Amerikaifutball

2021.11.26. 21:44

Többségi döntés, marad a Fehérvár Enthroners a divízió I-ben

Az osztrák amerikaifutball-liga közgyűlésén a csapatok többségének döntése nyomán jövőre hiába harcolná ki a tagságot a legmagasabb osztályban való induláshoz a Fehérvár Enthroners, maradna a divízió I.-ben.

Németh Krisztián

Csak a zöld asztalnál tudták megállítani a kék mezeseket

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Bár a Fehérvár az Ausztriában korábban hatályba lépő szigorítások miatt nem tudta lejátszani a harmadosztály döntőjét, a liga úgy döntött, hogy a csapat felléphet a második vonalba, a divízió I.-be. 

Ezzel nincs is semmi probléma, szép, sportszerű gesztus. 

Ám a legmagasabb osztály, az AFL idén tízcsapatosra bővült, és a liga közgyűlésén – a fehérváriak pandémia miatti kényszerű távollétében – az egyesületek többsége úgy döntött, hogy 2022-ben nem lesz kieső az AFL-ből, tehát nem lesz feljutó a divízió I.-ből. Márpedig az Enthroners elsődleges célja, hogy a lehető legmagasabb osztályba kerüljön. 

A fehérvári klub jelezte tiltakozását az osztrák szövetség vezérkarának, amely arról tájékoztatta őket, hogy maguk sem értenek egyet a döntéssel, de a csapatok túlnyomó többsége csak ezzel a feltétellel vállalta a legmagasabb osztályban történő indulást, mivel „szeretnék helyüket és körülményeiket stabilizálni az AFL-ben”. 

– Nem értjük a döntést. Szakmailag az alacsonyabb szintű osztrák meccsek nem jelentenek számunkra előrelépést. Elgondolkodtató, hogy komoly költségekért úgy játszunk le egy szezont, hogy nincs lehetőségünk felfelé lépni – mondta lapunknak Pál Tibor Kornél klubelnök. 

– Először is hivatalos megerősítést kértünk a szövetségtől, mert csak egy tájékoztató levelet kaptunk nem sokkal azelőtt, hogy hivatalosan kommunikálták a hírt. A döntés persze nemcsak minket érint, de az erőviszonyok alapján nagy valószínűséggel nekünk lenne lehetőségünk feljutni az AFL-be. Mérlegelnünk kell, mi történik, ha jövőre nem vállaljuk a szereplést az osztrák bajnokságban. Ha ez azzal járna, hogy visszasorolnak minket, akkor végérvényesen befejeznénk a szereplést Ausztriában, mert még egyszer nem indulnánk el a legalsó szintről. A nevezéshez szükséges licencdíjat már korábban be kellett fizetnünk, a nevezést még nem kellett beadnunk – zárta mondandóját Pál Tibor Kornél.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában