szombaton versenyez az öttusa-Eb-n

2021.07.06. 22:12

Csütörtökön útra kel Demeter Bence

Nyizsnij Novgorodban Demeter Bence egyéniben szerepel, szombaton rendezik az erősebb nem viadalát.

Horog László

Az elutazás előtti utolsó, Börgöndi úti edzésen, balról Málits, Demeter és Harangozó

Fotó: Horog László / Fejér Megyei Hírlap

Az utolsó simításokat végzik a Volán Fehérvár öttusázóinak Börgöndi úti telepén, Demeter Bence társaival, Málits Istvánnal és Harangozó Bencével gyakorol. A két korábbi Eb-ezüstérmes már szakított a modern pentatlonnal, Málits márciusban, Harangozó májusban búcsúzott az élsporttól, de edzőpartnerként segítik Demeter felkészülését.

– Csütörtökön reggel 6-kor indulok Fehérvárról, Málits Isti visz ki Bécsbe, onnan repülök délben az orosz nagyvárosba. Úgy volt, kedden kelek útra, de múlt pénteken kiderült, a férfiaknál nincs selejtező, nem is emlékszem, mikor fordult elő, hogy világversenyen nem bonyolítottak kvalifikációs viadalt a 36-os döntőt megelőzően. Ez vélhetően betudható a pandémiának, illetve az olimpia közelségének, akinek van kvótája, az nem kockáztatja a sérülést. Ráadásul nem is egyszerű eljutni Oroszországba, a világjárvány miatt a szövetségeknek sincs túl sok pénze, mindenki meggondolja az indulást – mondja Demeter Bence.

A verseny már nem oszt kvótát, ezért nem olyan nívójú, mint a korábbi, komoly téttel bíró Európa-bajnokságok. Demeter 2019 augusztusában, a Bathban rendezett Eb-n szerzett ötkarikás kvótát, a mieink közül elsőként, jelen állás szerint mégsem lesz ott Tokióban a rajtnál. Ugyanis a szövetségi kapitány, Martinek János Marosi Ádámot és Kasza Róbertet nevezte, Demeter első számú tartalék.

– Itthon készülök, az ötkarikás játékokon indulók Tochigiben edzőtáboroznak egy hetet, majd utaznak a fővárosba. Én Fehérváron gyakorolok, amennyiben bármi történik, sérülés, vagy más oknál fogva valaki nem tud rajthoz állni, úgy én kapok szerepet, Tokióba utazom. Nem sok esélyt adok az indulásomnak, a szereplésemnek nagyon kicsi a valószínűsége. Természetesen nem adom fel, úgy készülök, ha mégis be kell ugranom, jó állapotban várjam a startot. Rendben vagyok fizikálisan és technikailag, a vb óta folyamatosan készülök.

Az elutazás előtti utolsó, Börgöndi úti edzésen, balról Málits, Demeter és Harangozó
Fotó: Horog László / Fejér Megyei Hírlap

Kairóban, június elején rendezett vb-n a 9. helyen végzett egyéniben, Marosi nyert, Demeter nagyszerűen kombizott, a 14. helyről indulva nagy hajrával öt pozíciót javított.

– Hat másodperc hiányzott a 6. helyhez, a dobogóhoz pedig 14. Teljesen kifutottam magam, a kombinált számot a 3. helyen zártam, nem volt több bennem. A lovaglásnál ment el az esélyem az éremre, 258 pontot szereztem a lehetséges 300-ból, egy nem túl jó képességű lovat kaptam. Ha nincs verőhibám, a futásnál és a lövészetnél ugyanígy teljesítek, az aranyért harcoltam volna. Ha érmes vagyok, nagy valószínűséggel enyém a kvóta. Marosi Ádám nyert, az arannyal biztosította be egyértelműen a tokiói indulást. Kasza Robi nem indult, sérüléssel bajlódott, ő azzal került elém a rangsorban, hogy Szófiában, a két áprilisi viadalon, a VK-n kétszer állt dobogóra, második, illetve harmadik lett. Én a bolgár fővárosban az első erőpróbán nem indultam, a másodikon 9. lettem, Kasza Róbert 3., Kardos Bence 4., Bereczki Richárd pedig 8 lett.

Öt éve, Riót megelőzően Demeter pont Kaszát előzte meg az ötkarikás jogért zajló versenyfutásban. Akkor Kasza szerzett elsőként kvótát a mieink közül, később Marosi és Demeter, utóbbi kettő indult a brazil nagyvárosban.

– A brazíliai olimpiát megelőzően négyszer én voltam jobb, két világkupán, a világkupadöntőn, plusz a vb-n. Az utolsó erőpróbán, az Eb-n Kasza Robi megelőzött, de az már nem számított, a döntés előbb megszületett. Ezúttal én szereztem elsőként indulási jogot, azonban a riválisom háromból kétszer jobb volt, amikor közösen versenyeztünk: Szófiában és a budapesti fedett pályás viadalon. A kettő között, a budapesti világkupán én végeztem előbb. Amikor három hete, Kairóban beértem a célba, éreztem, ha a kapitány a válogatási elvek szerint, objektíven dönt – márpedig ennek megfelelően döntött –, a 9. helyem nem lesz elég az indulásomhoz. Tisztában voltam a helyzetemmel, rövidesen meg is jelent a nyilatkozata, amelyből kiderült, tartaléknak jelöl az olimpiára. Az első néhány nap nagyon nehéz volt, az keserített el, hogy jó teljesítményt nyújtottam, a lovagláson ment el minden. Ha az jobban sikerül, dobogós vagyok, nincs vita Tokiót illetően. Sokkal több volt a kairói versenyben, minden számot jól megcsináltam. Ha gyenge vagyok, a vert mezőnyben tanyázom, most könnyebben elfogadnám az egészet. Ha nem csúszik egy évet az olimpia, minden egyszerű lett volna, ugyanis egy éve csak nekem volt kvótám, és sokkal jobb állapotban voltam. Nem adom fel, 2024-ben, Párizsban, 34 évesen szeretnék ott lenni a rajtnál. Az időmbe beleférhet, manapság hosszabb ideig ott van egy sportoló az élmezőnyben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában