Még nincs hír, mi váltja a lovaglást

2021.12.10. 14:00

Augusztusig még nem kívánnak változtatni az öttusázók

Az elkövetkező háromnegyed évben három rangos versenyre kerül sor hazánkban; a Magyar Öttusa Szövetség (MÖSZ) utána dolgozza ki a folytatás menetrendjét.

Horog László

Balra Gallai István, jobbra Klaus Schormann, az UIPM elnöke

Forrás: Horog László

Kicsit érdemes visszamenni az időben. Az UIPM végrehajtó bizottsága november 4-én hozta nyilvánosságra döntését, hogy a párizsi olimpia után a lovaglás már nem lesz része a sportágnak. Ezt követően nemzetközi tiltakozás indult, több mint 650 öttusázó lemondásra szólította fel a nemzetközi szövetség vezetőit. Itthon a sportág egykori és jelenlegi hazai kiválóságai, olimpiai és világbajnokai nyílt levélben kérték a magyar szövetséget, utasítsa el az UIPM vezetősége által meghozott döntést, a MÖSZ vezetői az akció mögé álltak, még akkor is, ha számítani lehetett arra, hogy a nemzetközi szövetség nem fúj visszavonulót a tárgykörben. Két hete a nemzetközi öttusaszövetség kongresszusa megszavazta, hogy a 2028-as Los Angeles-i nyári olimpián a lovaglás már nem lesz része az öttusának. Az online rendezvényen 81 voks volt érvényes, a lovaglás cseréjére vonatkozó kérdésre 66 támogató és 15 ellenszavazat érkezett. A tagok egyúttal arról is határoztak, hogy a cseréről, az új számról a végleges döntés – az összes érintettel történő egyeztetés után – egy év múlva, a 2022-es kongresszuson születik meg. Tehát a dolog nagy valószínűséggel eldőlt.

Korábbi legendák, a jelen éremesélyesei érthetően felzúdultak, ugyanis a karrierjükből évtizedeket töltöttek a négylábú patás társakkal lezajlott tréningekkel, ráadásul egy új szám megtanulása kapcsán komoly hátrányba kerülhetnek a jelenlegi tinédzserekkel szemben, akik tudatosan, szisztematikusan készülhetnek az új kihívásra. Az tehát biztosnak látszik, hogy a lovaglás 2024-től nem lesz betétszám a modern pentatlonban, azonban arról nincs hír, mi válthatja. Mindenki kivárásra játszik, érthető módon, ugyanis Párizsban minden úgy zajlik, ahogy eddig, a nemzetközi helyzet igazán három év múlva fokozódik, élesedik.

A MÖSZ szakmai bizottsága és elnöksége kommünikében jelezte, a hazai színtéren egyelőre nincs változás, továbbra is biztosítják a versenyzők számára a lovasképzést. A megváltozott helyzetben is kiemelten kezelik a 2024-es játékokra történő felkészülést.

– A helyzet nem rózsás, ugyanakkor kapkodnunk sem kell. Ami biztos, 2022 augusztusában a szakmai bizottság és az elnökség újra megvizsgálja a lovaglással kapcsolatos kérdéskört, majd határozatot hoz a 2022. szeptembertől 2024. augusztusig tartó időszakkal kapcsolatban. Mindent elkövetünk az olimpiára készülő versenyzők megfelelő körülményeinek megteremtéséért, különösen tekintettel a lovas felkészülésre – mondja Gallai István, a szövetség főtitkára. – A MÖSZ a fővárosban, a Tattersallban rendelkezik lovakkal, amelyeket a fővárosi klubok sportolói, valamint a fehérváriak is használhatnak. Az igazság az, nagyon kevés olyan szövetség van a világon, amely saját lovakat használ, tudomásom szerint rajtunk kívül a lengyelek és a fehéroroszok, igaz, utóbbiak mostanában nem rendeztek versenyeket. Itthon a Tatter­sall mellett a Volán Fehérvár Börgöndi úti telepén található 16 ló, ezek mindegyike alkalmas versenyzésre, közülük tíz a Volán, hat pedig a MÖSZ tulajdona. A Trion SE-nek is vannak lovai, de azok függetlenek a MÖSZ-től. Ha hazánkban, de nem Fejérben kerül sor nemzetközi viadalra, ezek a négylábúak utaznak, bevetésre készen állnak. Február derekán kerül sor a sze­zon­nyitó budapesti fedett pályás versenyre, amelyre szinte az egész világból érkeznek, aztán április végén szintén a fővárosban lesz világkupa-viadal, majd augusztus közepén Fehérváron a felnőtt-Eb. Utána döntünk a lovaglással kapcsolatos kérdésekről, addig megy minden a megszokott módon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában