öttusa

2021.06.23. 21:28

Teljes gőzzel készül a tokiói olimpiára

A budapesti öttusa-világkupán térdfájdalmakkal versenyzett, majd március 31-én meg is műtötték Kovács Sarolta lábát. Az operáció után azonban trombózis keletkezett a vádlijában, s hónapokat kellett kihagynia a még 2019-ben olimpiai kvótát szerzett öttusázónak. A Volán Fehérvár világbajnoka már teljes értékű munkát végez.

Ferencz Balázs

Kovács Sarolta már kelet felé tekint előre

Fotó: Tumbász Hédi / Nemzeti Sport

– Tatán edzőtáborozunk, sokan vagyunk, közel hatvanan készülünk – mesélte Kovács Sarolta, aki a világbajnokságon sem indult. – Az Európa-bajnokságon mindenképp elindulok valamelyik számban, s ha minden igaz, akkor ez a váltó lesz. Szükségem van rá, hogy egy kicsit felvegyem a versenyritmust a kihagyás után. Kíváncsi vagyok, hogy mire vagyok képes, mert persze gőzerővel készülök az olimpiára.

Az egészsége ezek szerint már rendben van.

– Még járnom kell kontrollra, és továbbra is szedem a vérhígítót. Remélem, hogy a hétfői vizsgálat után már csak fél adagot kell szednem, hogy az olimpián már egyáltalán ne kelljen ezzel bajlódnom, s ne jelentsen veszélyt egy esetleges esés. Minden számból teljes értékű munkát végzek. Most leginkább a futásra koncentrálunk, de a vívást is hatékonyan lehet fejleszteni azáltal, hogy sokan vagyunk az edzőtáborban.

Kovács Sarolta már kelet felé tekint előre
Fotó: Tumbász Hédi / Nemzeti Sport

Előnyére válhat, hogy kevesebb versenyen állt rajthoz a kényszerpihenő alatt?

– Bízom benne, hogy igen. Minden okkal történik. Lehet, hogy így jön ki jól ez a szezon. Hosszú volt a pihenő, ami alatt végig próbáltam csak a gyógyulásra és magamra koncentrálni. Mindennap gyógytornáztam és rengeteget lőttem, így tökéletesítettem a lövészetemet. Töltődni is próbáltam, mert ezek az olimpia előtti utolsó hetek, hónapok nagyon kemények.

Megijedt akkor, mikor kiderült, a trombózis miatt fáj a lába?

– Voltak nehéz napjaim. Sokszor okozott álmatlanságot a bizonytalanság, hogy sportolhatok-e még valaha. De vissza tudtam jönni, talpra tudtam állni, s úgy érzem, megerősített engem. Azonban van bennem némi düh, hogy elkerülhető lett volna a trombózis, ha rögtön a térdműtétem után kapok vérhígítót…

Június 29-én fizikai felmérőt teljesít, majd 30-án dönt a Magyar Öttusaszövetség elnöksége, hogy mely két versenyző indulhat az olimpián a kvótatulajdonos Gulyás Michelle, Alekszejev Tamara, Kovács Sarolta hármasból…

– Én csakis magamra koncentrálok. Készülök az olimpiára. Bízom magamban, a munkában, amelyet sok éven át tettem ebben a sportban. Ebben az évben is jól indultak a versenyeim, s a műtétből felépülve már teljes értékű munkát végzek. Bizakodó vagyok, hogy utazhatok Tokióba. 30-án minden kiderül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában