Székesfehérvár Sportjáért díj

2022.05.04. 17:29

Városi díjat kaptak a volános öttusázók

A város sportjáért tett szolgálatai miatt kapott kitüntetést a Sportmajálison a Volán Fehérvár Öttusa Szakosztálya. A díjat Tóth István klubelnök, valamint Vörös Zsuzsa szakosztály-igazgató vette át Cser-Palkovics András polgármestertől.

Horog László

A büszke sportvezetők: Vörös Zsuzsanna és Tóth István

Forrás: Horog László

A MOL Aréna zsúfolásig megtelt főlelátója előtt vette át a Székesfehérvár Sportjáért díjat Tóth István és Vörös Zsuzsa. A öttusázók mellett a Vidi élő legendája, az utánpótlásban dolgozó Németh János több évtizedes munkáját ismerte el a város.

– Természetesen gratuláltunk Németh Jánosnak, aki szintén több évtizede dolgozik Székesfehérvár sportjáért – mondja Tóth István. – Nagy öröm és büszkeség, hogy érdemesnek találtak bennünket erre a díjra. Érdemes visszamenni az időben, az Alba Volán SC öttusa szakosztálya több mint fél évszázada létezik. A hetvenes években Budapestről igazolt edzők és versenyzők kezdték meg a munkát, köztük Vass György, Dóczi Tibor, Szabados Zsolt. Aztán 1977-től Kulcsár Antal lett az utánpótlás vezetője, aki a fehérvári fiatalokból kezdte felépíteni a világ egyik legjelentősebb öttusabázisát, Demeter József, Katona Ferenc és Gárdonyi Gábor fémjelezte ezt az időszakot, a kilencvenes évek közepétől egyre markánsabb lett a női szakág is, elkezdődött az aranykor, aminek három összetevője volt. Kiemelkedő sportsikerek, például Vörös Zsuzsa olimpiai aranyérme, 2004-ben, Athénban, az infrastruktúra jelentős fejlesztése – például lovarda, lőtér, vívóterem építése –, valamint jelentős, nemzetközi viadalok rendezése a megyeszékhelyen. Évtizedek óta tartjuk magunkat a vállalásunkhoz: minden évben világversenyt bonyolítunk, vb-t, Eb-t, VK-versenyt.

Az elnök hozzáteszi, Vörös Zsuzsa mellett a szintén olimpikon Gyenesei Leila, Máthé Vivien, a fiúknál pedig az egyéni világbajnok, szintén olimpikon Horváth Viktor is hozzájárult a nemzetközi sikerekhez.

– Több mint tíz éve, 2010-ben kezdődött a generációváltás, Vörös Zsuzsa búcsúzott az élsporttól, nem sokkal később átvette a szakosztály irányítását, a képzeletbeli stafétabotot pedig átadta Kovács Saroltának és Demeter Bencének, akik egy évtizede szállítják a sikereket. Az elmúlt évek legnagyobb eredménye Kovács Saci bronzérme a tavalyi, tokiói olimpián. Büszkék vagyunk arra, hogy több ezer fehérvári gyerekkel szerettettük meg az öttusát, illetve a sportot. Ugyanis nem lehet mindenkiből sikeres felnőtt versenyző, olimpiai érmes, de egészséges, sportot szerető felnőtt igen. Ebben pedig nagy szerepünk volt az elmúlt fél évszázadban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában