Székesfehérvár Sportjáért díj

2022.05.04. 17:29

Városi díjat kaptak a volános öttusázók

A város sportjáért tett szolgálatai miatt kapott kitüntetést a Sportmajálison a Volán Fehérvár Öttusa Szakosztálya. A díjat Tóth István klubelnök, valamint Vörös Zsuzsa szakosztály-igazgató vette át Cser-Palkovics András polgármestertől.

Horog László

A büszke sportvezetők: Vörös Zsuzsanna és Tóth István

Forrás: Horog László

A MOL Aréna zsúfolásig megtelt főlelátója előtt vette át a Székesfehérvár Sportjáért díjat Tóth István és Vörös Zsuzsa. A öttusázók mellett a Vidi élő legendája, az utánpótlásban dolgozó Németh János több évtizedes munkáját ismerte el a város.

– Természetesen gratuláltunk Németh Jánosnak, aki szintén több évtizede dolgozik Székesfehérvár sportjáért – mondja Tóth István. – Nagy öröm és büszkeség, hogy érdemesnek találtak bennünket erre a díjra. Érdemes visszamenni az időben, az Alba Volán SC öttusa szakosztálya több mint fél évszázada létezik. A hetvenes években Budapestről igazolt edzők és versenyzők kezdték meg a munkát, köztük Vass György, Dóczi Tibor, Szabados Zsolt. Aztán 1977-től Kulcsár Antal lett az utánpótlás vezetője, aki a fehérvári fiatalokból kezdte felépíteni a világ egyik legjelentősebb öttusabázisát, Demeter József, Katona Ferenc és Gárdonyi Gábor fémjelezte ezt az időszakot, a kilencvenes évek közepétől egyre markánsabb lett a női szakág is, elkezdődött az aranykor, aminek három összetevője volt. Kiemelkedő sportsikerek, például Vörös Zsuzsa olimpiai aranyérme, 2004-ben, Athénban, az infrastruktúra jelentős fejlesztése – például lovarda, lőtér, vívóterem építése –, valamint jelentős, nemzetközi viadalok rendezése a megyeszékhelyen. Évtizedek óta tartjuk magunkat a vállalásunkhoz: minden évben világversenyt bonyolítunk, vb-t, Eb-t, VK-versenyt.

Az elnök hozzáteszi, Vörös Zsuzsa mellett a szintén olimpikon Gyenesei Leila, Máthé Vivien, a fiúknál pedig az egyéni világbajnok, szintén olimpikon Horváth Viktor is hozzájárult a nemzetközi sikerekhez.

– Több mint tíz éve, 2010-ben kezdődött a generációváltás, Vörös Zsuzsa búcsúzott az élsporttól, nem sokkal később átvette a szakosztály irányítását, a képzeletbeli stafétabotot pedig átadta Kovács Saroltának és Demeter Bencének, akik egy évtizede szállítják a sikereket. Az elmúlt évek legnagyobb eredménye Kovács Saci bronzérme a tavalyi, tokiói olimpián. Büszkék vagyunk arra, hogy több ezer fehérvári gyerekkel szerettettük meg az öttusát, illetve a sportot. Ugyanis nem lehet mindenkiből sikeres felnőtt versenyző, olimpiai érmes, de egészséges, sportot szerető felnőtt igen. Ebben pedig nagy szerepünk volt az elmúlt fél évszázadban.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában