u23

2021.07.08. 19:00

Háromból ketten léphettek tovább

Az U23-as atlétikai Európa-bajnokság első napján három fehérvári versenyzőnek szoríthattunk. Közülük a lányok, Takács Boglárka és Mátó Sára kvalifikálták magukat, míg Csókás Nikolasz búcsúzott.

Káldor András

Takács Boglárka (sárga) továbbjutott az U23-as Eb-n

Fotó: Lantos

A norvégiai Bergen májusi viszszalépése után Tallinn vállalta el az utánpótlás-kontinensviadal megrendezését, így az észt főváros rövid időn belül két nagy korosztályos sporteseménynek adhat otthont, hiszen nem szabad elfelejteni, hogy a jövő héten az U20-asok versenyét is ott bonyolítják le. Ezen a héten, vasárnapig azonban az 1999 és 2001 között született legjobb európai atléták csaphatnak össze. Igazán népes magyar csapat utazott el a megmérettetésre, egy híján harminc, azaz huszonkilenc fiatal képviseli Magyarországot.

Az Alba Regia Atlétikai Klub versenyzői közül Takács Boglárka rajtolt a legkorábban 100 méteres síkfutásban. Nagy várakozás előzte meg szereplését, hiszen az ARAK sprintere tíz napja a 126. Atlétikai Magyar Bajnokságon 200 méteren bajnoki címet szerzett,

100 méteren és a 4x100-as váltóval pedig ezüstérmet nyert.

Takács Boglárka (sárga) továbbjutott az U23-as Eb-n
Fotó: Lantos

Mindenesetre nem fogadta kegyeibe a versenyzőket az időjárás. Amíg hazánkban a forróságtól szenvedünk, Tallinnban özönvízszerű eső szakadt a stadionra, fekete és szürke volt az ég, és egyáltalán nem úgy tűnt, hogy belátható időn belül vége lenne. Ennek az lett a következménye, hogy a 35 indulót számláló selejtezőben jócskán késett a rajt. Az első selejtezőkörben Takácsnak hétfős mezőnyből kellett továbblépnie, bár a déli tizenkettőre kiírt rajt csúszása miatt fél egy felé kezdték el a pályamunkások lesöpörni a rekortánról a hatalmas mennyiségű vizet, és elhelyezni a rajtgépeket. Ez a művelet csaknem háromnegyed órát vett igénybe – igaz közben némiképp felszakadozott a felhőzet, így kereken egy órával a tervezettnél később léphettek pályára a versenyzők. Nem tudni, hogy mennyire zavarta ez meg őket, de először úgy tűnt, hogy Takács egy kicsit beragadt a rajtnál, de végül a negyedik helyen kvalifikálta magát szezonbeli legjobb, 11.64-es idejével, míg a hosszú lábú olasz Vittoria Fontana elsőségét egyáltalán nem veszélyeztette senki.

A folytatás már sokkal gördülékenyebb lett, az ARAK-os Csókás Nikolasz 400 méter gáton az ob-n nagy csatában megszerezte az ezüstérmet, és itt is le szerette volna tenni a névjegyét. Cirka másfél órával az eredetileg kiírt időponthoz képest később, a második selejtezőcsoportban indult, riválisai közül a harmadik legjobb idővel. A továbbjutás nem jött össze, 54.20-as ideje ezúttal messze volt attól, hogy a legjobbak között végezzen, és elmaradt az ob-s 52.15-t ől is – más kérdés, hogy azzal sem lett volna sokkal előrébb.

Mátó Sára volt az utolsó fehérvári, akinek szurkolhattunk az igencsak elhúzódó napon a 400 méteres gátfutás selejtezőjében. Az ARAK kiválósága a négyes pályán indult, sokáig a versenyt toronymagasan nyerő svájci Jazmin Giger mögött haladt, ám a hajrára elfogyott a szufla, és közel száz méterrel a cél előtt megelőzte őt a cseh Barbora Veselá, így 59.30-as időeredménnyel, harmadikként jutott tovább a következő körbe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában