Sok munkát ígért

2021.07.25. 07:00

Kemény felkészülés vár az Alba Fehérvár KC lányaira

Boris Dvoršek számára igazi kihívás, hogy a világ egyik legerősebb női kézilabda-bajnokságában dolgozhat.

Káldor András

Boris Dvorsek bízik abban, hogy eredményes idény elé nézhet új csapata élén

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Gyorsan kellett eldöntenie, hogy Fehérvárra szerződik? – kérdeztük az 50 éves vezetőedzőt, aki korábban a PPD Zagreb csapatával kétszeres bajnok és – kupagyőztes, valamint 2013-ban SEHA Liga győztes is volt.

– Hirtelen jött a megkeresés, bár volt egy francia ajánlatom is, de amikor azt hallottam, hogy ide jöhetek, rögtön tudtam, hogy ez lehet számomra a lehető legjobb megoldás.

Mennyire ismerte korábban az Alba Fehérvár KC csapatát?

– A családban felosztottuk azt, hogy ki miről informálódjon. Természetesen tisztában voltam azzal, hogy az Alba korábban EHF Kupát nyert, hosszú évekig mindig a nemzetközi porondon szerepelt, és aki komolyan veszi az edző hivatást, az tudja a legfontosabb európai bajnokságok eredményeit. Horvátországban különös figyelem övezi az Alba Fehérvár csapatát, mert itt játszik Tea Pijevic, aki az első számú válogatott kapus, és az Eb bronzérem után nagy sztár lett. Amiben pedig a lányaim segítségét kértem, hogy az interneten nézzenek utána, és meséljenek nekem Székesfehérvárról, hogy egy kicsit többet tudjak a településről, mielőtt ide érkezem.

Milyen tervekkel érkezett Fehérvárra?

– Hatalmas megtiszteltetés, hogy a világ egyik legjobb női bajnokságában és az Albában lehetek vezetőedző. Ezt a bizalmat köszönöm Balássi Imre elnöknek. Az első benyomásaim nagyon jók, remek körülmények uralkodnak a klubban, olyan lehetőségek között lehet dolgozni, amelyekkel Horvátországban – amely szintén egy magas kézilabda kultúrával rendelkező, igazi kézilabda-ország – talán csak a Zágráb férficsapata rendelkezik. Úgy érzem, hogy kemény munkával és ilyen körülmények között sikereket érhetünk el. Ez a célom, bízom abban, hogy minél többet és minél jobban fejlődik majd a csapat.

Mi az edzői hitvallása, és mit szeretne ezekből viszontlátni új csapatában?

– Számomra mindig a győzelem a legfontosabb! Ezt a győztes mentalitást szeretném átültetni a csapatba, és a játékosokba. Természetesen minden mérkőzést nem lehet megnyerni, de ez a gondolkodás, ez az attitűd kell, hogy jellemezze a csapatot. Ezen kívül nagyon fontos, hogy pozitív atmoszférában dolgozzunk, egy családot alkossunk. Meg kell jegyeznem, hogy egy igazi kézilabdás családba kerültem, és ezt szeretném kihasználni a sikeres szereplés érdekében.

Boris Dvoršek bízik abban, hogy eredményes idény elé nézhet új csapata élén
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Mik az első benyomásai az új csapatáról?

– Sok előző szezonbeli mérkőzését láttam a csapatnak. Ezek alapján a védekezésen feltétlenül javítani kell, ez roppant fontos. Nagyon alapos fizikai felkészültség vár ránk, csak ennek birtokában kezdhetjük a bajnokságot. Olyan pontvadászatban játszunk, ahol minden mérkőzés nagyon nehéz, ezért a fizikai munka nagyon jelentős. A harmadik tényező, melyet elvárnék, hogy attraktív, látványos kézilabdát játszunk, amely szórakoztató a közönség számára. A munkában, a kemény edzésekben hiszek. Ez mindennek az alapja. Biztos, hogy lesznek változások a korábbi edzésmódszerekhez képest, valamint játékfelfogás is más lesz, de ehhez a játékosoknak alkalmazkodni kell. Ez bizonyos időt igénybe fog venni, de azért dolgozunk, hogy az átállás minél gyorsabb legyen.

Mire számíthatnak a lányok, milyen menetrend szerint készülnek majd az elkövetkezendő hetekben?

– A felkészülés során kilenc mérkőzést játszunk, de ez nem azt jelenti, hogy az összes meccsen mindenki pályára lép. Hat-hét találkozónál többet egyik játékost sem terhelném, másrészt pedig a fiataloknak is játéklehetőséget szeretnék adni, hogy lássam, ki az, akire számíthatok a szezon során. Nyolc hétig tart a felkészülés, ez megfelelő hosszúságú egy szezon előtt olyan helyzetben is, amikor új edző van, ennek az időnek elégnek kell ahhoz lenni, hogy megszokjuk egymást, és a módszereimet, a munkastílusomat átvegyék a játékosok. Előre kell lépnünk a játék kulcselemeiben elsősorban, a védekezésben, a lerohanás játékunkban és a támadásban egyaránt. A sok edzés mellett elengedhetetlennek tartom, hogy az edzéseken kívül is folyamatosan beszélgessünk akár kollektíven, akár egyénileg. Jó lenne, ha minden helyzetre felkészülnénk, és önbizalmat kapnának a játékosok. Megbízom a játékosokban, szeretném, ha megtanulnák azt, hogy nagyon keményen és fegyelmezetten védekezzenek, és a támadójátékot a döntési szabadság jellemezze, de nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy ennek a csapat érdekeit kell szolgálni minden esetben. A taktikai fegyelmet feltétlenül megkövetelem, mert e nélkül nem lehet mérkőzéseket nyerni.

Milyennek ítéli a néhány nap eltelte után az új csapatát?

– Nagyon jó összetételű a keretünk, vannak rutinos játékosok, mint a honfitársam, Tea Pijevic, vagy éppen Triscsuk Krisztina. Örülök annak, hogy egyensúly van a fiatalok és a tapasztaltabb játékosok között. Ígérem, hogy mindenki meg fogja kapni a lehetőséget a bizonyításra, de ehhez úgy kell dolgozniuk, hogy a csapat is eredményesen, valamint látványosan kézilabdázzon. Komoly munka vár ránk, a felkészülés nagyon fontos, talán a leglényegesebb része a szezonnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában