát, 261 pontot szereztek a maximális háromszázból. Az ukránok voltak a legjobbak, mögöttük az angolok következtek, akadályt ők sem borítottak, azonban egy másodperces időtúllépés miatt 299 ponttal gazdagodtak.

Az ukrán és a lett női versenyző már a célban, Tamás megkezdi az első körét a kombi során
Fotós: Horog László / FMH

Az összesítésben párosunk az 5. helyre csúszott, a bónusz vívás során sem tudtak előrelépni, az ukránok búcsúztatták őket, a keleti szomszéd együttese hatszor győzött zsinórban, magabiztosan nyerte ezt a számot és plusz 12 ponttal gazdagodott. Az úszásban a 7. helyen legjobb időt teljesítette Tamás és Réti, 2:06-os idővel érintették a falat, a franciák voltak a legjobbak a medencében. A kombi előtt a mieink 798 ponttal rendelkeztek, az 5. helyen kezdték a záró számot, 45 másodpercre az élen álló angolok (843 pont) mögött. A franciák 822, az ukránok 819, a lettek 814 egységgel rendelkeztek. Réti kezdett, nem futott rosszul, de nem lőtt jól, egy helyett csúszott vissza, a hatodik helyen adta át a váltót. Tamás is iparkodott a pályán, ám a lövészet során nem találta a ritmust, első sorozata után, a lőállásból kilépve hosszasan zárta a fejét, folyamatosan csúszott vissza, végül az utolsó, 9. helyen ért célba, társával 1269 pontot szerezve. Nem meglepő módon a britek nyertek, Tokió egyéni olimpiai bajnoka, Kate French mellett Myles Pillage összeállításban (1360), az olasz Alessandra Frezza és Matteo Cicinelli (1352), valamint a francia Marie Oteiza és Ugo Fleurot (1348) előtt.

Tamás József a lőállásban az utolsó szám, a kombi során az Európa-bajnokságon
Fotós: Horog László / FMH

Tamás Joci érthetően nem volt elégedett a szereplésével. A viadalt követően a lőállásban Martinek János szövetségi kapitánnyal konzultált. „Bocs Jani, ma csak ennyire tellett.” A szakvezető nyugtatta a fiatal sportolót. „Semmi gond, mindenből lehet tanulni, tapasztalatszerzésnek ez jó volt. Legközelebb összeszedettebben kell versenyezned.”   

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában