A versenyzők reménykednek

2021.11.14. 20:02

További viták dúlnak az öttusa látványos számáról, a lovaglásról

A nemzet­közi szövetség illetékesei Monacóban, a hazai versenyzők, sportági vezetők a Nemzeti Lovardában, a Tattersallban gyűltek össze, és kiált­ványt fogalmaztak meg.

Horog László

Amikor még minden szépnek tűnt: Kovács Sarolta olimpiai bronzérmest köszöntik a tokiói játékokat követően

Fotó: Horog László / Fejér Megyei Hírlap

Kicsit érdemes visszamenni az időben. Másfél hete minden olyan egyszerűnek tűnt, november 2-án a Nemzetközi Öttusaszövetség, a UIPM vezérkara megszavazta, törlik a lovaglást a pentatlon versenyszámai közül. A hírt közölték a sportágban érintettekkel, Klaus Schormann, a UIPM elnöke öt nappal később egy német tévéműsorban elárulta, eldőlt, hogy melyik szám váltja majd a lovaglást, ami nem a kerékpározás lesz. Másnap Schormann már úgy nyilatkozott, mégsem született döntés az ötödik sportágról.

A sportágban jártasak azt mondják, két dolog vezetett a jelenlegi földinduláshoz. Augusztus 6-án, a tokiói olimpián remeklő, magabiztosan első Annika Schleu négylábú társa, Saint Boy kezelhetetlenné vált, a német klasszis nem tudta teljesíteni a pályát, nulla pontot lovagolt, elbukta a biztos aranyérmet. Saint Boy egy körrel korábban, a szintén a közvetlen világelithez tartozó orosz Gulnaz Gubajdullinával is módszeresen kibabrált. A lelátón ott ült a UIPM német elnöke, Klaus Schormann és a NOB német elnöke, Thomas Bach. A világsajtót bejárta a kép, Schleu zokog, élete esélyét szalasztotta el, edzőjét, Kim Raisnert pedig kizárták a játékokról, mert ököllel megütötte Saint Boyt, a trénert később állatvédők fel is jelentették.

Bár a szövetségi vezérkar szerint nincs közvetlen összefüggés, sokak szerint a nyári botrány következményeként döntöttek a lovaglás lecseréléséről a 2024-es párizsi ötkarikás játékokat követően. A másik verzió szerint a 2028-as, Los Angeles-i rendezők jelezték, nem szeretnének a lovaglással bíbelődni az öttusaviadal rendezése során, egyrészt roppant drága, másrészt macerás. A lovaglás – önállóan – természetesen marad az ötkarikás műsoron, ugyanis azon a szinten ez nagy üzlet, arab sejkeknek, gazdag uralkodóknak, milliárdosoknak a játszótere. Az öttusa viszont nem az.

Amikor még minden szépnek tűnt: Kovács Sarolta olimpiai bronzérmest köszöntik a tokiói játékokat követően
Fotó: Horog László / Fejér Megyei Hírlap

Csütörtökön Monacóban hatfős munkacsoport tárgyalt az elkövetkező időszak taktikájáról, a nemzetközi öttusaszövetségnek november 24-ig el kell juttatnia a Nemzetközi Olimpiai Bizottsághoz a Los Angelesi-i olimpiára vonatkozó sportági javaslatot. A UIPM közleményében jelezte, a megbeszélések folytatódnak a jövőről, immár szélesebb körben. A hatfős testület – a UIPM sportolói, edzői és technikai bizottságának két-két tagja – a nemzetközi szövetség operatív vezetőségével egyeztetett a kialakult helyzetről, döntés született egy munkacsoport létrehozásáról, melyben a sportolók, edzők, versenyszervezők mellett például a média és marketing szakértői is helyet kapnak. Az eseményen jelen volt a UIPM edzői bizottságának tagjaként az Alba Volán SC korábbi sportolója, az angol válogatott későbbi edzője, a honi szövetség jelenlegi főtitkára, Gallai István.

– A UIPM-nek november 24-ig el kell juttatnia a Nemzetközi Olimpiai Bizottsághoz a Los Angelesi-i olimpiára vonatkozó sportági javaslatot. A NOB programbizottsága december 1-jén ül össze, aztán 7. és 9. között a végrehajtó testület foglalkozik a ­2028-as programmal. A tagságnak a pekingi téli olimpia idején lesz lehetősége jóváhagyni az előterjesztést, ott születik döntés a hét év múlva esedékes játékok műsoráról. Az értekezlet első részében az edzői és a sportolói bizottság képviselői arról érdeklődtek a vezetőknél, miért vált szükségessé ez a váltás, és az elhangzottak alapján az rajzolódott ki, hogy nincs más választása a sportágnak. Minden jel arra mutat, olyan opció, hogy lovaglással rendezzenek öttusaversenyt a Los Angeles-i olimpián, nincs.

A hétvégén rendkívüli sajtótájékoztatót tartott a magyar öttusasport történetének több kiválósága, kiegészülve a jövő reménységeivel. Kiált­ványt is megfogalmaztak, Thomas Bachhoz intézve. Ebben kiemelik, a modern idők olimpiáin 110 éves múltra visszatekintő öttusa körül komoly zűrzavar alakult ki a nemzetközi sportági szövetség határozatának következtében. „A döntés, amelynek meghozására a nyilvánosság kizárásával, az öttusázók társadalma véleményének megkérdezése nélkül került sor, törölné a lovaglást a versenyszámok közül a 2024-es párizsi játékokat követően. A szövetség indoklása szerint a NOB ragaszkodott ehhez a változtatáshoz, annak fejében, hogy a sportág, ha megcsonkítva is, továbbra is az olimpiák programján szerepelhessen. Ezen állítás igazságtartalmát nem vizsgálva, mi az egykori és a jelenlegi öttusázók nevében fordulunk Önhöz, hogy személyes fellépését kérjük az ügyben. A lovaglás mint versenyszám véleményünk szerint továbbra is nélkülözhetetlen részét képezi az öttusasportnak, a legösszetettebb sportágnak.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában