Rajt a németek ellen

2021.03.23. 19:16

U21-es válogatottunk Sóstón kezdi a kontinensviadalt

Szerdán 21 órakor lép pályára a Gera Zoltán vezette U21-es labdarúgó-válogatott a magyar-szlovén közös rendezésű Európa-bajnokságon. Az ellenfél a több Bundesliga-játékossal felálló Németország korosztályos csapata lesz.

Beke Zsombor

Bolla Bendegúz (balról a második): „átérezzük az Európa-bajnokság súlyát”

Fotó: mlsz.hu

1996 óta először szerepel a korosztályos válogatottunk az Európa-bajnokságon, akkor a negyeddöntőig meneteltek a magyarok. A mostani kontinensviadalt eredetileg 2020 nyarán rendezték volna meg, de a koronavírus átírta az elképzeléseket, az UEFA az idei évre halasztotta a tornát. A járvány továbbra sem könnyíti meg a sportesemények megtartását, az egész Eb zárt kapuk mögött fog zajlani.

A magyar válogatott felkészülése finoman szólva sem mondható zökkenőmentesnek, hiszen Gera Zoltán szövetségi kapitánynak megbetegedések és sérülések miatt többször át kellett alakítania az U21-es keretet.

A szakmai stábnak több, fehérvári kötödéssel is rendelkező játékosról kellett már lemondania: a Mol Fehérvár játékosa, ifjabb Dárdai Pál pár napja hagyta ott a telki edzőtábort, míg a legfrissebb hiányzó a fehérvári klub Budafokon szereplő kölcsönjátékosa, a Puskás-díjas támadó, Zsóri Dániel, mindketten sérülés miatt maradnak le a kontinenstornáról. Ott lesz viszont a nemzeti együttesben a Puskás Akadémia három fiatalja, Kiss Tamás, Deutsch László, Auerbach Martin, valamint két Vidi-játékos, a Pakson kölcsönben szereplő Tamás Olivér, és a piros-kékek jobbhátvédje, Bolla Bendegúz. Utóbbi bízik benne, hogy a gárda képes lesz ilyen összetételben is helytállni a tornán.

– Mindenki, aki bekerült a keretbe, átérzi az Európa-bajnokság súlyát, főleg így, hogy itthon léphetünk pályára – mondta a fiatal játékos a fehérvári klub honlapjának.

– Szeretnénk sikeresek lenni, erre úgy érzem minden esélyünk megvan. Persze vannak hiányzó kulcsjátékosaink, de az újonnan behívottak is mindent meg tesznek majd azért, hogy eredményesek legyünk. Nem hiszem, hogy például egy német vagy holland válogatottat be kell mutatnom bárkinek is, hiszen minden korosztályban ott vannak az elitben. Viszont, ha betartjuk a stáb utasításait, akkor meglepetést tudunk elérni ellenük.

Bolla Bendegúz (balról a második): „átérezzük az Európa-bajnokság súlyát”
Fotó: mlsz.hu

Az A csoportban sorrendben Németországgal, Romániával és Hollandiával csapnak össze fiataljaink, az első és a harmadik találkozónak a Mol Aréna Sóstó, míg a második mérkőzésnek a Bozsik Aréna ad majd otthont.

Gera Zoltán a rossz előjelek ellenére bizakodva tekint az Európa-bajnokságra. Ugyan a magyaré lesz a legfiatalabb átlagéletkorú együttes, de megpróbálnak meglepetést okozni.

– Megvan a tervünk, hogy mit szeretnénk a mérkőzésen játszani, felkészültünk és a játékosok tudják, hogy mit várunk tőlük – nyilatkozta a szövetségi kapitány a mérkőzést felvezető sajtótájékoztatón.

– A taktikán nem változtattunk a keret átalakulásával, megbízunk a rendelkezésre álló játékosokban. Tiszteljük az ellenfeleinket, de nem félünk tőlük, hanem lehetőségként tekintünk a találkozókra. Az álmunk az, hogy továbbjussunk a csoportkörből, de a legfontosabb, hogy jó teljesítményt nyújtson a csapat.

Ahhoz, hogy a válogatott továbbjuthasson, a csoport első két helyének valamelyikén kéne végeznie. Ami pedig a folytatást illeti, a kieséses szakasz rendhagyó módon nem közvetlenül a csoportkör után következik, hanem május 31. és június 6. között fog zajlani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában