Öttusa

2022.01.05. 09:00

Bemutatkozik a legújabb formátum

Az új lebonyolítási rend szerint másfél órába sűrítik az öttusa-világversenyek fináléit. Februárban Budapesten lesz a premier.

Horog László

Kovács Sarolta lovagol a tokiói olimpián

Forrás: Tumbász Hédi / Nemzeti Sport

Az elmúlt év vége földindulást hozott az öttusában, november elején a nemzetközi szövetség vezérkara bejelentette, hogy a 2024-es párizsi játékokat követően a lovaglás már nem része a pentatlonnak, arról azonban nincs hír, hogy mi váltja a műsorban. Ötletek vannak, konkrétumok nincsenek. A jelen legjobbjai, valamint a múlt csillagai felháborodtak, azonban minden jel arra mutat, a UIPM eltökélt, valamint a 2028-as, Los Angeles-i játékok szervezői is megnyugvással fogadták, hogy az öttusát a rendkívül költséges lovaglás nélkül bonyolíthatják. A tervezett 2028-as programról az öttusa a közelmúltban le is került, de ez természetesen változhat, ha a UIPM olyan tervvel áll elő, ami meggyőzi a NOB illetékeseit, programszervezőit. Az idei évben a viadalok programjának része a négylábúakkal való küzdelem az akadályok felett, valamint fontos momentum a new format, azaz az új szisztémára való átállás: másfél óra alatt bonyolítják a döntőket a világversenyeken. A sportág eladhatóbbá tétele okán egy futballmeccsnyi időbe igyekeznek belesűríteni a programot a rendezők. 

 

A világpremierre február végén, hazánkban kerül sor, a Peridot viadalon, a szezon első jelentős, fedett pályás eseményén. A hazai mellett nemzetközi elit is rajthoz áll, hagyományosan ez a rendezvény indítja a szezont. Egy éve különösen fontos volt a viadal, a tokiói játékokat megelőzően fél évvel. A tavaly február végi erőpróba rangját emelte, hogy előtte egy évig nem került sor semmilyen versenyre a sportágban, 2020 kora tavaszán, Kairóban Marosi Ádám megnyerte a Világkupa-viadalt, majd jött a járvány miatti zárás, az egész világon.

 

Az új szisztéma szerinti eseményt követi majd március derekán a hagyományos kairói seregszemle, a sportág legjobbjai a második VK-viadalt Budapesten tudják le április végén, május közepén a bolgár tengerparton, Albenában, június derekán pedig a török fővárosban, Ankarában gyűjthetnek fontos pontokat. Két héttel később ugyanitt, a törökök bonyolítják a Világkupa-döntőt, a felnőtt vb-nek július utolsó napjaiban a mexikói Cancún a házigazdája, de ez még változhat. Az azonban biztos, hogy augusztus 14-től 21-ig Fehérvár rendezi az Európa-bajnokságot.

 

– Biztosra veszem, idén is nagyszerű versenyre kerül sor, a Volán Fehérvárral és a Székesfehérvári Városgondnoksággal karöltve. A tavaly nyári Világkupa-döntő is remekül sikerült a Bregyóban. Mivel a lovaglás 2024 után vélhetően már nem lesz a program része, aki szeretne a megszokott, hagyományos keretek között rendezett viadalt megtekinteni, a nyáron érdemes kilátogatnia az atlétikai centrumba – közli Gallai István, a hazai szövetség, a MÖSZ főtitkára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában