kosárlabda

2021.10.05. 21:24

Stark bemutatkozik

Az Alba kosárcsapata szerdán 18 órakor a Nyíregyháza gárdáját fogadja. Pethő Ákos szakvezető visszatér.

Horog László

Takács Milán (balra) szerint az elszórt labdák is közrejátszottak a vereségekben

Fotó: Makovics Kornél / Tolnai Népújság

Jól kezdte a szezont a Fehérvár, a paksi csarnok átépítése miatt Szekszárdon indították a bajnokságot az atomerőmű együttesével, hosszabbítás után nyertek a kék-fehérek, 106-104-re. A folytatás nem alakult ennyire jól, a Falco 98-66-ra, a múlt hétvégén a DEAC pedig 88-73-ra verte Dejan Mihevc együttesét. Utóbbi meccsen nem lépett pályára a sokak által – talán nem véletlenül – legjobbnak tartott magyar kosaras, Vojvoda Dávid, aki elutazott a társakkal a Hajdúságba, de belázasodott, nem tudta vállalni a játékot. Azóta nem edzett, a torkát fájlalta, az elmúlt napokban egyre jobban érezte magát, játékára van esély, a csapatorvos a mérkőzés előtt ismét megvizsgálja. Nem volt ott parketten Debrecenben az amerikai irányító – a korábbi meccseken részben őt helyettesítette Vojvoda –, a német Bundesligából szerződtetett Jonathan Stark sem, az ő kiválása is komoly veszteséget jelentett. Ráadásul ő az eddigi három tétmeccs egyikén sem szerepelt, az első, tolnai bajnoki előtt két nappal, az edzés végén lépett rosszul, részleges szalagszakadást szenvedett a térdében, a pihenés és a kezelések eredményre vezettek, immár teljesen egészséges, ott lesz a játéktéren a keletiek ellen.

A meccs pikantériáját adja, hogy vezetőedzőként tér vissza a koronázóvárosba Pethő Ákos, aki dolgozott a spanyol Jesus Ramirez, az izraeli Arie Shivek és a tavalyi idényben Forray Gábor stábjában. Sőt, Ramirez távozása és Shivek érkezése között két meccsen vezetőedzőként is dirigálta a Fejér megyeieket, mindkét derbit megnyerte, izgalmas végjátékban. Az utánpótlásban is eredményesen dolgozott, két csapatával bajnok lett, legutóbb, az U20-as együttessel ezüstérmes a Körmend mögött, majd a szezon végén jelezte, visszautasíthatatlan ajánlatot kapott szülővárosából, az élvonalba frissen feljutó, ám a kispadon mindenképpen váltó Hübner Nyíregyháza BS-től. A bajnokságban három vereséggel áll az újonc, a DEAC-tól 79-65-re kaptak ki, majd otthon, hatalmas küzdelemben a Kecskeméttől 77-75-re, a harmadik körben szintén hazai pályán a pécsieket szorongatták meg, végül vesztettek 110-104-re. A felek a szezonkezdés előtt már találkoztak a Nyírségben, a Sitku Ernő Emléktorna döntőjében, a fehérváriak 78-71-re diadalmaskodtak.

Takács Milán (balra) szerint az elszórt labdák is közrejátszottak a vereségekben
Fotó: Makovics Kornél / Tolnai Népújság

Az albások számára ezúttal is csak a győzelem elfogadható, az utóbbi két derbin kalkulálható volt a vereség a bajnok Falco, valamint a minden nyáron tovább erősödő, nem titkoltan dobogóra törő Debrecen ellen, ám a folytatásban, a Nyíregyháza, a Pécs és a Kecskemét ellen kötelező a siker.

– Legutóbb, a DEAC ellen az első félidőben a támadások szervezésével akadtak problémáink, túl sok eladott labdánk volt – mondja az Alba hátvédje, Takács Milán. – Ezeket az ellenfél rendkívül hatékonyan használta ki. A második játékrészben jobban kontrolláltuk a játékot, kevesebb tranzíciós kosarat engedtünk, faragni tudtunk hátrányunkból. A védekezés okozta a problémát egy héttel korábban, a Falco ellen is, az elszórt labdákkal adtunk rengeteg lehetőséget az ellenfélnek. A Nyíregyháza ellen a felkészülés során nyerni tudtunk, bár ez nem jelent semmit. Kemény mérkőzés vár ránk, a gyors játékkal jelentkező gárda ellen. Természetesen csak a győzelem elfogadható. Remélem, két kulcsjátékosunk visszatér, remek hangulatú meccsen bizonyítunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában