Öttusa

2021.07.31. 18:00

Már öt éve kapitánykodik – Szloboda József szoros programot bonyolít a nyáron

A Volán Fehérvár öttusázóinak úszóedzője, egyben utánpótlás-kapitány, Szloboda József vezeti a feltörekvő korosztályokat a következő világversenyeken.

Horog László

Szloboda József, az utánpótlás-öttusázók kapitánya

Fotó: Horog László / Fejér Megyei Hírlap

A legtöbb sportolót delegálja, hét pentatlonistával vesz részt a Volán Fehérvár a soron következő U17-es és U19-es világversenyeken. Az U17-es és az U19-es, háromtusa-, illetve négytusa-Eb-n és vb-n előbbi korosztályban Jassó Zalán egyéniben, Kőszegi Kristóf váltóban, az U19-ben Csák Milán és Tárkányi Zsombor egyéniben, Gyugyi Laura és Walthier Laura szintén egyéniben, Gyarmati Lili váltóban bizonyíthat. Az Európa-bajnokságra augusztus végén, Portugáliában kerül sor, a vb-re Észak-Afrikában, az egyiptomi kikötővárosban, Alexandriában. Mindkét delegációt Szloboda József vezeti, aki a riói olimpia, 2016 nyara óta tevékenykedik utánpótlás szövetségi kapitányként, valamint a volánosok erőnléti munkájára is ügyel.

– A kinevezésem négy évre, olimpiai ciklusra szólt, ugyanez vonatkozik a felnőtt férfiak szövetségi kapitányára, Martinek Jánosra, valamint a hölgyeket irányító Kállai Ákosra. Ahogy 2016-ban, információim szerint ezúttal is pályázni kell mindhármunknak, ahogy tettük öt éve is, a tokiói eredményektől függetlenül. A szövetség elnöksége dönt majd, mivel a nyári olimpiát egy évvel elhalasztották, ezért a mandátumunk meghosszabbodott. Természetesen nagyon szurkolók, hogy a fiúk és lányok jól szerepeljenek Japánban, különös tekintettel Kovács Saroltára, a Volán sportolójára. Természetesen sajnálom, hogy Demeter Bence nem lehet ott, pedig elsőként szerzett kvótát a mieink közül – mondja Szloboda József.

Szloboda József, az utánpótlás-öttusázók kapitánya
Fotó: Horog László / Fejér Megyei Hírlap

Hozzáteszi, az utánpótlásban jól alakultak az eredmények, minden világversenyről éremmel jött haza a válogatott, nem csak a csapatversenyben teljesítettek jól, egyéniben is.

– A fél évtized döntően sikerekkel telt. A legnagyobb eredmény az ifjúsági olimpia egyéni bronzérme volt Buenos Airesben, az akkoriban a KSI-t erősítő, azóta újpesti színekben versenyző Gulyás Michelle – Kovács Saci mellett ő indul női egyéniben Tokióban – nagyszerű teljesítménnyel lett bronzérmes Argentínában. Ő nem az én tanítványom, a döntő érdem a klubedzőié, de úgy gondolom, kapitányként én is hozzátettem valamit az eredményhez. Michelle tehetsége évekkel ezelőtt is érzékelhető volt, látszott, komoly versenyző válik belőle. Nagy öröm volt a közelmúltban, az egyiptomi junior-vb-n a fehérvári Tamás József egyéni 5. helyezése és aranyérme csapatban.

Aztán az emlékek között kezd kutakodni, korábbról. A Fehérváron rendezett junior- világbajnokságokra, kimondottan büszke Kovács Sarolta és Demeter Bence egyéniben szerzett elsőségeire.

– Én számítok a nevelőedzőjüknek, akkoriban én foglalkoztam velük úszásban, futásban és lövészetben. Nem csak a juniorok között, korábban, négytusában is remekeltek, később nagy öröm volt a riói olimpia előtt, 2016 nyarán Kovács egyéni aranyérme a moszkvai vb-n. Az utóbbi időben az úszást vezénylem a teljes szakosztálynál, Saci edzéseit a futás és a lövészet tekintetében Vitéz László felügyeli, vívóedzőként Korponai István, lovasedzőként Sós Attila dolgozik vele, mindhárom tréner jelenleg is Japánban tartózkodik a versenyzővel, az olimpiát megelőző edzőtáborban. Én már a következő, utánpótlás-viadalokra készülök, a Volánt hét versenyző képviseli Portugáliában és Egyiptomban, mi rendelkezünk a legnépesebb küldöttséggel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában