foci

2021.06.23. 23:02

Csodacsapat született, de kiesett

Talán csak a legelvakultabb futballbarátok fejében fordult meg a gondolat, hogy Magyarország labdarúgó-válogatottja az utolsó csoportmeccsén is versenyben lesz a továbblépésért abban a négyesben, melyet egyszerűen csak halálcsoportnak aposztrofáltak az Európa-bajnokságon. A regnáló világbajnok franciák elleni bravúros döntetlen után a négyszeres világbajnok, legutóbb 2014-ben aranyérmes németekkel szemben kellett csodát tennie a Rossi-legénységnek.

MŸnchen 20210622 Labdarœg‡s EURO2020 foci EB NŽmetorsz‡g Magyarorsz‡g Foto: Nemzeti Sport Szab— Mikl—s

Fotó: Szabó Miklós / Nemzeti Sport

Volt olyan időszak a földkerekség legnépszerűbb sportjának történelmében, amikor a világ két legjobb csapata a magyar és a német volt. 1954-ben a Puskás nevével fémjelzett Aranycsapat végigverte a glóbuszt, a svájci vb-n a csoportban például 8-3-ra mészárolták le az akkori Német Szövetségi Köztársaságot, azaz NSZK-t. A németek azonban nem roppantak össze Kocsisék súlyos csapásától, a döntőig meneteltek, ahol aztán visszavágtak, 3-2-re nyertek Bernben.

Németország immár négyszeres vilgábajnokként és háromszoros Európa-bajnokként fogadta a magyar együttest a müncheni Allianz Arénában (az Eb idején Futball Arena München), de nem mehetett biztosra az utóbbi időben poraiból feltámadó magyarok ellen. Ugyanis Marco Rossi irányításával a portugálok 84 percig nem tudtak mit kezdeni nemzeti együttesünkkel, majd a regnáló világbajnok Franciaország ellen Fiola Attila góljával vezetést szerzett a magyar csapat, s Griezmann válasza után 1-1-re végzett az F-csoport második fordulójában. Vagyis – ha picinyke is – de maradt esélye a továbbjutásra a magyar gárdának. Azonban a sorsolás és az UEFA fintora – az játszhat otthon a rendező országok csapatai közül, amelyik előbb kijutott az Eb-re –, hogy a több országban rendezett Eb harmadik csoportmeccsét is hazai környezetben vívhatta Németország, a magyaroknak ki kellett mozdulniuk a csodálatos Puskás Arénából.

Szalai Ádám álomfejessel adott választ a játékát kritizálóknak, ezzel vezetett a magyar válogatott
Fotó: Szabó Miklós / Nemzeti Sport

De nem maradt támogatás nélkül a magyar válogatott. A Bayern stadionjában mintegy kétezer-ötszáz Magyarországról érkezett szurkoló gyülekezett a zuhogó esőben, sőt, akadt lelkes fehérvári társaság, mely ugyan nem jutott be az Arénába, de München közelében, televízió előtt szorítottak Fioláéknak. Székesfehérváron a Városháza és a Mol Aréna Sóstó is nemzeti fényszínekben pompázott, s megtelt a stadion melletti szurkolói terasz is.

„Győztes csapaton ne változtass!” – szól a nagy igazság, Marco Rossi pedig a döntetlent elérő gárdán sem variált. Mert a franciák elleni világraszóló pontszerzés felért egy dicsőséges diadallal. Így ott volt a kezdő tizenegyben a piros-fehér-zöld színekért szívvel harcoló Nego, a fejsérülés után visszatérő Szalai Ádám, a rengeteget robotoló Kleinheisler, a klasszismegoldásokra is képes Sallai, vagy éppen az a Fiola Attila, aki a második válogatottban szerzett találatára aggastyán korában is emlékezni fog.

Taktikailag tökéletes játék, és kitartó fizikum. A szövetségi kapitány szerint csakis ezek birtokában számíthatott újabb meglepő sikerre a magyar együttes, mely csakis győzelemmel harcolhatta ki a továbbjutást.

A Sóstói stadion mellett is adta az erőt a válogatottnak a szurkolósereg
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Azonban az első lehetőség a németek előtt adódott, Gündogan hosszú labdáját szelídítette meg Joshua Kimmich, s kisodródva, Fiola mellől lőtt kapura, Gulácsi Péter paskolt bele a rövidsarok előtt. De ez csupán kósza próbálkozás volt. Az igazi esemény a másik kapu előtt történt! A 11. percben álomszerű játékkal vezették fel a magyarok a labdát, Nego passzolt Sallai Rolandhoz. A Freiburg támadója felnézett, s látta, hogy a másik Bundesliga-csapat, a Mainz csatára int neki, parádésan ívelt a kapu elé, Szalai Ádám pedig 10 méterről, két védő közül kibújva, előrevetődve fejelt a bal sarokba. Neuer csak beleért, védeni nem tudott, 0-1. A németek érthetően futni kezdtek a nyolcaddöntőért. A 16. percben négy ember előtt-mögött is elgurult egy jobb oldalról belőtt labda, majd a 21. minutumban Mats Hummels a keresztlécet zörgette meg egy fejessel. Nem szabadultak ki a szorításból a mieink, Ginter kísérletét Gulácsinak kellett védenie. A teljes magyar csapat 25 méteren belül védekezett, komoly nyomást kellett elviselniük. De nem volt hosszúhadjárat a németek offenzívája, a 25. perctől kiszabadult a Rossi-csapat, sőt, nem hogy egyenrangú ellenfele volt a hazaiknak, hanem olykor-olykor a kapuig is eljutott. A félidő hajrájában esőfüggöny omlott a pályára, amit válogatottunk kezelt jobban. Szép támadás végén Schäfer a kapu fölé lőtt távolról, míg Sallai löketére Manuel Neuer feküdt rá. Magyarország pedig az egygólos vezetésre feküdt volna rá, bár, erre nem igazán volt szüksége, hiszen Németország egyáltalán nem kerekedett felül rajta.

A válogatott tiszteletére nemzeti fénytrikolórba borult a városháza épülete
Fotó: Simon Erika

A szünetig a Budapesten csatázó portugálok és franciák nem bírtak egymással, Cristiano ronaldo tizenegyesgóljára Karim Benzema válaszolt, így a féidei állások szerint Magyarország a csoport harmadik helyén volt épp továbbjutó. De még hátravolt 45 perc.

Egyik szövetségi kapitány sem cserélt a második félidőre, az Eb végén búcsúzó Joachim Löw legényei próbáltak sebességet váltani, de továbbra is akadoztak a fogaskerekek. Tartották ugyan a labdát, de nem jelentettek veszélyt a magyar kapura. Ezen változtatott volna a német kapitány, beküldte a Bayern München klasszisát, Goretzkát. A németek nem találták a ritmust így sem, sőt, a zavar jeleit mutatták. Főként Sané, aki azután, hogy Kleinheisler szabadrúgását Neuernek kellett kiöklöznie, szögeltből taccsra rúgta a labdát, majd utána Fiola elől kézzel ütötte el elkeseredetten. Sallai Roland aztán szabadrúgás nyomán a jobb kapufát találta el, jelezve, hogy rúgna még gólt a magyar együttes, míg a németek hullámvasúton ültek, mert a másik meccs eredményének függvényében hol csoportmásodikok, hol utolsók voltak. Aztán a semmiből válaszoltak: a 66. percben Gulácsi nyúlt mellé egy labdának, Havertz pedig közelről a kapuba fejelt, 1-1. De a magyar válogatott a csodacsapat az Eb-n, mert a középkezdés után azonnal újabb csapást mért. Szalai Ádám és Schäfer András játszottak össze, a DAC középpályása pedig Neuert megelőzve estében fejelt a hálóba, 1-2. A frissen beállt újabb sztárok, Thomas Müller, és Werner már pályán voltak, de ők is csak szenvedő alanyai voltak Magyarország éledező sporttörténeti bravúrjának. Azonban egykapuzott Németország az utolsó 10-12 percben, Kroos közel járt a bal kapufához, majd a 84. percben Goretzka megpattanó labdája talált utat a magyar kapuba..., 2-2. A csoda ugyan elmaradt, de a magyar nezmeti együttes mégis csodacsapattá vált ezen az Eb-n. A Portugáliával 2-2-re végző Franciaország csoportelsőként jutott tovább, a második németekkel és a harmadik portugálokkal.

Németország–Magyarország 2-2 (0-1)

München, 14 500 néző. Vezette: Szergej Karaszjov (orosz)

Németország: Neuer – Ginter (Volland, 82.), Hummels, Rüdiger – Kimmich, Gündogan (Goretzka, 58.), Kroos, Gosens (Musiala, 82.) – Havertz (Werner, 66.), Sané – Gnabry (Müller, 68.). Szövetségi kapitány: Joachim Löw

Magyarország: Gulácsi – Botka, Orbán, Szalai A. – Nego, Kleinheisler (Lovrencsics, 89.), Nagy Á., Schäfer, Fiola (Nikolics, 88.) – Szalai Á. (Varga K., 82.), Sallai (Schön, 75.). Szövetségi kapitány: Marco Rossi

Gól: Havertz (66.), Goreztka (84.) ill. Szalai Á. (11.), Schäfer (68.)

Sárga lap: Gündogan (30.), Sané (61.) ill. Botka (28.), Szalai Á. (64.), Fiola (66.)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában