Lélekborzoló simogatás

2022.08.03. 07:00

Egy formaság vetette vissza a világbajnokságon Demeter Bencét

Nem újdonság mostanában a nemzetközi öttusa háza táján a furcsaság. Itt egy újabb: ha a lovas tusa végén nem simogatja meg a versenyző a lovat, pontlevonással sújtják. Demeter Bence egyéniben ezért búcsút mondhatott a dobogónak.

Németh Krisztián

Demeter Bencétől tíz pontot levontak, mivel leszállás után közvetlenül nem simogatta meg a lovát

Forrás: Tumbász Hédi / Nemzeti Sport-archív

Úgy tűnik mióta Annika Schleu a németek öttusázója, mint a szódás, elverte lovát a tokiói olimpián, a sportág nemzetközi szövetsége Canossa-járásba kezdett, és lóbarátságát hangsúlyozva kötelezővé tette a versenyzők számára, hogy a lovas a tusa végén a közönség előtt simogassa, lapogassa meg a pacit. Szép gesztus. Persze a sportág nemzetközi köztestületében a lóbarátságnak is van határa, furcsa körülmények között nemrég ki is ebrudalták a tradicionális tusát a sportágból.

A „képmutató” formaság elmulasztásába pedig éppen lovas nemzetünk fia, a Volán Fehérvár kiválósága, Demeter Bence „szaladt bele”. 10 pontot vontak le tőle emiatt.

– Mindig megsimogatom a lovat, általában leszállás előtt. Persze ez csak akkor történt meg, amikor már kijöttem a pályáról. Eléggé ideges voltam a levonás után, ráadásul egy nagyon kiélezett helyzetben történt. Ha a végeredményemhez hozzáadunk 10 pontot, akkor már ötödik vagyok, de ki tudja, akár jobban is tudtam volna futni a mezőnnyel, ha kedvezőbb pozícióból látok neki az utolsó számnak. Egy jobb lövészettel akár a dobogó is meg lehetett volna egyéniben – mondta Demeter Bence, aki csapatban ezüstéremmel vigasztalódhatott.

Az új lebonyolítási formával ezúttal sem volt gondja a Volán pentatlonistájának.

– Viszonylag hamar felvette a ritmust a nemzetközi mezőny, talán a lányoknak nehezebb dolguk volt, mert nem volt pihenőnapjuk, négy napon át versenyeztek. Voltak, akik nagyon elfáradtak a döntőre, de a férfiaknál csak a mezőny vége engedte el a versenyt. Én az ankarai világkupán, meglepően jól bírtam a terhelést, ahol nem volt pihenőnapunk. Alexandriában futásban eléggé jól teljesítettem, pedig háromszor majdnem teljesen ki kellett futnom magam. A vívásommal kicsit elégedetlen vagyok, volt egy rossz, egy győzelem–hét vereség periódusom.

Másfél hónap múlva Székesfehérváron az Európa-bajnokságon találkozik a kontinentális mezőny.

– Kaptunk egy hét pihenőt, majd fokozatosan elkezdjük a felkészülést. Jellemzően Fehérváron, olykor Budapesten edzünk majd. A duplán hazai közönség előtt szeretnék jól szerepelni.

Bence azt mondja, az elmulasztott szabály egy életre beleégett.

– Ha húsz év múlva még öttusáznék, akkor sem felejteném el, olyan mély nyomot hagyott bennem.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában