BRÉKING

2021.02.26. 11:13

Szabics Imre lesz a Mol Fehérvár FC új vezetőedzője

Összeáll a Szabics-Juhász-Torghelle trió. A Mol Fehérvár FC honlapján jelentette be, hogy április elsejétől a 39 esztendős, korábbi válogatott csatár, Szabics Imre veszi át az NB I-es együttes irányítását. Addig Szalai Tamás készíti fel a csapatot.

Ferencz Balázs

Ahogy arra számítani lehetett, Szabics Imre ül le a Mol Fehérvár FC kispadjára, miután a a megállapodás értelmében március végén elköszön az osztrák labdarúgó-válogatottól, ahol pályaedzőként dolgozik. Szabics 1981-ben született Szegeden, édesapja és nagybátyja nyomdokaiban járva cselgáncsozni kezdett, majd egy sérülés miatt lett belőle labdarúgó. 17 esztendősen debütált az NB I-ben a Ferencváros játékosaként, 24 meccsen 12 gólt szerzett, majd a Sturm Graz szerződtette. 2003-ban a Bundesligában szereplő VFB Stuttgarthoz igazolt, majd erősítette a Kölnt, a Mainzot és az Augsburgot is. Grazban vonult vissza 2013-ban.

Ugyanott kezdett dolgozni játékosmegfigyelőként, 2014 és 2015 október között 11 mérkőzés erejéig tagja volt Dárdai Pál és Bernd Storck stábjának, így nagy szerepe volt neki is abban, hogy a magyar válogatott kijuthatott a 2016-os Európa-bajnokságra. 2017-től korábbi csapattársa, Franco Foda pályaedzőjeként ténykedett előbb a Sturmnál, az utóbbi két esztendőben pedig az osztrák válogatottnál dolgoztak együtt.

– Köszönöm szépen a családom támogatását is, hiszen nem könnyű feladat négy gyönyörű hölgyet, a feleségemet és a kislányaimat Grazban hagyni, de az a tervem, hogy nagyon hosszú távon, akár a következő tíz évben is én legyek a Fehérvár vezetőedzője, ők pedig majd követnek engem, hiszen nem szeretnék sokáig ilyen távolságban élni tőlük – fogalmazott a klub honlapján Szabics Imre.

– Vezetőedzőként minden cselekedetem a csapat érdekeit szolgálja majd! Nagyon sokat köszönhetek szakmailag annak, hogy tagja voltam Dárdai Pál, Bernd Storck és Franco Foda stábjának, de Szabics Imre elképzeléseit szeretné valóra váltani a csapatával. Egy Európa-bajnoki részvételt és egy valószínűsíthető világbajnoki szereplést nem volt könnyű feladni, de tudatosan építettem eddig is a karrieremet, és úgy érzem, most jött el az idő arra, hogy vezetőedzőként dolgozzak.

Szabics szerződése 2024. június 30-ig szól, segítői lesznek az edzői stábban a Vidivel két bajnoki címet szerzett, a játékos-pályafutástól 2020 nyarán visszavonult Juhász Roland, valamint a 42-szeres válogatott Torghelle Sándor is.

- Külön öröm, hogy Juhász Roland és Torghelle Sándor személyében olyan szakemberek csatlakoznak az edzői stábhoz, akik játékosként komoly sikereket értek el a Vidivel, és a székesfehérvári szurkolók ismerik és szeretik őket – mondta Kovács Zoltán, sportigazgató. – A céljaink egyértelműek, idén kupagyőzelem és második hely a bajnokságban, a következő években pedig egy olyan csapat felépítése, amely nagy eséllyel harcol a bajnoki címért, a MOL Magyar Kupáért és valamelyik nemzetközi kupa csoportköréért.

Fotó: MOL Fehérvár FC

- Nagy megtiszteltetés és kihívás csatlakozni az első csapat stábjához, várom már, hogy újra belépjek a jól megszokott öltözőbe – vélekedett Juhász Roland.

- Már nyolc éve tartozom a Vidi-családhoz, annyit ígérhetek, hogy edzőként is ugyanazzal az elszántsággal és hozzáállással segítem majd a klubot, mint játékosként tettem. Bízom benne, hogy a kispadon még nagyobb sikereket érhetünk el közösen, mint amelyeknek az elmúlt időszakban részese lehettem.

- Nagyon szerencsésnek mondhatom magam, hogy újra lehetőséget kaptam Fehérváron. Sikeres időszakot töltöttem el itt a múltban, egy nagyon egységes csapatban. Ugyanezt az egységes csapatot szeretnénk megvalósítani az előttünk álló időszakban is. – fogalmazott Torghelle Sándor. – A stílusom edzőként sem változott, ugyanazt képviselem, amit a pályán láthattak tőlem a szurkolók. Igyekszem mindig – még valamennyire játékos fejjel is – azon gondolkodni, hogy mivel tudnám a legjobban segíteni a csapatot, és egyénileg a labdarúgókat is. Persze a hozzáállásom, habitusom nem változik az oldalvonal mellett sem.

Az új stáb munkába állásáig a megbízott edző, a Vidit a Fradi ellen legutóbb győzelemre vezető Szalai Tamás készíti fel az együttest. Vagyis ő dirigál a vasárnap 17.00-kor kezdődő Zalaegerszeg elleni idegenbeli bajnokin is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában