Fontos selejtezők előtt

2021.11.16. 13:29

Pongó Marcell a testvérével szerepelhet a válogatottban

Négy fehérvári kosaras tagja a szövetségi kapitány, Stojan Ivkovic világbajnoki selejtezőkre készülő keretének, Pongó Marcell, Vojvoda Dávid, Szabó Zsolt és Lukács Norbert.

Horog László

Szkesfehrvr 20211015 Frfi kosrlabda Alba Fehrvr Kecskemt Foto Nemzeti Sport - Trk Attila A kpen: Pong Marcell

Fotó: Török Attila / MW

A korábbi évek gyakorlatának megfelelően a mieink ismét Kecskeméten kezdik a felkészülést a novemberi, világbajnoki selejtezőkre, a nemzeti együttes meccsei miatt egy hónapos szünet következik az NB I-es bajnokságban. A fehérváriak a pauzát megelőző bajnokik közül kettőt megnyertek, idegenben verték a Sopront, hazai pályán a Körmendet, azonban a hétvégi összecsapást elbukták Kaposváron. Félidőben még 46-43-ra vezettek, végül simán kikaptak, a csapatkapitány, Vojvoda Dávid meg is jegyezte a meccs után, szerettek volna jó szájízzel búcsúzni az ősztől, sajnos nem sikerült. A nemzeti együttes november 26-án, Portugáliában kezdi a selejtezőket, három nappal később a franciákat fogadja Szombathelyen. A 2023-as világbajnokságnak Indonézia, Japán és a Fülöp-szigetek ad otthont. A 32-es mezőnyben az utóbbi két rendező ország mellett – Indonéziának selejtezőt kell vívnia – öt afrikai, hét amerikai, hat ázsiai-óceániai és 12 európai csapat kap helyet. Ide szeretne beférkőzni nemzeti együttesünk. Az Albát négyen képviselik, Pongó Marcell, Vojvoda Dávid, Szabó Zsolt és Lukács Norbert. A nyáron Németországból a Fehérvárhoz hazatérő Pongó várja a válogatott összetartást.

– Jobb hangulatban utaztam volna az edzőtáborba, ha győzelmet aratunk Kaposváron. Erre meg is volt minden esélyünk, azonban a második félidőben elképzelés nélkül játszottunk, nem volt meg a kellő energia és koncentráltság a csapatban, pedig ugyanolyan fontos lett volna ezt a mérkőzést is megnyerni, mint az előző kettőt. A somogyiak fokozatosan építették ki az előnyüket, higgadtan és pontosan játszottak. Gyengén teljesítünk eddig a szezonban, nincs ezen mit szépíteni, olyan mérkőzéseket buktunk el, amiket meg kellett volna nyernünk, a keretünk többre hivatott, mint a jelenlegi 11. hely a tabellán. A saját teljesítménye kapcsán azt mondja, hullámzó, sokkal agresszívebbnek kell lennie a pályán. „A Kecskemét ellen ment a legjobban a játék – de ott nem sikerült nyernünk -, továbbá a másfél héttel ezelőtti, Körmend elleni hazai meccsen voltam elégedett a teljesítményemmel. Azon a találkozón nem voltam kimondottan ponterős, de jól ment a játék és győzni tudtunk. A lehetőséget megkapom, próbálok élni vele. A játékperceim azon múlnak, hogyan teljesítek az adott összecsapáson.”

A válogatott keret tagjai november 18-án, csütörtökön találkoznak, öt napot töltenek Kecskeméten, készülnek a luzitánok és a gallok ellen.

– A portugálokról kevesebbet tudok, ám abban biztos vagyok, idegenben biztosan nem lesz könnyű dolgunk. A franciák az egyik legerősebb nemzeti csapatot alkotják Európában, igaz, legjobbjaik ellenünk nem lépnek pályára, de így is komoly keretük van, gyors, atletikus kosárlabdát játszanak. Velük a jövő szeptemberi Eb-n is egy csoportba kerültünk, tehát a vasi meccs jó erőpróba lesz. Két és fél éve, 2019 nyarán kerültem be először a nemzeti csapatba, aminek természetesen nagyon örültem. Bár az Eb-selejtezőkön nem kaptam túl sok szerepet, fontos volt, hogy tudtam segíteni a csapatot, az pedig a hab volt a tortán, hogy ott volt a bátyám, Máté is. Három meccsen léptem pályára, többet voltam parketten, mint a testvérem. A címeres mezes gárda zsinórban másodszor lesz ott a kontinensviadalon, ami nagy dolog. Azzal tisztában vagyok, a vb-re sokkal nehezebb kijutni. Nem lehetetlen, azt gondolom, képesek lehetünk rá, az előző vb-n a nyolc közé kerülő cseheket a csoportküzdelmek során legyőzte a válogatott a legutóbbi kontinensviadalon, Kolozsváron, 2017-ben és továbbjutott a csoportból. Lépésről lépésre kell haladnunk, jól teljesíteni a két, novemberi meccsen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában