gyorsúszás és pillangó

2021.05.16. 17:05

Bordás Beatrix két úszásnemben áll rajthoz 50 méteren a budapesti vizes Európa-bajnokságon

Május 10. óta zajlik már Budapesten a vizes Európa-bajnokság, eddig a műugrók, a műúszók és a nyílt vízi úszók mérték össze tudásukat.

Beke Zsombor

Budapest 20210325 Úszás 2021 Országos bajnokság OB Fotó Tumbász Hédi TUM Nemzeti Sport Bordás Beatrix

Fotó: Tumbász Hédi/MW

A magyar különítmény eddig három érmet szerzett. Olasz Anna a Lupa-tavon megrendezett 10 kilométeres nyílt vízi úszásban szoros befutó után a dobogó második fokára állhatott fel, továbbá ugyanebben a szakágban 5 kilométeren bronzérmes lett a magyar váltó. Szintén a harmadik helyen végzett a női szinkronúszók válogatottja.

Hétfőn az úszók számára is elkezdődik az Európa-bajnokság a Duna Aréna medencéjében. Székesfehérvárt egy úszó képviseli majd a mezőnyben, a Hullám 91 versenyzője, Bordás Beatrix két úszásnemben áll majd rajthoz 50 méteren, gyorsúszásban, valamint pillangón. A 29 éves úszónő a márciusi országos bajnokságon aranyérmes lett pillangón annak ellenére, hogy a felkészülését akkor sérülés is akadályozta. Bár a probléma még nem múlt el teljesen, de megtanult vele együtt élni és így edzeni.

– Elég jól alakult a felkészülésem, szerencsére újabb sérülés nem hátráltatott – nyilatkozta lapunknak Bordás Beatrix. – Összesen talán egy hetet kellett kihagynom az oltás miatt.

Bordás Beatrix jó felkészülés után áll rajtkőre az Európa-bajnokságon Fotó: Tumbász Hédi/MW

Az ob után az úszónő elmondta, hogy az akkori felkészülésében közel sem volt ideális a fehérvári medencehelyzet, hiszen a kinti medence hiányában a Csitáry uszoda pályái ennyi sportolónak elég szűkösek voltak. Bordás akkor azt sem tartotta kizártnak, hogy vidékre is eljárnak úszni. Végül erre nem került sor.

– Bár a kinti medence továbbra sem áll a sportolók rendelkezésére, és több pálya sem lett, a korlátozások feloldásával és az edzéseim időpontjainak átszervezésével javult a helyzet. Akkor úszom, amikor kevesebben vannak.

A koronavírus-járvány miatt az elmúlt bő egy évben buborékrendszerben zajlanak a sportesemények. Nincs ez másképp az 1100 sportolót felvonultató budapesti vizes Európa-bajnoksággal sem.

– Szerdán már kellett egy tesztet csináltatni, pénteken pedig beköltözünk a szállodába, ahol egy újabb mintavételre került sor. Addig ki sem jöhettünk a szobából, amíg nincs meg ennek az eredménye. A verseny előtti napon, vasárnap is teszteltek minket. Végig maszkban kell mozognunk, azt, aki megszegi a szabályokat, kizárják.

Az országos bajnoksághoz képest más mederben fog zajlani az esemény, az előfutamok délelőtt, a döntők délután kerülnek megrendezésre. Bordás május 17-én gyorson, 22-én pillangón áll majd rajtkőre.

– Azt gondolom, hogy reggel és délután is tudni kell úszni, a többi csak kifogás. Az Európa-bajnokságon a legjobbamat szeretném megúszni, helyezésekről nem szeretnék beszélni, mert függ a mezőny pillanatnyi állapotától is. Hétfőn lesz az 50 gyors, nyilván ez az olimpiai szám, hazudnék, ha azt mondanám, hogy nem szeretnék jó időt úszni, de lesz még lehetőségem az Eb után is. Ha úszom egy olimpiai B szintet, akkor is necces, hogy bekerülök-e a középdöntőbe. Annyira elöl jár a sprinter mezőny és annyira sokan vagyunk, hogy ez a legjobbammal sem garantált. Megpróbálom majd hibátlanul megcsinálni az 50 gyorsot, fejben koncentráltnak lenni, ha ez sikerül, akkor abból jó idő lesz. Szerintem még nem voltam soha olyan nyugodt Eb előtt, mint most, ez annak is köszönhető, hogy nem voltam még ennyire kiegyensúlyozott és jó felkészülés után, mint most.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában