Foci EB

2021.06.18. 21:49

A franciák a favoritok – Burcsa Győző a mieinknek és a galloknak is szurkol

Szerepelt világbajnokságon, játszott UEFA Kupa-döntőt a Vidivel, a Győrrel mindent megnyert itthon. Négy évet futballozott Franciaországban, természetesen várja a szombati, franciák elleni összecsapást a Puskás Arénában.

Horog László

Burcsa Győző: „Nyugodtan futballozhatunk, kockázatot is vállalhatunk Fotó: Horog László

Fotó: JUDIT E MOLNAR

Burcsa Győző Kaposváron született és mutatkozott be az élvonalban, oszlopa volt a győri aranycsapatnak, legendává vált Fehérváron, összesen hat évet töltött a koronázóvárosban. Az UEFA Kupában finalista gárda egyik vezére volt, majd profinak állt, a francia élcsapatban, az Auxerre gárdájában töltött két szezont, később futballozott a második és a harmadik vonalban, a Melun és az Arras csapatában. 1990 nyarán hazatért, átvette a Videoton irányítását, később több helyen dolgozott, majd hosszú időn át nem vállalt szerepet a futballban. Aztán a Vidi sportigazgatója lett, a posztról 2016-ban távozott, Sopronban él, vállalkozásait vezeti. Figyeli a futball történéseit, az Eb-t különösen, várja a szombaton 15 órakor kezdődő Magyarország–Franciaország találkozót.

– A gallok a mérkőzés nagy esélyesei, ami nem is csoda, ők a világ legjobbjai, nem véletlenül nyertek 2018-ban világbajnokságot. Az első, müncheni mérkőzésen csak 1-0-ra verték a németeket, de a mérkőzés nem volt szoros, Griezmannék végig jobbak voltak, néha rendkívüli volt a technikai fölényük, ami a németek elleni mérkőzéseken amúgy nem jellemző. Természetesen az Európa-bajnokságon a mieinknek szurkolok, valamint a franciáknak is, hiszen öt évet töltöttem náluk, megismertem és megszerettem az országot. A szombati derbivel kapcsolatban azt mondja, nem kérdés, hogy a három éve vb-t nyerő rivális, Didier Deschamps együttese az esélyes.

– Elképesztő csoportba kerültek a magyarok, alig hihető, hogy ilyen négyes összejött, amelyben a regnáló világbajnok, az Európa-bajnok és a korábbi világbajnok helyet kapott. A franciák mellett Portugália és Németország is rendkívüli játékerőt képvisel. Tulajdonképpen bármelyik megnyerheti a tornát, ha pontot szerzünk, illetve kiélezett, szoros meccset vívunk velük, az is nagy eredmény. Az első, portugálok elleni meccsen, sokáig jól tartotta magát Marco Rossi együttese, de Ronaldóék háromgólos győzelme megérdemelt volt. Lehetnek illúzióink, hogy a futballban bármi lehet, valóban történhetnek meglepetések, de érdemes a földön maradnunk.

Burcsa Győző: „Nyugodtan futballozhatunk, kockázatot is vállalhatunk Fotó: Horog László

Úgy gondolom, a szombati is ugyanolyan meccs lesz, mint a keddi volt, dominálnak a vendégek, ha hibázunk, azonnal megbüntetik. A kérdés az, az első gól mikor születik, illetve ki rúgja, ha Mbappe és társai gyorsan betalálnak, megnyugszanak és nyugodtan szövik majd támadásaikat. A mieink nyugodtan futballozhatnak, kockázatot is vállalhatnak, ugyanis nincs veszíteni valójuk, ezzel a meccsel csak nyerhetnek. Mert a gyengébb csapat, ez esetben a magyar, behúzódhat, őrizheti kapuja előterét, de a védekező együttes fárad, csökken a koncentrációja, a támadó betalál, ami felszabadítja, azonnal szerezhet még két-három találatot, ahogy tették a portugálok a végjátékban. Anno, negyven éve a Győrrel többször átéltük, hogy az ellenfél vezetett 1-0-ra, aztán 8-2-re nyertünk. Ugyanis hiába támadtunk, sokáig nem tudtunk betalálni, aztán megjött az első gólunk, megnyugodtunk, elkezdtük lövöldözni az újabbakat.

Úgy gondolja, a magyar együttesnek feltétlenül helye van a kontinensviadalon, akadnak olyan csoportok, ahol biztosan szereztünk volna pontokat, sőt, a továbbjutásra is lett volna esélyünk. Azonban ez a négyes nem kecsegtet sikerekkel. – A torna színvonala kimondottan jó. A franciák, a portugálok, a belgák, a hollandok, az olaszok nagyon erősek, ahogy ezt várni is lehetett, a németeket soha nem szabad leírni, én sem tenném. A spanyolok nem hozzák azt, amit 8-10 éve, amikor két Eb-t és vb-t nyertek, a generációváltást nem sikerült jól levezényelniük. A franciák szövetségi kapitánya, a játékosként is világbajnok Didier Deschamps jól megoldja az átmenetet, mindig jönnek fiatalok, akiket gond nélkül beépít, valamint vannak rutinos, nagy csatákban edződött futballisták.

Olyan támadókkal rendelkeznek, akikkel mások nem, Mbappe, Griezmann világs ztár, a válogatottba most visszatért Karim Benzema szintén, ő most futja a legjobb éveit, továbbá ott van Olivier Giroud, akire szintén bármikor lehet számítani. A középpályán Pogba és Kanté elképesztő nevek, a csapattagok fizikailag rendben vannak, gyorsak, ügyesek, technikásak, alig lehet őket utolérni. Ezt jól példázta a németek elleni derbi, amelyen Mbappe pár pillanat alatt métereket vert a védőjére. A franciák szisztematikusan építkeznek a futballiskolákban, 18 éves korára egy játékos gyakorlatilag kész labdarúgónak tekinthető. Ez a titkuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában