Tour de Hongrie

2022.05.10. 15:32

Csákvárról rajtol a kerékpáros mezőny

Öt nap alatt 905 kilométert teljesít a 43. Tour de Hongrie kerékpáros körverseny igazán illusztris mezőnye. A klasszis bringásokat felvonultató viadal képei több mint egymilliárd tévénézőhöz juthatnak el.

Ferencz Balázs

Szerdán 12 órától mutatkozik be Csákváron a 22 csapat, köztük 11 WorldTeam-mel. A mezőny 13.15-kor rajtol Csákvárról, Felcsút felé indulva Bicske, Biatorbágy, Etyek érintésével hátom kört tesz, majd a koronázóváros felé indul. A 198 kilométeres első szakasz befutója 17.45-re várható Székesfehérváron, a Zichy ligetnél.


Tizennégy olyan csapat vesz részt az idei Tour de Hongrie-n, amely a Giro d’Italián is rajthoz állt. Sohasem volt példa arra, hogy 11 WorkdTeam versenyezzen, s arra sem, hogy olimpia-, világ- és Európa-bajnokok, Giro d’Italia-győztes, Tour de France-szakaszgyőztesek tekerjenek öt napon át az országban.


Az idei Tour de Hongrie első négy szakasza inkább a mezőnybefutóknak kedvez,  neves sprinterek érkeznek, például a tavalyi Vuelta Espana pontversenyének győztese, az ötszörös Vuelta-szakaszgyőztes holland Fabio Jakobsen (Quick-Step Alpha Vinyl Team), vagy a négyszeres Tour de France-etapgyőztes Dylan Groenewegen (Team BikeExchange Jayco) és a kilencszeres Grand Tour-szakaszgyőztes Elia Viviani (INEOS Grenadiers). A végső befutóra Magyarország legmagasabb pontján, az 1014 méteres Kékesen kerül sor. Az olasz Antonio Tiberi ismét harcba száll az összetett győzelemért.– várhatóan komoly kihívókkal, többek között a 2019-es Tour de Hongrie-győztes lett Krists Neilandsszal.


A magyar színeket a külföldi csapatokkal érkező versenyzőink (Dina Márton, Kusztor Péter, Szarka Gergő és Filutás Viktor) mellett a válogatott hat tagja – Orosz Gergő, Karl Ádám, Solymosi Márton, Szijártó Zétény, Mészáros Bence és D. Kovács Dávid – képviselheti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában