Triscsuk Krisztina klubrekordra is törhet

2021.01.07. 11:23

Ezredes lett az orosz-magyar amazonból

Nem tartozik az élmenők közé az Alba FKC a K&H Liga női kézilabda NB I-ben, azonban a 13. helyen álló együttes egyik pillére történelmet írt. Triscsuk Krisztina ezredik fehérvári gólján is túl jár.

Ferencz Balázs

Triscsuk Krisztina példát mutat a fiatal társaknak

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap-Archív

Két fordulóval korábban, a Kisvárda ellen aratott bravúros, 22-21-es idegenbeli győzelem alkalmával Triscsuk Krisztina nyolc gólt szerzett. Az FKC motorja volt a 35 esztendővel ezelőtt Bokszitogorszkban született, 53-szoros magyar válogatott irányító-átlövő, s nem is tudta, hogy a Kisvárdán termelt góljai fele már történelmi magasságokba emelte. Triscsuk megdobta ezredik fehérvári gólját, majd aztán megtoldotta még hárommal, így már 1003 találattal áll a klub örökranglistája második helyén.

– A napokban éppen körmösnél voltam, mikor bejött egy barátnőm, s rögtön gratulált. Nem tudtam mihez, mire közölte, hogy a hírek is arról szólnak, hogy 1003 gólnál járok. Ekkor néztem utána, hogy közel 1800 NB I-es gólt szereztem eddig Magyarországon, s ezzel a legeredményesebb tíz NB I-es játékos között vagyok. Akkor ezek szerint valamit jól csináltam – nevetett Triscsuk Krisztina, aki 2005-ben igazol Veszprémből Székesfehérvárra, az akkori Cornexiben vált élvonali játékossá, s nyolc év elteltével indult útnak.

Szerepelt Érden, Dunaújvárosban, Siófokon, Kisvárdán, egy németországi kitérő után aztán újra a DKKA-ban játszott, majd visszatért az Albába.

A fehérvári női kézilabda egyik szerelmese, Mátyus István statisztikája szerint a most Mosonmagyaróváron pattogtató Tilinger Tamara a klub legeredményesebbje, 201 bajnoki összecsapáson 1057 gólt dobott. Triscsuk 182-n érte el az 1003-at, vagyis akár be is foghatja „Pumit”, s klubrekordra törhet.

Triscsuk Krisztina, az Alba Fehérvár KC kézilabdázója ugyan legutóbb, a Győr ellen nem lépett pályára, de előtte meglőtte ezredik bajnoki gólját a fehérváriak mezében. A Kisvárda otthonában aratott győzelem alkalmával egészen pontosan 1003-ra növelte találatai számát, s ezzel a klub történetének második játékosa, aki átlépte a bűvös találatszámot.
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap-Archív

– Mennyit is kell dobnom, 55-öt? Jó, akkor összeszedem magamat – mosolygott Triscsuk Krisztina, aki emlékszik az első fehérvári színekben szerzett góljára is. – Szabó Edina volt az edző, s eleinte inkább védekezésben voltam pályán. Megszereztem egy labdát, s meg is lepődtem, hogy senki nem volt mellettem. Megindultam, s be is dobtam. De nem ünnepeltem, nem tartozom azok közé, akik túl nagy jelentőséget tulajdonítanak ennek. Nincs nálam lélektana egy-egy gólnak. Mindig a maximumra törekszem, szeretném sok góllal segíteni a csapatot, de akkor örülök igazán, ha nyer a csapat.

Minden gól egy örömforrás, valamilyen szinten biztosan előrelendíti a szerzőjét. A kézilabdában akár 8-10 gólt is lőhet meccsenként egy igen gólerős játékos, nehéz ekkora szórásban kedvencre lelni. Krisztának mégis van. De az a magyar válogatotthoz köthető.

– Németh András volt a szövetségi kapitány, világbajnokságon csaptunk össze Japánnal. 11 méterről a felső sarokba lőttem, ez nagyon megmaradt.

Triscsuk Krisztina példát mutat a fiatal társaknak
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap-Archív

Triscsuk Krisztina a hétvégi, Győr elleni bajnokit kihagyta, mert Kisvárdán comb­izomsérülést szenvedett. Azonban már felépült, s teljes intenzitással készül a pénteki, Szombathely elleni sorsdöntő összecsapásra.

– Három hónapja dolgozunk együtt Józsa Krisztiánnal, remélem, hogy beérik a munkánk. A Kisvárda elleni győzelemre lehet építeni, de most négy fontos meccsünk jön, melyeket meg kell nyernünk! Elégedett lennék, ha a legjobb nyolc között fejeznénk be a bajnokságot. Ehhez azonban nagyon sokat kell tennünk, mert sok csapat rendelkezik azonos pontszámmal.

Triscsuk 1+1 éves szerződéssel rendelkezik. Eddig nyolc meccset tudott le az FKC a bajnokságból, melyből még 18 hátra van. Vagyis meglehet az a klubrekord…

A klub gólgyárosai

1. Tilinger Tamara 1057 gól/201 NB I-es mérkőzés

2. Triscsuk Krisztina 1003 gól/182 NB I-es mérkőzés

3. Balogh Beatrix 643 gól

4. Kenyeres Fanni 584 gól

5. Tápai Szabina 576 gól

6. Németh Helga 560 gól

Mátyus István 1997 óta rögzített statisztikája alapján

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában