Az atlétika kvintesszenciája

2021.07.06. 11:30

Minden korábbinál erősebb mezőny vonul fel a Gyulai Memorialon

Párját ritkítja a 11. Gyulai Memorial Atlétikai Nagydíj keddi, második napjának mezőnye. Ezúttal is olimpiai, világbajnokok csapnak össze a székesfehérvári Regionális Atlétikai Centrumban 15.30 órától.

Németh Krisztián

Csak a szokásos: sztárparádé a Bregyó rekortánján

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Két olyan sportesemény van Magyarországon, amelyet az elmúlt időszakban minden évben megrendeztek: a Forma–1 Magyar Nagydíjat és a Gyulai Memorialt – emelte ki Deutsch Péter, a szervezőbizottság elnöke. Sok más tény mellett ez is jól szemlélteti a verseny nimbuszát. A tavalyi jubileum alkalmával már egy Gyémánt Liga viadallal ért fel a verseny, idén még jobban kileng majd a „világsztár-mutató”!

– Székesfehérvár életében a július eleje mindig nagyon fontos, hiszen a tizenegy Gyulai Memorialból immáron a nyolcadik került itt megrendezésre, ami óriási megtiszteltetés a város számára – hangsúlyozta Mészáros Attila alpolgármester.

Összesen 42 ország atlétái mintegy 20 számban állnak rajthoz, közülük jó páran újabb érmeket zsebelnek be majd a tokiói olimpián. Több mint 20 magyar atlétának is szurkolhatunk, ami a sportág hazai sikerét is mutatja (a tokiói magyar delegáció második legnépesebb gárdáját az atléták alkotják).

Fehérvári atlétapalánták is kérdezhettek a világsztároktól: Gyulai Márton versenyigazgató mellett Grant Holloway, Shaunae Miller-Uibo, Steven Gardiner és Usain Bolt „utódja”, Erriyon Knighton
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

100 síkon a férfiaknál a világranglista vezetője, a az immár 39 éves Justin Gatlin nem először áll rajthoz a Gyulai Memorialon, a közelmúltban sérüléssel bajlódott, saját bevallása szerint 95 százalékos állapotban van.

– Az elmúlt időszakban azt volt a legnehezebb áthidalni, hogy Amerikában a járvány miatt lezárták a pályákat, de még a parkokat is. Volt, amikor egyáltalán nem lehetett futóedzést végezni – emlékeztetett a nehéz napokra Athén olimpiai bajnoka, a húsz éve a pályán lévő 2017-es világbajnok. Kihívói között van honfitársa, a Gyulai Memorial 2018-as győztese, Michael Rodgers, és a dél-afrikai Akani Simbine is.

„A világ leggyorsabb anyukája” – Gyulai Márton versenyigazgató így mutatta be a sajtótájékoztatón a női 100 méteres síkfutás toronymagas esélyesét, a jamaicai Shel­ly-Ann Fraser-Pryce-t. Csak a világcsúcs hiányzik a dicsőséglistájáról, két olimpiát is nyert. A legutóbbin nem ő kapta az aranyérmet. Természetesen itt lesz Rio bajnoka, a honfitárs, Elaine Thompson-Herah is.

Deutsch Péter, Spiriev Attila sportigazgató és Mészáros Attila
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Fraser-Pryce 2008-ban olimpiai bajnoki címmel robbant be.

– A gyermekem születése után a 2019-es dohai világbajnoki címem is sokat jelentett számomra. Nehéz volt az elmúlt időszak, a kijárási tilalom alatt rettegtem, nehogy felszedjek pár kilót, mert csak ettem és ettem – mondta a cseppet sem túlsúlyos világklasszis.

A hölgyeknél maradva Shaunae Miller-Uibo 200 méteren áll rajthoz (400-on is ő tartja a versenycsúcsot), férfi 110 gáton Grant Holloway világcsúcstartóként indul.

Erriyon Knighton. Jó lesz, ha megjegyezzük a nevét, a 17 éves sprinter Usain Bolt korosztályos csúcsait döntögeti, Fehérváron (első profi versenyén) 200 síkon áll rajthoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában