jégkorong

2021.09.09. 17:26

Még jobban segít a tehetséggondozásban az Akadémia

Június közepén már nyilvánosságra került, hogy az államilag elismert sportakadémiai rendszerbe bekerült Ifjabb Ocskay Gábor Nemzeti Jégkorong Akadémia, amely csütörtökön sajtótájékoztatót tartott.

Káldor András

Fontos bejelentések hangzottak el a városházán

Fotó: Simon Erika

A városháza kis tanácsterme hirtelen megtelt a székesfehérvári jégkorong legendáival, és már ekkor érzékelhető volt, hogy nagy bejelentésekre készül az Ifjabb Ocskay Gábor nevével fémjelzett akadémia, amely – mint arra a sportág szerelmesei sokan emlékezhetnek – az országban elsőként 2010. április elsején kezdte meg működését Székesfehérváron.

Természtesen az eseményen megjelent a fehérvári hoki-pápa, idősebb Ocskay Gábor, Tóth István, az Alba Volán SC elnöke, és jöttek sorra a csapat korábbi kiválóságai, akik már az akadémia kötelékében dolgoznak azért, hogy még nagyobb elismertsége legyen a város jégkorongcsapatának, amely a magyar hoki zászlóshajójaként mindig úttörő feladatot vállalt a múltban és most is. A 173-szoros válogatott Kovács Csaba 14 évet töltött a Volánnál játékosként, tavaly októberben szakmai igazgatóként tért vissza. Magával hozta a hosszú évek alatt megszerzett rutint és tapasztalatot. Emellett pedig bemutatta az akadémia stábját is, valljuk meg, ez a csapat még most is megállná a helyét a jégen, többek között Ratiszlav Ondrejcikkal, Arany Mátéval a bekksorban, Artjom Vaszjunyinnal csatárposzton…

Fontos bejelentések hangzottak el a városházán
Fotó: Simon Erika

Fekti István, az akadémia ügyvezető igazgatója utalt rá, hogy annak idején mérföldkőnek számított az utánpótlás-nevelés terén az akadémia megalapítása.

– Az elmúlt 11 évben elnyert nemzetközi és hazai bajnoki aranyérmek, több felnőtt válogatott játékos kinevelése is azt mutatta, eredményes munka folyik Székesfehérváron. Sikeresen pályáztunk az államilag elismert sportakadémiai rendszerbe, elnyertük a címet, és négyéves keretszerződést kötöttünk a minisztériummal – fogalmazott.

Mindenesetre Kovács Csaba két jelentős bejelentéssel „spékelte” még meg a remek híreket. A jövőben mentoredzőként tevékenykedik majd az ifj. Ocskay Gábor Nemzeti Jégkorong Akadémián Stephan Lundh. A 61 éves svéd szakember háromszor is megnyerte edzőként a svéd hoki Ligát. Ráadásul kiválóan ismeri a magyar jégkorongot, hiszen 2011 és 2014 között három idényen át irányította a Dunaújvárosi Acélbikák csapatát, ezen idő alatt két bajnoki címet is szerzett a gárdával. Mellette megegyeztek Bartalis Balázzsal is, aki innentől a fiatalok egyéni képzéséért felel majd. Ő is ezer szállal kötődik Fehérvárhoz, bátyja, István a Hydro Fehérvár AV19 válogatott játékosa. A szakember jelenleg a svéd bajnoki címvédő Vaxjö Lakers együttesének képességfejlesztő edzője.

– Nagy felelősségnek és kihívásnak érzem ezt a lehetőséget – emelte ki Lundh – azt tapasztaltam az elmúlt néhány napban, hogy nagyon keményen dolgozó, nyitott szakemberek vannak az akadémián. Erre van szükség, mert csak így lehet nevelni a jövő játékosait. Nem csak jégkorongozókat szeretnénk nevelni, hanem minél jobb embereket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában