Kovács Bálint

2021.04.09. 14:30

Már az első hétvégén felvenné a tempót a fehérvári gyorsasági motoros

A téli időszak után lassan a technikai sportban is újraindul a versenyszezon. Kovács Bálint, a H-Moto Team versenyzője is hosszú szünet után ül vissza a motorra, méghozzá a Spanyol Superbike Bajnokságban.

Beke Zsombor

Fotó: H-Moto Team

Az előző szezonban több bajnokságban is kipróbálta magát a 19 éves motoros, idén pedig teljes szezont fut Európa egyik legnívósabb bajnokságában. A hazai felkészülési körülmények nem feltétlenül a legideálisabbak, hiszen kimondottan motorversenyzőknek készült pálya még nem található az országban, ezért is volt fontos a bajnoki rajt előtti tesztnapok Jerezben.

– A tél folyamán nem volt sok lehetőségünk edzeni, itthon kispályán gyakoroltunk, Kiskőrösön, vagy amikor javulni kezdett az idő, akkor seregélyesi pályára mentünk ki. Nyilván azt feelinget nem adja vissza, mint amit a nagypálya tud okozni. A múlt héten Jerezben volt az első igazi nagypályás tréning a felkészülésben, ez egyben a hivatalos kétnapos tesztje is volt a bajnokságnak. Ezen a két gyakorláson elsősorban a ritmus megtalálásán volt a hangsúly. A hivatalos teszt után mi még két napot maradtunk a pályán a saját csapatommal, ekkor már a beállítások pontosítása, az ívek megtalálása került előtérbe.

Kovács Bálint a cseh New2Project által felkészített Yamaha R1-es géppel indul majd a spanyol pontvadászat versenyein.

– Tavaly is ilyen géppel versenyeztem, de az a 2016-os verzió volt, amivel idén indulunk az pedig a 2021-es. Hasonló a két motor, de jó néhány helyen fejlődött a technika, így hozzá kell még szokni, de ezen segítettek a múlt heti tesztnapok. Az elektronika mellett többek között a futómű és a fékek is változtak az elődhöz képest.

Fotó: H-Moto Team

A Spanyol Suberbike Bajnokságban két kategória versenyez egyszerre a pályán, a Superbike-osok mellett az Open 1000-esek állnak rajthoz. Kovács Bálint az utóbbi kategória élmezőnyéhez szeretne tartozni akár már az első versenyhétvégén is.

– Az összetett mezőny kimondottan erős, több a világbajnokságot is megjárt versenyző is tagja. A saját kategóriámban szeretnék a dobogó közelében végezni a versenyhétvégéken, valamint mivel egy futamon szerepel a két mezőny, így a szezon végére szeretném csökkenteni a most még meglévő különbséget a Suberbike motorosaihoz képest.

Az idei kiírás hat fordulóból fog állni, két verseny Jerezben lesz, szintén dupláznak majd Navarrában, továbbá rendeznek egy-egy futamot Aragonában és Barcelonában. Az első versenyhétvége első edzése jól sikerült a H-Moto Team versenyzőjének, az összetett mezőny közepén végzett, saját kategóriájában pedig az élmezőnyhöz tartozott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában