Frissen Fejérből

2021.03.30. 09:10

Megvédték bajnoki címüket a fehérvári erősemberek

Úgy tűnik, hogy jelen pillanatban nem találnak legyőzőre a koronázóvárosi Toldik.

Elekes Gergő

Vass István 8 számból 6-ot megnyert, 1-et vesztett el és 1 döntetlen született

Fotó: Premium Media & Sport Management Zrt.

Március 27-én egy különleges környezetben, a Fekete István által oly kedvelt Balatonfenyves-Imremajorban találkoztak egymással a sportemberek, hogy a Felföldi Játékok OB 2021 keretein belül 8 versenyszámban, heten open, öten pedig masters kategóriában mérjék össze erejüket. Természetesen zárt kapuk mögött. A bíró szerepét ezúttal is a tízszeres felföldi magyar bajnok, Kiss Tibor töltötte be.

A skótduda hangjai most elmaradtak, ám a kiltek és a zászlókkal való felvonulás kötelező elemei voltak a napnak.

Ahogy a hagyományok megkövetelik!
Fotó: Premium Media & Sport Management Zrt.

Mivel felföldi versenyről beszélünk, a sportemberekre csakis dobószámok vártak a nap folyamán. Elsőként a 8,4 kg-os Braemer követ kellett a lehető legtávolabb elhajítaniuk helyből, majd utána a 7,2 kg-os open stone állította őket hasonló feladat elé, igaz, ott a nekifutás már engedélyezett volt. Jöttek aztán a láncos súlyok, elsőként a 22,5 kg-os nehéz, majd a 12,5 kg-os könnyű. Az ötödik versenyszámként az úgynevezett magasba dobás következett, mely során egy 20 kg súlyt kellett átdobnia a titánoknak egy magasban lévő rúdon. Ez 3,6 méterről indult, majd minden körben 20 cm-rel magasabbra állították. Érkeztek aztán a skót merevnyelű kalapácsok, előbb a 10 kg-os nehéz, majd a 7,2 kg-os könnyebb, hogy aztán a közel 6 órás versenynapot a 4,5 méter hosszú, 45 kg súlyú pózna dobás zárja, ahol a feladat a monstrum átfordítása volt.

Mounier Stephane készül elhajítani a Braemer követ
Fotó: Premium Media & Sport Management Zrt.

Dupla fehérvári címvédés történt a nap végén, hisz open kategóriában a versenyeket sorra behúzó Vass István lett a legjobb 53,5 ponttal, őt Vekas Martin 45 és nagyon szorosan Borovszky Norbert 44,5 ponttal követték a dobogón. A masterses fiúknál Mounier Stephane fölényesen, 39 ponttal halászta el az első helyet Dusnoki Imre (23 pont) és Franyó Róbert (21 pont) elől. Vass István másodszor védte meg címét, míg Mounier Stephane harmadik éve nem talált legyőzőre.

– Bizakodva álltam a szombati naphoz, amennyire lehetett, felkészültem rá, mint fizikailag, mint mentálisan. Minimális versenydrukk azért persze volt, ám a harmadik szám megnyerése után éreztem, hogy nagy baj már nem lehet. Kicsit bánt, hogy a könnyű láncosnál megdobtam életem legjobb eredményét, ám sajnos törölték azt, mivel véletlenül kiléptem a dobókörből. Ezt leszámítva kiegyensúlyozottan versenyeztem, és ami a legfontosabb, hogy élveztem a feladatokat. A szervezés, a társaság, minden tökéletes volt, és bár rendkívül szeretem a felföldi versenyeket, nagyon elfáradtam a végére. Még most sem gondoltam bele igazán, hogy magyar bajnok vagyok – mesélte Vass István, aki a továbbiakban a németországi és norvégiai felföldi megmérettetésekre készül, habár ugyan még kérdőjel számára, hogy egyáltalán megtartják-e a versenyeket, nem akar felkészületlenül érkezni oda.

Vass István 8 számból 6-ot megnyert, 1-et vesztett el és 1 döntetlen is született
Fotó: Premium Media & Sport Management Zrt.

A masters kategória címvédője is elégedett a teljesítményével.

– Abszolút boldog vagyok, nem csak azért, mert sikerült a magam elé állított célt elérnem és 8-ból 7 számot meg is tudtam nyerni, hanem azért is, mert soha ennyien nem voltunk még versenyzők felföldin, mint most. Rengeteg újoncot köszöntöttünk, akik közül jópáran igazi tehetségek már most, és szerencsére mindenki úgy hagyta el Imremajort, hogy folytatása következik, mert nagyon jól érezték magukat.

A kötelező csoportkép most sem maradhatott el
Fotó: Premium Media & Sport Management Zrt.

Legközelebb április 17-én mérkőznek meg egymással az erősemberek Sárbogárdon a CESA® Liga első állomásán, mely egyben a Prémium Liga kvalifikációs versenye is lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában