jéghoki

2021.08.27. 21:28

Súlyos vereséggel oda az olimpiai álom

A magyar férfi jégkorong-válogatott az 1997 óta A csoportos Lettország ellen lépett jégre a rigai olimpiai selejtezőtorna második napján. A találkozót magabiztosan nyerték a házigazdák, a mieink teljesen szétestek az utolsó harmadra.

Beke Zsombor

Az egész mérkőzésen nagy volt a forgalom a magyar kapu előtt

Fotó: Madarász Milán/MJSZ

A hazai pályán játszó lettek demonstrációt tartottak az első napon, hiszen Olaszországot 6-0-val intézték el. A mieink Franciaország ellen kezdtek Rigában, Háriék szoros mérkőzésen 5-3-as vereséget szenvedtek. A gallok pénteken sem lassítottak, 2-0-ra győzték le az olaszokat.

A magyar-lett találkozón ismét ott volt a jégen mind a kilenc fehérvári játékos. Bekezdtek a hazaiak, az első percekben még a koronggal sem nagyon találkozott Sean Simpson együttese, de igazán nagy helyzetig nem jutott Lettország. Az első emberelőnyt is a letteknek ítélték meg, Hetényi bravúrjai ellenére is megszületett a vezető gól hazai részről: Janis Janks lövése csúszott be a magyar hálóőr hóna alatt, 1-0. Nagyon nagy volt a két csapat közötti különbség, az első magyar helyzetre majdnem tíz percet kellett várni, de Terbócs passza után Erdély nem tudta már kapura tenni a pakkot, majd Bartalis próbálkozása ment mellé. A folytatásban némileg csökkent a nyomás a magyar védelmen, de a harmad végén Nagy Krisztián kettő plusz kettő perces büntetése nagyon rosszkor jött, valamint Hetényi is megsérült. Az kiállítás első felét szerencsére kivédekezték a mieink, jól jött a szünet egy ilyen nehéz húsz perc után.

Az egész mérkőzésen nagy volt a forgalom a magyar kapu előtt
Fotó: Madarász Milán/MJSZ

Sajnos a kiválóan védő Hetényi nem tudta folytatni, a második harmadtól már Rajna Miklós védte a magyar ketrecet, az UTE kapusának köszönhetően az áthúzódó hátrányt sikerült kihúzni kapott gól nélkül. A folytatásban Nagy Gergő-Papp-Terbócs trió több nagy helyzetet is kidolgozott, de Punnenovs hárítani tudott, majd Magosi és Bartalis is szép lövéssel jelezte, Magyarország sokkal bátrabb szellemben jött ki a második játékrészre. Nem lassított a magyar nemzeti csapat, Vas léphetett ki, de a rutinos játékos kihagyta a helyzetet. Lüktető volt a játék, a túloldalon Lettország megcsengette a kapuvasat, majd Rajnának is bőven akadt dolga. Három perccel a harmad vége előtt Sofron ugrott ki, kicselezte védőjét, de lövése a kapuvasról vágódott le.

Az utolsó etap a lehető legrosszabbul kezdődött, 33 másodperc elteltével, egy korongvesztés után Kennis passzából Balcers volt eredményes, 2-0. Két perc múlva sajnos érkezett a harmadik lett gól is, Stipsicz veszítette el a pakkot saját harmadon belül, Kenins pedig köszönte szépen és belőtte a ziccert, 3-0. A rövidzárlat után magára talált a magyar válogatott, de Bartalisék nem találták a rést a lett pajzson. A torna házigazdái ellenben az utolsó percekben kinyitották a gólzsákot, a magyarok szétestek, a vége kiütés lett, Lettország 9-0-ra nyert.

A magyar férfi jégkorong-válogatott ezzel a vereséggel a matematikai esélyét is elvesztette arra, hogy ott legyen a 2022-es pekingi olimpiai játékokra. A kijutásról a Lettország–Franciaország mérkőzés fog dönteni. A mieinkre még egy találkozó vár, vasárnap délben Olaszország ellen lép jégre Sean Simpson együttese.

JEGYZŐKÖNYV

Lettország–Magyarország 9-0 (1-0, 0-0, 8-0)

Riga, 3000 néző. Vezette: Szidorenko (fehérorosz), Sternat (osztrák), Riecken (osztrák), Sislo (orosz)

Lettország: Punnenovs – Balinskis, Rubins – Cibulskis, Jaks – Sotnieks, Freibergs – Cukste – Darzins, Balcers, Blugers – Girgensons, Indrasis, Kenins – Daugavins, Abols, Roberts Bukarts – Richards Bukarts, Dzierkals, Smirnovs – Krastenbergs. Szövetségi kapitány: Harijs Vitolins.

Magyarország: Hetényi Z. (Rajna) – Macaulay, Stipsicz – Pozsgai, Horváth M. – Szirányi B., Garát – Szabó D. Tóth Gergely – Erdély Cs., Hári J., Sofron – Mihály, Bartalis, Magosi B. – Papp K., Nagy G., Terbócs – Nagy K., Vas J., Benk. Szövetségi kapitány: Sean Simpson.

Gól: Janks (8., 54.), Balcers (41., 55., 59.), Kenins (43., 59.) Blugers (52., 57.)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában