Aranyérmes lett a magyar junior párbajtőrcsapat

2022.03.02. 15:28

Salamon Réka Európa csúcsára ért

A Honvéd Szondi SE vívóját, Salamon Rékát és a Fehérvárról származó Büki Lilit is soraiban tudó magyar női junior párbajtőr-válogatott nagy fölénnyel lett Európa-bajnok.

Ferencz Balázs

Novi Sad 26/2-07/03 2022 EUROPEAN CHAMPIONSHIPS JUNIORS IV DAY Photos Zsolt Nekifor

Fotó: Zsolt Nekifor

Az egyéni csatározások során nem küzdhettek érmekért a Honvéd Szondi György SE párbajtőrőzői. Az idén kiváló formát mutató Kovács Gergely 6-0-s mérleggel lépett tovább a csoportból. A fehérvári legény simán verte a táblán a görög Raszpopciszt (15-3), és nem adott esélyt a legjobb 32 között a román Popának sem (15-4). A nyolcaddöntőben azonban egyetlen tussal alulmaradt a brit Brooke-val szemben (14-15). A Keszthelyi Zsombor végső diadalával zárult Európa-bajnokságon Kovács Gergely az előkelő kilencedik helyen zárt.

A Szondi másik vívója, Salamon Réka is vesztes asszó nélkül kezdhette a táblaküzdelmeket. A svájci Izzot 15-12-re verte a 64 között, azonban a 32-es táblán a brit Cardontól 15-12-es vereséget szenvedett, s a 18. helyen zárt. A magyarok közül Muhari Eszter ezüst-, Gachályi Gréta bronzérmet szerzett.

Így volt aki önfeledten, s volt, aki a bizonyítási vágytól fűtve markolt pengét a csapatversenyben.

Korábban is esélyes volt már, két évvel ezelőtt bronzig jutott a női párbajtőrcsapat, munkájuk mostanra érett be igazán. Muhari Eszter, Büki Lili, Salamon Réka és Gachályi Gréta nagy fölénnyel utasították maguk mögé az európai mezőnyt. Szerbiát 45:16-ra, Spanyolországot 45:20-ra, az észteket 45:26-ra, a cseheket 45:29-re győzték le a döntőig vezető úton. A finálét a németekkel vívták Salamonék, a hatodik asszó után vette át a vezetést a magyar egység. Végül magabiztos, 45:35-ös diadallal lettek Európa-bajnokok a lányok.

– Ezt a sikert elődömnek, Plásztán Attilának ajánlom, elvégre nekem ez az első csapatversenyem a lányok mellett, ráadásul most is itt volt mellettem a kollégám. A lányok egész nap tudták a dolgukat, rendkívül magabiztosan vívtak – fogalmazott a hunfencing.hu-n Partali Csaba, a csapat válogatott edzője.

–Az egyéni után akadt hiányérzetem, de most boldog vagyok. Szép éveink maradtak ki a járvány miatt, ez a csapatarany nagyon kellett. Remek volt a csapatunk, mindenki tökéletesen tette a dolgát – mondta tatai színekben versenyző fehérvári lány, Büki Lili.

– Az egyéni alakulhatott volna jobban, de most már minden rendben van! Próbáltam minél többet hozzátenni ehhez az eredményhez, és örülök, ha sikerült. Nagyszerű csapatunk van! – mosolygott Salamon Réka.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában