Negyven percen át kell koncentrálni

2021.12.13. 20:17

A háromból az elsőt megnyerte az Alba kosárcsapata

Félidőben húsz ponttal vezettek, végül tízzel, 103-93-ra nyertek a fehérvári kosarasok a ZTE ellen. Ezzel két helyet előreléptek a tabellán.

Horog László

Mindkét kispadon új szakvezető ült a Gáz utcában, a hazaiaknál a német Matthias Zollner, a vendégeknél a játékosként és edzőként is jelentős időszakot a németeknél töltő bosnyák, Emir Mutapcic. Előbbi bemutatkozása sikerült jobban, az első percek bágyadt játéka után a hazaiak gyorsan magukra találtak, végül magabiztosan nyertek. A meccs előtt a 11. pozícióban helyezkedő fehérváriak két helyet léptek feljebb a tabellán, a 9. helyen várják a folytatást, 5 győzelemmel és 6 vereséggel, ugyanígy áll előttük a Pécs, a Kaposvár és a jelenleg hatodik Debrecen. A hétvégén az ötödik Oroszlányhoz utaznak Vojvodáék (6-6), majd a momentán negyedik Szeged vendégei (5-5), tehát a táblázaton előttünk rangsorolt gárdák vendégei. Ha a kék-fehérek mindkét meccsüket megnyerik, biztosan ott lesznek a Magyar Kupa nyolcas döntőjében – ami gyakorlatilag kötelező elvárás -, egy győzelem esetén számolgatni kell, két vereségnél kevés esély marad a tavaszi fináléra. Az MK-ra a bajnokság első köre rangsorol, ami rövidesen zárul az oroszlányi és alföldi vendégjátékkal.

A szombat esti derbin az ellenfél legjobbja a nagyszerűen játszó Deondre Parks volt, aki a mezőny legjobbjaként 33/9 ponttal jelentkezett.

– Kimondottan jó meccs volt, nagy irammal. Remekül kezdtünk, jól dobtunk, gyorsan elléptünk, azonban a hazaiak már az első negyedben rendezték a soraikat, nagy különbséggel vezettek. A második félidőben visszajöttünk a meccsbe, közelítettünk, végül megérdemelten nyert a Fehérvár. Végig ugyanolyan ritmusban kell kosárlabdáznunk ezúttal, ahogy tettük a kezdés utáni percekben, akkor nem maradnak el a győzelmek.

A fehérváriaknál kimondottan hasznos volt, jól szedte a lepattanókat és 13 pontot gyűjtött az amerikai center, Michael Fakuade.

– Új edző mutatkozott be csapatunk kispadján, aki több dolgon változtatott a korábbi szakvezetőhöz képest. Álmosan kezdtünk, a ZTE nagyon jól dobott az elején, aztán gyorsan visszajöttünk a meccsbe, jól támadtuk a labdát, feljavult a védekezésünk, támadásban is egyre hatékonyabbak voltunk, megérdemelt győzelmet arattunk.

A hazaiak szakvezetője, Matthias Zollner dicsérte tanítványait.

– Nagyon fontos volt a győzelem. Az elejét elrontottuk, úgy tűnt, mintha benn maradtunk volna az öltözőben, aztán átvettük az irányítást, a folytatásban domináltunk, a kezdés utáni öt perc kivételével az első félidővel elégedett voltam. Meccsről meccsre kell javulnunk, a folytatásban nem lesz elég jó negyedóra, a cél az, hogy 20, aztán 25, 30, 35, majd 40 percen át fókuszáltan kosárlabdázzunk. ha megvalósítjuk, sikeres lesz az idényünk.

Az irányító, Pongó Marcell három triplát szórt, 14/9 ponttal zárta a találkozót.

– Lényeges, hogy győzelemmel kezdtünk az új edzővel. Az elején a zalaiak mindent beszórtak kintről és elmentek 9 ponttal, de gyorsan tudtunk válaszolni, az első félidőben meggyőzően játszottunk és egy szép előnyt sikerült kiépítenünk. Aztán a harmadik negyedben megint kezdtük leadni az előnyünket, visszaestünk, támadásban és védekezésben. Ezt le kell vetkőzzük a jövőben. Ismét összeszedtük magunkat, jött egy-két extra kosár is, gondolok itt a Vojvoda távoli triplájára, ami megtörte kicsit őket, nekünk pedig lendületet adott. Nyilván kell még idő, amíg jobban megismeri a csapat az új edzőt és új légiósunk, Lenzelle Smith az környezetet, de úgy gondolom, jó úton járunk. A következő meccs az OSE ellen biztos, hogy nehéz lesz, pláne idegenben, de bízom magunkban. Elvégezzük azt a munkát a héten, ami a sikerhez kell, felkészülünk belőlük, mindenképpen győzelemmel szeretnénk távozni. Ami a kupaszereplést illetően duplán fontos lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában