Frissen Fejérből

2021.07.29. 15:26

A szenior tájfutók elitje érkezik Fejérbe

Rangos esemény látogat jövő héten a megyébe, augusztus 7-től a népes mezőnyt felvonultató Szenior Tájékozódási Futó Világbajnokság (WMOC) érkezik Fejérbe.

Beke Zsombor

20210729 Székesfehérvár, sajták, Schneider Béla, tájfutás, tájékozódás. Fotós: Fehér Gábor FG Fejér Megyei Hírlap

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

2021. augusztus 7-től tájfutókkal telik meg Székesfehérvár, a Velencei-hegység és a Vértes környéke. A világ 37 országából érkező mintegy 1500 nevező egy héten át fog versenyezni 3 különböző versenyszámban: tartanak sprint-, közép- és hosszútávú futamokat is. Ezek közül a sprintversenyeket városi környezetben, Székesfehérváron tartják majd meg, míg a hosszabb távoknak a Velencei-tó és Csákvár környéke ad majd otthont. A nézők és a versenyzők számára igazi kuriózum lesz Fehérvár történelmi belvárosát érintő szakasz.

– Hatalmas rendezvényről beszélünk, már csak az indulók létszámát tekintve is, hiszen 1500 versenyző vesz majd részt a világbajnokságon. Köszönöm a szervezőknek, hogy Székesfehérvár aktív részese lehet ennek a versenynek. A belvárosi szakasz szinte egyedülálló, mindenkit arra buzdítok, hogy augusztus 8-án látogasson ki a versenyre –nyilatkozta Mészáros Attila, Székesfehérvár alpolgármestere.

Schneider Béla, a WMOC szervezőbizottságának alelnöke az eseményt felvezető sajtótájékoztatón a sportág részleteit ismertette.

–Eredetileg Japánban rendezték volna meg a világbajnokságot, de az olimpia halasztása miatt a nemzetközi szövetség felkérte Magyarországot a verseny lebonyolítására. A tájfutás lényege, hogy ismeretlen terepen vagy városban térkép alapján kategóriánként ellenőrzőpontokig kell eljutniuk az indulóknak. Az, hogy ezt milyen útvonalon és milyen gyorsasággal érik el a versenyzők, azt saját maguk határozzák meg. A történelmi belváros a zegzugos utcákkal és megnyitott udvarokkal érdekes szakasz lesz a futók számára.

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Morandini Viktor, a WMOC technikai igazgatója ismertette a verseny különböző szakaszainak tervezett szerkezetét, időtervét.

– Az 1500 nevező természetesen nem egyszerre indul majd, sőt nem is mindenki egy helyről indul, valamint az adott rajtpozíciókból is több perces szünettel vágnak neki az adott távnak a futók, hiszen a sportág lényege, hogy egyedül versenyezzen mindenki. A sprinttávok 15-18 percesek lehetnek, míg az erdei szakaszok 30-90 percig tarthatnak majd. Augusztus 7-én a Csónakázó-tó környékén rendezik a sprint táv selejtezőjét, másnap a belvárosban pedig a döntőt.

A szenior tájfutók világbajnokságra Magyarországról 348 nevezés érkezett. Mind a férfiaknál mind a nőknél 35 kortól lehetett nevezni, öt évenként váltanak a korosztályok. A legidősebb nevezőket, egy-egy 95 éves női és férfi versenyzőt Svédországból, illetve Svájcból várnak a szervezők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában