Frissen Fejérből

2021.04.18. 17:49

Gulyás diadalával már olimpiai kvótaszerző helyre lépett, Alekszejevnek még küzdeni kell

Az Újpesti TE versenyzője, Gulyás Michelle nyerte az öttusa világkupa-sorozat harmadik, szófiai fordulóját. Az Alba Öttusa SE kiválósága, Alekszejev Tamara a hatodik helyen ért célba. Kasza Róbert bronzérmet szerzett a férfiaknál, Demeter Bence a kilencedik lett.

Ferencz Balázs

Gulyás Michelle (elöl) kiváló formában versenyzett, Alekszejev Tamara (hátul) is egyre magabiztosabb

Fotó: Buza Virág

Kellemetlen időjárás, esős hideg nehezítette a bulgáriai világkupa női döntős mezőnyének dolgát. Az utolsó számot, a laser-runt az orosz Ibatullina kezdte elsőként, Alekszejev Tamara harmadikként rajtolt, 25 másodperces hátránnyal. Amíg Alekszejev borzasztó lövősorozatokat produkált, addig az ötödikként induló Gulyás Michelle minimális időt töltött a lőállásban, s futásban is egyre feljebb kapaszkodott. Az utolsó körre a fiatal Gulyás már elsőként fordult, közben Alekszejev lövészetei javultak, s ugyan visszacsúszott a nyolcadik helyre, a célba már hatodikként ért. Előzetesen a legjobb tíz közé várta magát a fehérvári pentatlonista, így hatodik helyével elégedett lehet. Gulyás Michelle élete első felnőtt nemzetközi aranyérmét nyerte.

A 20 esztendős Gulyás Michelle szinte minden számban kimagasló eredményt nyújtott, a harmadik legjobb időt érte el úszásban, vívásban 20 tussal zárt. Az ötödik helyről rajtolt a laser-runban, s végül jelentős előnyben, a brit Francesca Summert és a fehérorosz Anasztaszija Prokopenkót maga mögé utasítva ért célba elsőként. Az olimpiai ranglistát tekintve az újpesti öttusázó már kvótás helyen áll, de még nem dőlhet hátra, mert a fehérvári világkupa-döntőn, majd a világbajnokságon meg kell erősítenie pozícióját.

Gulyás Michelle (elöl) kiváló formában versenyzett, Alekszejev Tamara (hátul) is egyre magabiztosabb
Fotó: Buza Virág

– Az egész napom mesésen alakult, nagyon örülök ennek a győzelemnek, mert mindez azt mutatja, jó úton haladunk a munkával. A laser runomnak kifejezetten örülök, hiszen évről évre erősödik a mezőny, olyannyira, hogy nem férnek bele a hibák, és szerencsére ismét végig jól tudtam lőni. A páston is sikerült koncentráltnak maradnom, köszönöm az edzőm, Tibolya Péter támogatását, mert sokat segített a háttérben – fogalmazott az újdonsült vk-győztes, Gulyás Michelle.

A 31 esztendős fehérvári versenyző, Alekszejev Tamara idei legjobb eredményét szállította, s még ú is versenyben van a tokiói indulásért. Nem kezdte jól a vívást az Alba Öttusa SE pentatlonistája, de aztán rendbe tette gondolatait, s felzárkózott az élmezőnyre. A medencében és a lovaspályán is feljebb araszolt, olyannyira, hogy a kombinált számot a harmadik helyről kezdte. Hatodik lett végül. Guzi Blanka a 17., Simon Sarolta a 33. helyen zárt.

Demeter Bence a legjobb tíz között zárt Szófiában
Fotó: Buza Virág

Vasárnap, a férfiak 36 fős mezőnyében ugyancsak négy magyar startolt a fináléban. Ráadásul Demeter Bencével, aki az egy héttel korábbi, ugyancsak szófiai viadalt sérülés miatt kihagyta, de most csoportját nyerve jutott a döntőbe. Ahol kiegyensúlyozottan kezdett. 18 győztes tussal a háta mögött a 13. helyen fejezte be a vívást, és a 200 méteres úszást is ugyanebben a pozícióban zárta, 2:05-ös idővel. A lovaspályát hibátlanul teljesítette a Volán Fehérvár olimpiai kvótával rendelkező tusázója, második helyen zárta a számot, így a laser-runnak a hetedik helyről vághatott neki. A kombinált startjánál 45 másodperccel iramodhatott az összetett élén álló fehérorosz Ilja Palazkov után. Honfitársai közül Kasza Róbert is remekelt, kiválóan vívott, közepesen úszott, a lovaglást azonban újra az élmezőnyben teljesítette, így a harmadik helyről, 13 másodperces hátrányból vághatott neki a kombinak. Kasza magabiztosan futott és lőtt, tartotta pozícióját, nem igazán tudott beleszólni Palazkov és az őt megelőző brit, Joseph Choong párharcába. Kardos Bence a 13. helyről futott fel a negyedikre, a 15. pozícióból rajtoló Bereczki Richárd a nyolcadik lett, míg Demeter Bence megszenvedett a rendkívül sáros, csúszós pályával, s kilencedikként ért célba. Vagyis mind a négy magyar legény a legjobb tíz között zárt, ami mindenképp biztató.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában