atlétika

2021.07.05. 19:37

Lengyel és ukrán diadallal nyitottak a kalapácsvetők

Nem maradt 80 méter feletti produkció nélkül a Gyulai István Memorial Atlétikai Magyar Nagydíj nyitánya.

Ferencz Balázs

Anita Wlodarczyk hatodszor nyert Fehérváron

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Napszemüveg, némi frissítő, s talán egy legyező. Elkéltek ezek a könnyű eszközök a Gyulai István Memorial – Atlétikai Magyar Nagydíj nyitányán, holott súlyos mozdulatokat figyelhettek a Bregyó közi pályára kilátogatók. A dobóketrec mögötti lelátón barnulva lehetett a legjobban követni a hölgyek kalapácsvető viadalát, ami igen szoros versenyt hozott.

Anita Wlodarczyk hatodszor nyert Fehérváron
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Ahogy azt a Gyulai Memorial immár tízéves története során megszokhatták az atlétika szerelmesei, a sportok királynőjének világklasszisai szerepelnek szinte minden számban. Fehérváron ragadott szert a tavalyi bajnok Alexandra Tavernier, vagy a kétszeres olimpiai bajnok, négyszeres világ- és Európa-bajnok Anita Wlodarczyk is, s bizony kettejük párharca döntött 2021-ben is. A lengyel már az első kísérletére mindenkinél messzebb hajította a 4 kg-os kalapácsot, majd harmadikra 74 méter 76 centire reptette. S ezzel nyert az immár hatszoros Memorial-győztes Wlodarcik, Tavernier utolsóra dobott 74,69 métert. A lengyel Malwina Kopron lett a harmadik (71,82 méter), az olimpiára készülő Gyurátz Réka (69,80) az ötödik.

Az ukrán Mikhajlo Kokhan élete legjobbjával győzött
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Takaró felhők és kellemes szellő hűsítette a levegőt a Regionális Atlétikai Központban, mikor a kalapácsvetők vonultak a bemelegítéshez. Nem teltek meg a lelátók, pedig már az éremmennyiség komoly súllyal bírt volna, melyet a résztvevők gyűjtöttek eddigi pályájuk során. A junior Európa-bajnok orosz, Valerij Pronkin 72,64-el indított, míg a korábbi fehérvári kalapácsvető, Pásztor Bence 69,48-at hajított. Ki mint vet, úgy arat – a 23 éves Rába Dániel elsőre 74,56 méterre repítette a szert, amivel az élre állt. Az ukrán Kokhan azonban ostromolta a 80 métert, 78,50 méterre vetette a 7,26 kilós golyót. Az Európa-bajnoki címvédő Wojciech Nowicki 77,29-cel a második helyre robbant az elején. A magyar klasszis, Halász Bence a hálóba vágta a szert, a négyszeres világbajnok Pawel Fajdek 76,19-cel indított. Honfitársa, Nowicki, 79,80-nal vette át a vezetést a második sorozatban. Az ukrán Kokhan 4 centire közelítette, de Nowicki 80 méter feletti vetéssel kontrázott. Halász Bence idei legjobbjával, 78,12-vel maradt versenyben. A negyedik sorozatban egyéni csúccsal vette át a vezetést Mikhajlo Kokhan. Pawel Fajdek nem tudott újítani, utolsó kísérletét is rontotta, így Wojciech Nowicki eredhetett az ukrán ifjú nyomába. A lengyel klasszis is 80 méter fölé hajított, 80,58-cal fejezte be a viadalt, s a második pozícióban zárt. A végső győztes, Mikhajlo Kokhan az első, aki ilyen fiatalon ekkorát dobott (80,78). Fajdek a harmadik helyen zárt, Halász Bence lett a negyedik, Rába Dániel pedig az ötödik helyen végzett. Pásztor Bence a kilencedik lett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában