párbajtőr

2021.06.03. 19:18

Kiemelkedő szezon, nehéz körülmények

A párbajtőrözők honi szezonjának érdemi része lezárult, az Alba Regia Vívó Akadémia versenyzői büszkén vonulhatnak egyhónapos pihenőre.

Ferencz Balázs

Az edző, Kovács László

Fotó: ARVA

Kovács Gergely 18 esztendős, azaz elsőéves juniorként igazán kiemelkedő szezont tudhat maga mögött. Az Alba Regia Vívó Akadémia élversenyzőjeként junior országos bajnokságot nyert, kétszer végzett a korosztályos válogató élén, miután vezeti a juniorok fegyvernemi ranglistáját, természetesen juniorválogatott. Ugyanakkor hetente többször a felnőtt válogatott kerettel edz Budapesten. A felnőttek között az ötödik helyen zárt az országos bajnokságon.

De nem csupán ő, hanem az alba regiás társak is szépen szerepeltek idén. Salamon Réka a kadet hölgyeknél tartozik a legjobbak közé, válogatott kerettag; ugyanakkor Salamon Bálint a gyerek korcsoport ranglistáján a harmadik, és Tóth Lázár is csipegetett szép győzelmeket ebben a szezonban.

– A fiúk között, a junior országos bajnokságon harmadikok lettünk csapatban, ami szép eredmény, de az elődöntőben nem nekünk kedveztek a bírák, vagyis előrébb is végezhettünk volna – fogalmazott csalódottan az Alba Regia Vívó Akadémia vezetőedzője, Kovács László. – Fájó pontja a szezonnak, hogy nem utazhatunk el a kairói világbajnokságra. Junior „egyesként” zárt Kovács Gergely, nyerte a junior ob-t. Felnőtt ob-n ötödik lett, a felnőtt válogatón egyszer harmadik, egyszer hatodik helyen zárt. Geri szezonja szinte tökéletes, az utolsó, csapatbajnoki viadalon sem tudta senki megverni. Salamon Réka mehetett volna kadet vb-re, de a szövetség döntése értelmében a magyarok oda sem utaznak a vírus miatt. Ilyen szinten teljesíteni, több mint szép egy ilyen helyzetben dolgozó egyesülettől.

Az edző, Kovács László
Fotó: ARVA

A tréner érzékeltette, hogy küszködnek a hétköznapokban. Ráadásul pályázatuk elbukott a város által kiírt, Sport Alapból kínált támogatások elbírálásánál.

– Tény és való, hogy az egyesület alapító okiratát ugyan becsatoltuk, de időközben volt egy névmódosítás, s a formai okok miatt most sem kaptunk támogatást – mondta Kovács László. – Négy év alatt számos eredményt szállítottunk a városnak, s összesen 400 ezer forint támogatást kaptunk az önkormányzattól. Négy év alatt hoztunk egy Eb-aranyat Kollár Kincső jóvoltából, és egy Eb-bronzot. Kovács Gergely kétszer volt magyar bajnok, egyszer második, egyszer harmadik. Salamon Réka kadet-válogatott. Milyen eredményeket kell még elérni, hogy számításba vegyenek bennünket? Rengeteget költünk az utaztatásra a saját pénzünkből úgy, hogy négy éve fizetést sem tudok felvenni az egyesülettől, mert nincs pénzünk – mutatott rá a súlyos nehézségekre Kovács László.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában