öttusa

2021.05.13. 19:00

Alekszejev a női mezőny első felében

Az Alba Öttusa SE kiválósága, Alekszejev Tamara a 14. helyről kezdi a nagy menetet az idei öttusa világkupadöntőn.

Ferencz Balázs

Budapest 20190904 ttusa 2019 Vilgbajnoksg VB Nemzeti Sport Fot Tumbsz Hdi Alekszejev Tamara

Fotó: Tumbász Hédi / Nemzeti Sport

Az olimpia jegyében. Egyrészt az öttusázók idei világkupadöntője 1,5-szeres szorzóval oszt pontokat, ami nagyban befolyásolhatja a tokiói kvalifikációt, másrészt a fehérvári világkupadöntőt már úgy bonyolítják le, ahogy majd nyáron, az olimpián fogják. Vagyis, a többi számot megelőzően, egy nappal korábban lépnek pástra a versenyzők a rangsoroló vívásban.

Előbb a hölgyek markoltak párbajtőrt, s a 36 világklasszis pentatlonista között három magyar lány lubickolhatott az asszók tengerében.

Gulyás Michelle az olimpiai ranglistán ötödikként, Guzi Blanka a 39.-ként vágott neki a küzdelmeknek, de a Fejér megyei szempárok leginkább Alekszejev Tamarát figyelték, aki az összesített kvótalista 23. pozíciójában állt a viadal előtt. A fehérvári lány érthetően jó szereplésben bízott, hiszen tízen belüli tagsággal nagy lépést tenne Tokió felé.

A rangsoroló, azaz a körvívás – itt mindenki vív egy asszót mindenki ellen – végén maradt a magyar lányok házi sorrendje, mert az UTE fiatalja, Gulyás Michelle a nyolcadik legjobb volt, 21 tust adott, s csak 14-szer szúrták meg ellenfelei. Ez 226 pontot ért, ami 30 egységgel kevesebb, mint a számot nyerő egyiptomi lány, Amira Kandil produkciója. Alekszejev Tamara is pozitív mérleggel zárt, 19-szer szúrt, s 16-szor hagyta el a pástot vesztesen. Az MKOSZ-csarnokban gyűjtött 214 pontja a 14. pozícióra volt elég, ami a mezőny első felét jelenti. Innen még bármi történhet.

– Nem volt mélypontom egyáltalán, egálos volt a vívásom, egyet szúrtam, egyet kaptam, kettőt szúrtam, kettőt kaptam – mesélt az első napról Alekszejev Tamara. – Talán a koncentrációm nem volt végig magasan. Csak rövid ideig tudtam fókuszálni, a teljes vívásra nem tudtam odafigyelni. Talán kicsit nagy is volt rajtam a teher, mert nagyon szeretném megszerezni az olimpiai kvótát. Pedig pont arra készültem, hogy ne nyomjon össze ez a tét. Edzéseken vért izzadtam, hogy ezt leküzdjem, itt meg elizgulom. Végül is a 14. hely nem katasztrofális. Az úszás után szerintem maradok ebben a pozícióban, a lovaspálya azonban feladatos lesz. Már nézegettem az akadályokat, a vonalvezetést, memorizálom, s remélem, ott előrébb is lépek majd. Bízom benne, hogy a lövészetem is jobb lesz, mint legutóbb Szófiában, s feljebb tudok kapaszkodni a kombinált számban is – tekintett előre a pénteki melós programra a 31 esztendős versenyző.

A kistokaji Guzi Blanka 11/24-es mérleggel a 33. helyen állt a rangsoroló vívás után.

A hölgyek úszással kezdenek, majd a kieséses, vagy éppen talpon maradós rendszerű bónuszvívást követően pattannak nyeregbe a Bregyóban. A lovaglás után a laser-run dönt a végső helyezésekről.

A férfiak estére végeztek a rangsoroló vívással. A számot a dél-koreai Jung Jinhwa nyerte, aki 24 győzelmet szerzett, s csak 11-en szúrták meg a páston. A francia Valentin Prades és az ukrán Pavlo Tyimosenko követte az összetett listán. A magyar legények sajnos már az elején lépéshátrányba kerültek, a legjobban teljesítő Marosi Ádámot leszámítva borzalmasan vívtak. A BHSE olimpiai ezüstérmes öttusázója 19/16-os mérleggel lett a tizennyolcadik. Kardos Bence 11/25-ös mutatóval a 33. helyen szerénykedett, de a legkellemetlenebb meglepetést az idén Szófiában ezüstérmet, majd bronzérmet is nyert Kasza Róbert ugyancsak 11/24-es produktummal zárt a 36. pozícióban.

A férfiak egy napot pihenhetnek, szombaton viaskodnak tovább a székesfehérvári világkupadöntőn.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában