Frissen Fejérből

2021.07.25. 19:02

Kovács Zsófi döntős

Szombaton és vasárnap nemcsak magyar, hanem megyei olimpikonoknak is szoríthattunk a tokiói ötkarikás játékokon. Japánban bemutatkozott Kovács Zsófia tornász és Krausz Gergely tollaslabdázó is, de a dunaújvárosi születés Pupp Réka is bravúrosan szerepelt a dzsúdósok mezőnyében.

Beke Zsombor

Kovács Zsófia a felemás korlát döntőjébe is szeretett volna bejutni

Fotó: Tumbász Hédi / Nemzeti Sport

Nem kellett sokat várni az első magyar éremre a Tokióban zajló olimpián. Szilágyi Áron a férfi kardozók mezőnyében egész nap magabiztosan menetelt, majd a döntőben 15-7-re verte az olasz Luigi Samelét. A magyar olimpikon ezzel az aranyéremmel zsinórban a harmadik olimpiáján bizonyult a legjobbnak, ami történelmi tett, ugyanis a férfiak között egyetlenegy fegyvernemben sem sikerült idáig senkinek a triplázás. Az úszóknál a korábban fehérvári színekben induló Sebestyén Dalma 100 pillangón nem jutott az elődöntőbe. Szombaton Szilágyi aranya mellett a tekvondós, mindössze 18 éves Salim Omar ötödik helyének lehetett örülni.

A vasárnapi nap nem igazán indult jól a magyarok számára, hiszen 400 méter vegyesúszás döntőjében Hosszú Katinka „csak” ötödik lett, míg a magyar férfi vízilabda-válogatott 10-9-es vereséggel nyitott Görögország ellen, valamint sérülés miatt Fucsovics Márton visszalépett a küzdelmektől. Ami a megyei érdekeltségeket illeti, Krausz Gergely vereséggel nyitott. A móri születésű tollaslabdázóra nem várt könnyű ellenfél a tokiói olimpia csoportkörének első fordulójában. A magyar versenyző a 25 éves világranglista 5. helyezett, indonéz Anthony Sinisuka Ginting ellen kezdett. Sajnos a papírforma érvényesült a vasárnap reggeli mérkőzősen, ahol a villámgyors Ginting két szettben győzte le Krauszt. Az ötkarikás játékok történetének első férfi magyar tollaslabdázója következő mérkőzését kedden vívja, az orosz Szergej Szirant ellen. A dunaújvárosi születésű dzsúdós, Pupp Réka az olimpia címvédőt, Majlinda Kelmendit győzte le a nap elején, majd negyeddöntős veresége után a vigaszágon folytathatta, ahol végül a bronzmérkőzésen kikapott, így az ötödik helyen végzett az 52 kg-osok mezőnyében.

Kovács Zsófia a felemás korlát döntőjébe is szeretett volna bejutni
Fotó: Tumbász Hédi / Nemzeti Sport

A kétszeres Európa-bajnok dunaújvárosi tornász, Kovács Zsófia 54.732 pontot szerezve bejutott az egyéni összetett döntőjébe. A 21 éves olimpikon 14.500 pontos ugrással kezdett, majd jött a felemás korláton bemutatott gyakorlata, ami 14.443 pontot ért. Ezzel bár a szer döntő nem jött össze – ami titkolt célkitűzés volt –, de az összetett szempontjából jó eredmény volt. Az utolsó két gyakorlatával (gerendán 13.133, talajon 12.666 pont) az összesített mezőny 16. helyén végzett, de mivel egy nemzetből maximum csak két versenyző juthat be a csütörtöki 24-es fináléba, így ez a gyakorlatban a 11. pozíciót jelentette Trenka János tanítványának.

– Mondhatnám azt, hogy az egyik szemem sír, a másik nevet, mivel megvan az összetett döntő, de nincs meg a felemás korlát fináléja – nyilatkozta a Magyar Torna Szövetségnek Kovács. – Most közvetlenül a verseny után csak azt tudom mondani, hogy mindkét szemem sír. Nagyon szerettük volna a felemás korlát döntőt, mégsem jött össze, és nem tudom, miért. Most megpróbálom magam túltenni ezen és az összetett döntőre koncentrálni. Hétfőn pihenek, igyekszem sétával, filmnézéssel és olvasással feltöltődni, aztán kedden és szerdán már készülök a fináléra.

Ami a magyarok vasárnapi teljesítményét illeti, Siklósi Gergely párbajtőröző egész nap remekelt, ami végül egy ezüstéremre volt elég, a francia Romain Cannone-tól kapott ki 15-10-re. A női kézilabda-válogatott 13 év után lépett ismét pályára olimpián, a riói ezüstérmes franciáktól csupán egy góllal, 30-29-re kaptak ki Tomoriék.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában