Kovács és Salamon is világkupára utazhatnak

2021.11.09. 18:18

Válogatott szintű vívók a Szondiban

A Honvéd Szondi György SE két fiatal párbajtőrözője is előkelő helyen zárt a felnőttek Magyar Kupa viadalán. Teljesítményével Kovács Gergely és Salamon Réka is kivívta a jogot arra, hogy pástra lépjen a közelgő felnőtt világkupán.

Ferencz Balázs

Salamon Réka fejlődése töretlen, 17 évesen lép pástra a tallini világkupán

Fotó: Honvéd Szondi SE

Az idei szezon legnívósabb versenyét rendezték a budapesti Hungexpo E pavilonjában. A férfiaknál 153-an, a nőknél 93-an ragadtak párbajtőrt, s a népes mezőnyöket külföldi vívók is súlyozták. Svéd, szlovák, szlovén, szerb, görög, bolgár párbajtőrözők is éltek a minőségi versenyzés lehetőségével.

A Honvéd Szondi SE nemrégiben alakult vívó szakosztályának két ifjú kiválósága ugyan nem jutott a legjobb nyolc közé, de Kovács Gergely és Salamon Réka is kiemelkedő eredménnyel zártak.

A férfiaknál a még mindig csak junior korú Kovács remekelt a csoportküzdelmek során, az összesített ranglista harmadik helyéről várhatta a kieséses rendszerű tábla megmérettetéseit.

– Elég nehéz ágra kerültem, de be tudtam kerülni a legjobb 16 versenyző közé. A 16-ba jutásért vívott asszóban meg tudtam verni az országos felnőtt ranglistavezető Bakos Bálintot. A nyolcaddöntőben csak egy tussal, épphogy kikaptam a BVSC-s, tapasztalt, felnőtt vívótól, Vuorinen Nikotól – ecsetelte a verseny menetét Kovács Gergely, aki mint mondja, sokat tanult ebben a mezőnyben. – A felnőttek kegyetlenül kihasználják, ha a szünet előtt kienged egy versenyző. Egy pillanatra sem szabad lazítani a páston, a szünet előtti utolsó másodpercekben is teljes intenzitással kell vívni.

Kovács Gergely (balra) édesapja, Kovács László nyomdokain vívhat felnőtt világkupán
Fotó: Honvéd Szondi SE

Kovács végül a Magyar Kupa-forduló kilencedik helyén zárt, a juniorok között átvette a vezetést az országos ranglista élén, de a legnagyobb boldogságot számára az jelentette, hogy jogot szerzett arra, hogy részt vegyen a jövő pénteki, Bernben rendezendő felnőtt világkupán, ahol 300-an lépnek pástra.

– Nagyon örültem, mert múlt évben nem indítottak juniorokat a világkupán, holott a helyezésemmel kiérdemeltem volna, most azonban bekerültem a 12 fős válogatott párbajtőr-keretbe. Nincs rajtam nyomás, gyakorolnom kell, tapasztalatot szerezni a felnőttek között. Talán épp ez lehet majd az erényem, felszabadultabban tudok majd vívni, s talán meg lehet ezzel lepni a felnőtteket.

Salamon Réka fejlődése töretlen, 17 évesen lép pástra a tallini világkupán
Fotó: Honvéd Szondi SE

A 18 esztendős vívó sporttörténelmet írt, hiszen utoljára 1998. február 5-én versenyzett fehérvári párbajtőröző felnőtt világkupán. A hőstett családban maradt, hiszen 23 évvel ezelőtt Geri édesapja és edzője, Kovács László viaskodott a nemzetközi mezőnyben.

Arra viszont még sohasem volt példa, hogy székesfehérvári egyesület képviseletében női párbajtőröző vívhasson felnőtt vk-n. A szintén a Honvéd Szondit erősítő Salamon Réka azonban megállta helyét a hölgyek felnőtt mezőnyében. A 64 között a szerb Grijakot győzte le (15-12), majd búcsúztatta a BVSC-s Turcsák Biankát is (15-14). A nyolcaddöntőben a későbbi ezüstérmes Kun Annától (OMS-Tata) kapott ki, s végzett a Magyar Kupa 15. pozícióban. A viadalt a fehérvárról induló, most már tatai színekben versenyző Büki Lili nyerte, aki ugyancsak válogatott csapattársa lesz Salamon Rékának a nők tallini felnőtt világkupáján.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában