tollaslabda

2021.05.20. 20:29

Sporttörténelmet írhat a móri srác

Úttörő lehet a magyar férfi tollaslabdázók között Krausz Gergely. A többszörös magyar bajnok elsőként lehet ott az olimpián, vagyis nagy utat járna be Mórról Tokióig.

Ferencz Balázs

Krausz Gergely rettentő közel került ahhoz, hogy sporttörténelmet írjon, hiszen ő lehet az első magyar férfi tollaslabdázó, aki olimpián szerepel. A Móron született és ott, valamint Székesfehérváron nevelkedett sportoló számára befejeződött a kvalifikációs időszak. Jelenleg az olimpiai ranglista 38. helyén áll, azaz beférne a negyven induló közé. A 27 esztendős sportoló tehát a pályán megtette kötelességét, azonban a tollaslabda bonyolult és összetett kvalifikációs rendszere még okozhat kellemetlen meglepetést. Krausz Gergely azonban erre nem gondol, nagyon közel került Tokióhoz, s ennek szellemében kezdte meg az alapozást. Olimpiára készül testben és lélekben, azonban várja, hogy a Tollaslabda Világszövetség hivatalosan is lezárja a kvalifikációt .

Fotó: Bama.hu

Magyarország színeit még soha egyetlen férfi tollaslabdázó sem képviselte az ötkarikás játékokon. Női fronton sem sokan fogtak ütőt olimpián, összesen öten szerepeltek eddig a sport legrangosabb megmérettetésén. Sárosi Laura Rióban versenyzett, korábban pedig 1992-ben egyesben Dakó Andrea, Fórián Csilla és Harsági Andrea, míg párosban a Dakó-Fórián kettős indult. Négy évvel később, Atlantában Ódor Andrea tollasozhatott.

A tokiói olimpiai indulásra Sárosi Laura mellett már egy férfi, Krausz Gergely is komoly eséllyel pályázhat.

A pécsi Multi Alarm SE kötelékében nyerte sorra az országos bajnokságokat, azonban soha nem feledi, honnan indult a 27 esztendős klasszis játékos. A Móri Ezerjó SE-ben nevelkedett, majd Székesfehérváron is nyüstölte a tollast.

Krausz Gergely jelenleg az olimpiai ranglista 38. helyén áll, azaz beférne a negyven induló közé. A 27 esztendős sportoló tehát a pályán megtette kötelességét, azonban a tollaslabda bonyolult és összetett kvalifikációs rendszere még okozhat kellemetlen meglepetést.
Fotó: Bama.hu

Krausz Gergelynek most fáj mindene, de rettentő motivált. Hétfőn kezdte az erőnléti edzések sorát. A tréningek között vár és reménykedik.

– Brutális izomláz gyötör, mert ezen a héten alapozással kezdtem a felkészülést, remélhetőleg az olimpiára. Lezárult a versenysorozat, nincs több kvalifikációs viadal – mesélte Krausz Gergely. – A negyven, olimpiai indulást érő helyből nekem jelenleg a 38. jutott, de még egyáltalán nem biztos a tokiói szereplésem. Bonyolult és összetett a tollaslabda olimpiai kvalifikációs rendszere, a mezőnyt alakíthatja például, hogy egyes országok indítják-e a legjobbjaikat, vagy sem. De az egyéni rangsorba beleszólhat a párosok kvalifikációja is, vagy éppen a szabadkártyák felhasználása is. Sok az összetevő, de úgy gondolom, jó eséllyel ott leszek az olimpián. Nem csupán az én személyes sikeremről szólna a kvótaszerzés, vagy éppen csak sportszakmai szempontból lenne fontos, de egy olimpiai szereplés marketing szempontból is jól jönne a hazai tollaslabdázásnak. Nem merem még beleélni magam. Várom a Tollaslabda Világszövetség döntését. Eltöröltek két versenyt, így lehetséges, hogy a korábban meghatározott júliusi időpont előtt elvégzik az adminisztrációs munkát, mert ez már csupán az. Teljesen más lenne úgy edzeni, ha már tudnám, hogy olimpiára készülök. De tulajdonképpen már most úgy edzek, mintha az olimpiára hangolnék, de pszichésen nem ugyanaz, mintha már biztos lenne a helyem. A bizonytalanság nem a legjobb állapot.

A sportoló szerint két-három héten belül kialakulhat az ötkarikás játékokra igyekvők végső sorrendje. Addig is keményen edz. Most több a kondicionáló edzés, sok futás szerepel a programban, s hosszabb, monoton tréningeket teljesít. Nem a sebességet, a gyorsaságot fejlesztik most, hanem az izomnövelésre fókuszálnak.

Krausz Gergely nagyon közel került az olimpiai szerepléshez
Fotó: Sportfaktor.hu

Gergely alaposan rákészült a keményebb edzésekre, a múlt heti sportmentes szünet alatt töltődhetett az egyébként villamosmérnökként dolgozó sokszoros magyar bajnok.

– A családommal töltöttem pár napot. Móri vagyok, de mielőtt Pécsre költöztem volna, Debrecenben is laktam. Volt időm most felkeresni a régi barátaimat. Természetesen Fehérvár sem maradhatott ki, hiszen két évig a Tópartiba jártam iskolába. Imádtam, talán legszebb tiniéveimet töltöttem ott. Nosztalgiáztam kicsit most, körbejártam az épületet, a tó partján nagyon jó emlékek ragadtak magukkal. Hihetetlen, már 13 éve, hogy ott, a tornateremben tollasoztam... – nevetett fel a szerdánként csakis a munkájának élő, épületautomatizálással foglalkozó tollaslabdázó.

Nincs igazán szabadideje, ha mégis, akkor a barátaival összeülnek egy vacsorára. Pedig sokminden mással is szeretne foglalkozni, mint a munka, vagy a tollas. Dolgozik egy okosotthon-maketten, ami élethű, kicsinyített – mintegy másfél négyzetméteres – leképezése egy korszerű technológiákkal működő lakótérnek. De a technika mellett a művészetnek is rajongója.

– Régóta tervezem, hogy megtanulok zongorázni. El is kezdtem már, egy alkalmazáson keresztül ismerkedem a billentyűkkel. Kisgyerekként is nagyon szerettem a zenét. Volt is egy pillanat, amikor döntenem kellett, hogy a sport, vagy a zene vonalán indulok tovább. A sportnál maradtam, de mindig is érdekelt a zene. Unokatestvéreim zongoráztak, s bennem maradt ez a tüske, hogy én is szeretnék megtanulni játszani. Sok egyszerű dallamot el tudok játszani. De az igazán király az lenne, ha klasszikus darabokat tudnék eljátszani zongorán – adta hírül lelkesen az olimpia kvóta küszöbén álló Krausz Gergely, aki azt is elárulta, a sport terén nem csak a tollas érdekli. Hatalmas Arsenal-szurkoló, az „Ágyúsok” szereplése, eredményeinek böngészése, mérkőzéseinek követése is leköti.

NÉVJEGY

Krausz Gergely

Született: 1993. 12. 25., Mór

Magasság/súly: 188/76

Egyesület: Multi Alarm

Nevelő egyesülete: Móri Ezerjó SE

Nevelő edzője: Gombás Szabolcs

Magyar bajnoki címek: Egyes: 4 Egynemű páros: 4 Vegyes páros: 3

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában