Készülődés a vb-selejtezőkre

2022.08.03. 11:02

Ismét négy fehérvári kapott meghívót a kosaras válogatott edzőtáborába

Hétfőn este találkoztak, kedd délelőttől már gyakorolnak a válogatott kosarasok Ivkovics Sztojan szövetségi kapitány vezetésével a következő időszak feladataira.

Horog László

Somogyi Ádám immár fehérvári játékosként erősíti a válogatottat

Forrás: Mirkó István/MW archív

Fotó: Mirkó István

A korábbi időszakhoz hasonlóan ismét négy albás kapott meghívót a keretbe, ám míg az elmúlt esztendőben  Vojvoda Dávid, Szabó Zsolt, Pongó Marcell és Lukács Norbert volt érdekelt, utóbbi a következő bajnoki szezont már az Olajnál kezdi – két évre kötelezte el magát –, ezért szolnokiként kapott meghívót a kecskeméti összetartásra. Azonban a fehérváriak száma mégsem csökkent, ugyanis a bajnok Falco irányítója, Somogyi Ádám immár koronázóvárosiként pattogtat az alföldi edzőtáborban. Természetesen mind a négyen bíznak abban, hogy ott lesznek a vb-selejtezőkön, valamint a szeptemberi Európa-bajnokságon, amelyen a mieink a kölni csoportban érdekeltek. Vojvoda biztosan pályára lép majd a kontinensviadalon, erre jó esélye van a többieknek is.  

A válogatott szeptember első napján vívja első meccsét a bosnyákokkal, két nappal később a Luka Doncic mellett szintén világsztárnak számító Goran Dragic által irányított, Európa-bajnok szlovénokkal találkoznak. Aztán a 2021-es, tokiói olimpiai ezüstérmes, nemzeti együttesünket az utóbbi hónapokban kétszer elporoló, más kategóriát jelentő franciákkal mérkőznek, majd az ugyanúgy a világ közvetlen élmezőnyébe tartozó litvánokkal, végül szeptember 7-én a házigazda – korábban szintén Eb-győztes –, a többi gárdához hasonlóan, NBA-játékosokkal felálló németekkel csatáznak.
Persze, az Európa-bajnokságig vív fontos meccseket a nemzeti együttes, amely nemrégiben azt a bravúrt vitte véghez, hogy egymás után két Európa-bajnokságra jutott ki. Legutóbb, a 2017-es kontinensviadalon a nagyváradi csoportból a románok és a csehek legyőzése nyomán jutottak tovább Isztambulba, az egyenes kieséses szakaszban a végül ezüstéremig jutó, pokoli erős szerbektől kaptak ki 86-78-ra a török nagyvárosban.

A mieink a közelmúltban a vb-selejtezők első körében voltak érdekeltek, a kvartettből kiemelkedő franciák egy vereséggel – Montenegró ellen, idegenben – zártak, öt győzelem mellett, Montenegró 4-2-es mérleggel zárt, a mieink 3 siker mellett ugyanennyiszer kaptak ki, magabiztosan léptek tovább a 3. helyen, a portugálok mindegyik meccsüket elbukták. Az európai selejtezők második felvonására augusztus és február között kerül sor, a földrészek számára kiosztott kvóták így alakulnak: Afrika 5, Amerika 7, Ázsia és Óceánia 8, Európa 12. A mieink az első körből, az E-csoportból továbbjutás után a K-jelű hatosban folytatják, a franciák és a portugálok elleni eredményeket viszik magukkal, a folytatásban a litvánokkal, a csehekkel és a bosnyákokkal viaskodnak. A vb-nek egy év múlva, augusztus 23 és szeptember 10 között a Fülöp-szigetek, Indonézia és Japán ad otthont, 32 együttes harcol majd. Japán és Fülöp-szigetek automatikusan tagja a mezőnynek, azonban a szerényebb játékerőt képviselő indonézeknek iparkodniuk kell, az idei Ázsia-bajnokságon az első nyolc között kell végezniük, hogy jövő nyáron pályára léphessenek.

A világbajnoki címvédők a spanyolok, akik 2019-ben, Kínában veretlenül lettek elsők, a fináléban Argentínát múlták felül, a bronzmeccsen a franciák az ausztrálokat. A szerbek zártak az 5. helyen, megelőzve a remekül szereplő cseheket, az Egyesült Államok csak a 7. helyre futott be, mögöttük a lengyelek, a litvánok és az olaszok fértek be az első tízbe.   

A magyar válogatott napi két edzéssel készül a következő időszak feladataira. Augusztus 5-én a grúzokat, 12-én a szlovákokat fogadják Kecskeméten, a Messzi István Sportcsarnokban, aztán Horvátországba utaznak, szintén előkészületi mérkőzésre, Rijekában lépnek parkettre, a házigazdák ellen, 18-án. Aztán jönnek a tétmeccsek, a litvánok augusztus 24-én érkeznek Szombathelyre, az Aréna Savaria az otthona a drukkerek által rendkívüli módon várt derbinek, 27-én pedig a legutóbbi olimpián 9. helyen záró csehekkel mérkőznek a mieink, vb-selejtezőn. Az Olomoucban sorra kerülő derbi után utaznak tovább Kölnbe. Lesz tehát feladat bőven a folytatásban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában