Sportbolondok napja

2021.09.02. 16:02

30 éves születésnapját ünnepelte a Megszállottak Klubja

Minden év augusztus utolsó vasárnapja a Megszállottak Napja. A kivételes teljesítményekre képes „sportbolondok” a Balaton partján ünnepeltek.

Ferencz Balázs

Kopár István háromszoros földkerülő vitorlázó (j-b) Szipola Antal, és Gál József

Fotó: Vitál Club SE

Kevesen tudják, hogy létezik Magyarországon egy klub, mely kivételes egyéniségek csoportja. Mintegy 50 tagja van a Megszállottak Klubjának, kivétel nélkül olyan sportemberek, akik nem olimpiai sportágban nyújtottak maradandót, értek el emberfeletti teljesítményeket. A Földkerülő vitorlázó Gál József és Fa Nándor, az ultratriatlonos Rápolti Gyula, a hosszútávfutó és ultratriatlonista Mészáros János, az autóversenyző Szász László, és az ejtőernyős Mészárovics György – ők azok, akik székesfehérváriként kaptak bebocsátást a klubba, ahova csak a már tagok által megfogalmazott ajánlás útján lehet bekerülni. Immár harminc éve alkotnak közösséget, a korábbi jégkorongozó, Jakabházi László hívására. Mottójuk: „Magyarországról is el lehet érni a világ élvonalába”.

– A megszállottság alapvetően nagyon komoly sportolói tulajdonság. Imádjuk az olimpiai sportágakat, de szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy nem csak olimpiai sportágak vannak. Tagjaink között tudhatjuk Besenyei Péter műrepülőt, számos hegymászót, például Klein Dávidot is – mesélte Gál József, aki Fa Nándorral közösen a Szent Jupát fedélzetén kerülte meg a Földet. A fehérvári Csónakázó-tavon kezdett kajakozni. – Ezekben a sportágakban is rendkívüli teljesítmények születnek. Olyan típusú elkötelezettség lakozik ezekben a sportolókban, hogy az ügy, a cél a hétköznapi érdekek fölé emelkednek. A megszállottság hit és elkötelezettség együtt. Ezeket az erényeket szeretnénk erősíteni és továbbadni.

Kopár István háromszoros földkerülő vitorlázó (j-b) Szipola Antal, és Gál József
Fotó: Vitál Club SE

Almádiban éppen ezért gyűltek össze, s várták a közönséget. A Megszállottak Napját ifj. Sörös Lajos helikopteres bemutatója nyitotta meg, majd Piroch Gábor kaszkadőr csapata kápráztatta el a nézőket. Takács Máté íjászvilágbajnok tartott célra, majd a Kassai Lovasíjász Iskola produkciója ejtette ámulatba a publikumot. A borús, szeles időjárás meghiúsította Besenyei Péter műrepülő világbajnok légi bemutatóját, a nagy esőzés miatt nem tudott felszállni Tökölön. Kopár István háromszoros földkerülővel és Majthényi Szabolcs világbajnokkal lehetett hajóra szállni, s együtt vitorlázni.

– Mivel én magam nem szereztem jogosultságot a klubtagságra, de a Szent Jupát, és az Alba Regia vitorlások útját, vagy Mészáros Jancsi sivatagi kerékpáros expedícióját is segítettem, barátaim mindig meghívnak mint serpát az összejövetelekre – mesélte Szipola Antal, a Vitál Club SE elnöke. – Meglepetés volt számomra, hogy ismét találkozhattam Kopár Istvánnal, akit 31 éve nem láttam. Épp Gibraltárban készítettük fel 1990-ben Fa Nándival az Alba Regiát a BOC Challenge-re, amikor első szóló földkerülőjére indult Kopár István a Salambóval. Igazán megható volt, hogy a véletlen úgy hozta, hogy több ezer mérföldre Fehérvártól mi dobhattuk el a kötelet egy ilyen út előtt!

A Klub alelnöke, Gál József fontosnak tartja, hogy a fiataloknak is támaszt nyújtsanak. Ezért rendszeresen tartanak előadásokat, élménybeszámolókat az iskolákban.

– Hallatlan sikeresek ezek a találkozók, mert a gyerekek élvezik a történeket, megcsapja őket a kaland íze, s remélem, hogy a jövőben nagyon sok fiatalt tudunk inspirálni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában