Kosárlabda

2021.04.15. 08:00

A fehérvári születésű Kovács Ákos sok percet remél a negyeddöntőben

A DEAC ma­gas­embere, a 18 éves, fehérvári születésű Kovács Ákos várja a kosarasok szombaton este kezdődő negyeddöntőjét.

Horog László

Kovács Ákos zsákol az olasz Umana Reyer Venezia utánpótlásának bajnoki összecsapásán

Fotó: Ur Venezia

A koronázóvárosban látta meg a napvilágot, itt kezdett öttusázni, lett kéttusában korosztályos bajnok egyéniben, majd a kosárlabda mellett döntött. Folyamatosan tagja, sőt, húzóembere a korosztályos válogatottaknak, nyár óta a DEAC együttesét erősíti. Múlt hétvégén ezüstérmet nyertek a Magyar Kupa fináléjában a Falco mögött, szombaton 18 órakor a fehérváriak ellen kezdik a negyeddöntőt a bajnokságban. A hazaiaknál négy olyan játékos is pályára léphet, akik korábban az Albát erősítették. Az amerikai bedobó, Carlton Guyton egy éve kulcsfigura volt Fehérváron, ahogy a center, Molnár Márton is. A fiatalszabálynak még mindig megfelelő Molnár Dániel évekkel ezelőtt, tinédzserként kapott szerepet, Kovács Ákos pedig az utánpótlásban nyújtott maradandót. Három éve Olaszországba, az élvonalbeli Umana Reyer Venezia együtteséhez szerződött, tavaly februárban tért haza. Májusig Fehérváron tréningezett, tárgyalt az Albával, majd a cívisvárosba igazolt.

– Természetesen várom a csatákat. A cél a továbbjutás a negyeddöntőből, persze pontosan tudom, nem lesz könnyű, ugyanis az Alba erős csapat, komoly játékosokkal. A két legjobb Vojvoda Dávid és Stacy Davis, de a másik négy légiós is erőssége a gárdának. Úgy gondolom, az utóbbi hónapokban kevesebbet pályán töltő két rutinosabb játékos, Csorvási Milán és Markovic Luka is több lehetőséget kap ezúttal, mint korábban. A Debrecenből Omenaka és a saját nevelésű Lukács Norbert is sokat fejlődött a szezonban, rájuk is biztosan fontos szerep hárul majd.

Kovács elmondta, a fehér­vári utánpótlásban együtt játszott a Takács fivérekkel, Lukáccsal, Kass Balázzsal, Balsay Ádámmal, Awogbemi Sodiqkal, a kölcsönben Zalaegerszegen szereplő Polster Attilával, bajnoki aranyat is nyertek Nyíregyházán.

Kovács Ákos zsákol az olasz Umana Reyer Venezia utánpótlásának bajnoki összecsapásán
Fotó: Ur Venezia

– Kass Balázzsal folyamatosan tartom a kapcsolatot, ha otthon járok, mindig találkozunk, ő az egyik legjobb barátom. Fehérváron kezdtem és játszottam három évet, 2018 nyaráig, az utolsó két esztendőben már a válogatottban is bizonyíthattam, a saját korosztályomban és az egy évvel idősebbeknél is. Tizenöt évesen szerződtem Velencébe, ott másfél szezont töltöttem, tavaly februárban a járvány miatt tértem haza, ugyanis hirtelen megállították az utánpótlás bajnokságokat, majd zártak a felnőtteknél is. Az olasz utánpótlás azóta sem kezdte el a bajnokságot, a fiatalok egy éve nem vívtak tétmeccset, ezzel szemben itthon minden megy a maga útján. Előzőleg komoly sikert értünk el: megnyertük az Olasz Kupát a 16 éven aluliaknál, valamint az U18-as Euroliga fináléjában 5. helyen zártunk Litvániában, Kaunasban. A világjárvány azonban közbeszólt, nem töltöttem ki a hároméves szerződésemet, a DEAC tavaly nyáron kivásárolt az olaszoktól. Sokat tanultam és fejlődtem, de elég volt a külföldi kalandból. Felvetődött, hogy az Albához igazolok vissza, ők ötéves szerződést szerettek volna, én nem akartam ilyen hosszú időre elkötelezni magam. Meg úgy gondoltam, Debrecenben a fia­talszabály miatt több lehetőséghez jutok, valamint vonzó volt az egyetem is. Mondjuk erre Fehérváron is lett volna lehetőségem a Corvinus helyi campusán, de a Hajdúságban szakirányok tekintetében több választási lehetőségem lesz. Márciusban múltam 18 éves, rövidesen érettségizem, minden bizonnyal a helyi egyetemen folytatom. Ahogy az Albánál, a DEAC-nál is nagyon jók a körülmények, jól érzem magam, bár a szezon nem úgy alakult, ahogy terveztem. Az idény elején párszor pályára léptem a felnőttek között, ám november elejétől három hónap kimaradt a járvány és ujjtörés miatt. Kezdek visszatérni a korábbi formámhoz, a kupa elődöntőjében a Körmend ellen öt pontot szereztem.

Az ezüst a klub történetének egyik legnagyobb eredménye, a hazai kupában ilyen messzire soha nem jutottak.

– A negyeddöntőben és az elődöntőben is simán nyertünk. Az aranycsatában a Falco jobbnak bizonyult nálunk. Remélem, minél többször pályára kerülök az Alba ellen, 4-es poszton számítanak rám, az amerikai Hines és a szerb Drenovac mögött. Erős csapattal találkozunk, pályaelőnnyel kezdünk, ennek lehet jelentősége. Akár a döntőig is eljuthatunk, de ez igaz lehet a Fehérvárra is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában