A korábbi gólkirály szerint

2021.07.13. 20:22

A leghatékonyabbak az olaszok

Az egykori gólkirály, négyszeres válogatott csatár, Petres Tamás szerint azon országok voltak sikeresek az Eb-n, akik a hatékony védekezés mellett ugyanígy tudtak támadni is. Az olaszok megérdemelten nyertek.

Horog László

Petres Tamás, az egykori gólkirály szerint kiváló Eb-t láthattunk

Fotó: Horog László / Fejér Megyei Hírlap

– Nagyon magas szinten futballoztak az együttesek, nyolc gárda szerintem kiemelkedik, a spanyol, portugál, francia, német, angol, holland, belga, olasz, ők jó ideje ott vannak az élmezőnyben. Hozzájuk nőttek fel a svájciak, a remeklő dánok, valamint a későbbi győztes olaszok ellen kieső osztrákok, utóbbiak szinten jól teljesítettek. Három éve, a vb-n a horvátok nőttek fel a nagyobbak mellé, sőt, a franciák kivételével meg is előzték őket, Modricék most sem játszottak rosszul, de nem voltak annyira meggyőzőek, mint 2018-ban.

Az olaszok egyszerű, mégis nagyszerű futballt játszottak, a korábbi gólkirály szerint elképesztő edzői bravúr volt, ahogy Mancini összerakta a brigádot.

– Nagyszerűen funkcionálnak, egyénileg és csapatszinten is kiválóak, ők voltak az Eb-n a legjobbak. Nem úgy győztek, hogy meglovagoltak egy hullámot, hanem végig stabilak voltak, három meccset nyertek túlórában, a torna végjátékában. A spanyolok ellen játékban ugyan alulmaradtak, a hispánok jobbak voltak, azonban elöl nem rendelkeztek azzal a minőséggel, mint a déli rivális. Az olaszok hatékonyabbak voltak mindenkinél, komplett csapatot alkottak, nagyon erős volt a kohézió.

A németek játéka jelentette a nagy csalódást. Petres szerint komoly hibát vétettek a szövetség vezetői, hogy a torna előtt kommunikálták, Joachim Löw helyett Hansi Flick dirigálja a folytatásban a nemzeti együttest.

– Elszámították magukat, a játékosok tudták, az Eb után más szakvezetővel folytatják, ezen a szinten nem szoktak ilyen hibát elkövetni sportvezetők. Azt kellett volna mondani, előszerződése van jövő nyárig, majd beszélünk a kontinensviadal után a folytatásról. Löw hét éve világbajnokot formált, sőt, 2017-ben, az oroszországi vb-t megel őzően egy évvel, a Konföderációs Kupán remek játékkal elgázoltak mindenkit, gyorsak, szervezettek, motiváltak voltak, a szakvezető megkezdte a fiatalok beépítését. Egy évvel később, a vb-n más szellemben futballoztak, olyan játékosokat hívott be, akik nem tették hozzá a magukét. A németek abba a hibába estek az utóbbi években, hogy a túl sok jó játékossal, a bőség zavarával nem tudtak mit kezdeni. A megnyert brazíliai vb-n a szakvezető szépen levezényelt mindent, ahogy két évvel korábban, az ezüsttel végződő Eb-n is. Csalódást okoztak a belgák is, akiktől nem vagyok elájulva. Aranygenerációként emlegetik őket, pedig soha nem nyernek semmit, pedig jó futballistáik vannak. A franciáknál komoly gond volt a motivációval, az olaszok viszont ebben voltak nagyon erősek. Én nem gondolom, hogy a német, belga, francia, portugál keret gyengébb, mint az olasz, itt az edző hozzáértése dönt. Mégpedig az, hogy a sok jóból melyik az a 25 játékos, aki a keretet alkotja, mert ezekben az 50-60-70-80 milliós, jóléti társadalmakban száz válogatott szintű játékos biztosan akad. A tréner felelőssége, hogy megtalálja azokat, akik alkalmasak a győzelemre.

Petres Tamás, az egykori gólkirály szerint kiváló Eb-t láthattunk
Fotó: Horog László / Fejér Megyei Hírlap

A döntőben veszítő angolok gyors góllal kezdtek, aztán elkezdték félteni az eredményt, a taljánok az idő múltával egyre inkább domináltak. „Remekül startolt a házigazda, az olaszok az első húsz percben azt sem tudták, milyen rendezvényen vannak, azonban a szigetországiak átadták a kezdeményezést, Mancini tanítványai fölénybe kerültek, csak az volt a kérdés, mikor egyenlítenek. Amikor Bonucci betalált, azt hittem, a rendes játék időben döntésre viszik a dolgot. A két belső védő, Bonucci és Chiellini remekelt, elképesztő rutinnal rendelkeznek. Az előzőleg remeklő Sterling nem jutott levegőhöz, lezárták előtte a területeket. A spanyolok hiába futballoznak higgadtan nyomás alatt is, kipasszolnak mindenkit, náluk a kapu előtt hiányzott az igazi minőség, nem volt eleje a játékuknak, valamint hátul Sergio Ramos, aki nagy csatákban edződött. Mondjuk a torna előtt sokat bajlódott sérüléssel, azonban én beválogattam volna. Azt soha nem tudjuk meg, mi volt a döntés hátterében, lehet, összeférhetetlenség, de ezt sem hiszem, 16 év alatt 180 alkalommal öltötte magára a címeres mezt.”

Petres a mieink kapcsán megjegyzi, a csapat óriásit lépett előre abban, hogy mer futballozni, Rossi kapitány megtalálta a megfelelő embereket az adott posztokra.

– Willi Orbán nagy erősség a védelemben, nem véletlenül kulcsember a Bundesligában, társa, Szalai Attila szintén kiváló, bátor, higgadt és kiválóan építkezik. A középpályán írástudó játékosok vannak, akik tudják a következő lépést. Szoboszlai és Kalmár hiányzott, Sallai végig nagyszerűt nyújtott, ha nála van a labda, mindig van valami történés. Az MTK pályaedzője voltam, Schafer András nálunk mutatkozott be az NB I-ben, kiváló játékos, győztes alkat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában