foci EB

2021.06.19. 17:33

Pontrablás a világbajnok franciáktól

A részben hazai rendezésű labdarúgó Európa-bajnokság F csoportjában a magyar válogatott szombat délután a világbajnok Franciaországgal találkozott. A Puskás Arénában megrendezett találkozón nagyszerű teljesítményt nyújtott Marco Rossi együttese, Fiola góljával vezettek a mieink, a gallok pedig Griezmann találatával csak egyenlíteni tudtak.

Beke Zsombor

Budapest 20210619 Labdarúgás EURO2020 foci EB Magyarország Franciaország Foto: Nemzeti Sport Szabó Miklós

Fotó: Szabó Miklós/MW

Különleges mérkőzést előtt állt a Mol Fehérvár és a magyar válogatott játékosa, Nego Loic, hiszen 2010-ben még az U19-es francia nemzeti tizeneggyel nyert korosztályos Európa-bajnokságot, most pedig hazája nemzeti tizenegye ellen léphetett pályára kezdőként az Eb-n. A szombat kora délutáni mérkőzésen Nego olyan volt csapattársával találta szembe magát, mint Antoine Griezmann.

Ismét szinte teljesen megtelt a Puskás Aréná, fenomenális hangulatba kezdődhetett el a mérkőzés, a magyar keretből ezúttal Bolla és Hahn maradtak ki. A találkozó legelején rögtön egy szikrázó összecsapásnak lehetett tanúja a nagyérdemű, a sarokban Schäfernek lépett oda Kanté, majd a fehérvári Fiola tekintélyt parancsolóan szúrt oda keményen Pavard-ral szemben, Michael Oliver játékvezető utóbbi esetben fújt közbe, francia szabadrúgást ítélt. Az 5. percben Sallai szabadrúgását követően Botka maradt a földön, de a ferencvárosi védő ápolást követően tudta folytatni a játékot. Bátran kezdett Magyarország, az első tíz percben inkább Marco Rossi együttese vezetett támadásokat, a mieink szögletekig is eljutottak, de Llorisnak nem akadt komoly védeni valója. A folytatásban egyre jobban nőtt a vendégek nyomása, a 14. percben Gulácsinak kellett hatalmasat védenie. Benzema lőhetett tíz méterről laposan, a magyar kapusról Griezmann elé pattant a labda, aki közelről Gulácsi kezeibe lőtt, mint később kiderült már lesről. A 17. percben újra a franciák veszélyeztettek, Digne beadására Mbappé érkezett, a PSG sztárjának fejese alig kerülte el a bal kapufát. A 19. percben Kimpembe ütközte le csúnyán Sallait, de a sárga lap az angol bíró zsebében maradt. A 25. percben Szalai szorult ápolásra, a Mainz csatára nem tudta folytatni a mérkőzést. A hírek szerint egy ütést kapott a fejére, és ezután megszédült, Szalait Nikolics váltotta. A Vidi támadójának sem indult túl jól a találkozó, hiszen beállása után Mbappé szabadrúgása fejen találta, de szerencsére ő tudta folytatni. A 31. percben Mbappé és Benzema keverte meg a magyar védőket, utóbbi 11 méteres lövése éppen hogy kapu mellé csorgott. Az első félidő utolsó harmadára beszorultak a mieink, majd a 43. percben Kleinheisler labdaszerzése után Sallai indult meg a bal szélről, de lövése a felfutó Fiolát találta el. A 47. percben hangrobbanás volt a Puskás Arénában, Sallai és Fiola ezúttal tűpontosan játszott össze, a meglóduló fehérvárit nem érték utol a franciák a tizenhatoson belülre érve sem és a hátvéd ziccerben Lloris mellett a kapuba gurított 1-0. Félidőben Magyarország vezetett a világbajnok francia válogatott ellen!

A pillanat, amikor Lloris keze mellett elment Fiola lövése, és Magyarország megszerezte a vezetést
Fotó: Szabó Miklós/MW

Vendég rohamokkal kezdődött a második félidő, azonban a magyarok is bátran próbálkoztak ellentámadásokkal, de az utolsó passzok nem sikerültek, így helyzetbe nem tudtak kerülni elől Nikolicsék. A 60. percben a frissen beállt Dembélé cselezett befelé, de kísérlete a kapufa külső részén csattant. A 63. percben Nego szerelte parádésan Mbappét, a túloldalon Sallai szabadrúgása hordozott veszélyt magában. A túloldalon sajnos a franciák kihasználták a magyar védők bizonytalanságát, Lloris indítását követően Mbappé adta be, a lecsorgó labdát Griezmann vágta a kapuba 1-1. A 74. percben megindultak Marco Rossi fiai, Nego, Botka és Kleinheisler kevert a jobb szélen, majd középen Sallai lőhetett, de a blokkon lelassuló próbálkozását védte a kapus. Szinte hihetetlen, hogy a regnáló világbajnok ellen döntetlenre állt Magyarország 15 perccel a mérkőzés vége előtt. Néhány nappal ezelőtt az Eb-címvédő portugálok ellen is ekkor még hasonló volt az állás, a szurkolók reménykedtek, hogy ezúttal máshogy alakul a vége. Lassult a mérkőzés irama, a 82. percben Mbappé lépett ki a tizenhatoson belül, de Gulácsi nagyot védett. Az utolsó percekre beszorult Magyarország, zúgott a Mindent bele! a stadionban. Minden magyar játékos csúszott, mászott az utolsó erőtartalékokat mozgósították. A 93. percben szabadrúgáshoz jutott Franciaország, a labda mögé Griezmann állt, de beadását kibokszolta Gulácsi. Hősök születtek a Puskás Aréna gyepén, a magyar labdarúgó-válogatott pontot rabolt a világbajnok franciák ellen az Eb halálcsoportjában!

 

Jegyzőkönyv:

MAGYARORSZÁG–FRANCIAORSZÁG 1–1 (1–0)

Magyarország: Gulácsi – Botka, Orbán, Szalai A. – Nego, Nagy Á., Kleinheisler (Lovrencsics G., 84.), Schäfer (Cseri, 75.), Fiola – Szalai Á. (Nikolics N., 26.), Sallai R. Szövetségi kapitány:    Marco Rossi

Franciaország: Lloris – Pavard, Varane, Kimpembe, Digne – P. Pogba (Tolisso, 76.), Kanté, Rabiot (O. Dembélé, 57., Lemar, 87.) – Griezmann – Benzema (Giroud, 76.), Mbappé. Szövetségi kapitány: Didier Deschamps

Gólszerző: Fiola (45+2.), ill. Griezmann (66).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában