Csapatként győztek

2020.11.08. 22:46

Értehető módon még kissé csikorgott az Albás gépezet

Egylabdás meccsen, de győzelemmel indította – rendhagyó módon, a 10. fordulóval – az eddig kényszerpihenőn levő Alba Fehérvár az idényt, legyőzve a PVSK-Veolia csapatát.

Káldor András

Frank Turner (fehér) jól játszott, 24 pontot szórt, az Alba legeredményesebb játékosa lett Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Ez volt az idei első fellépése tétmeccsen Forray Gábor vezetőedzőnek az Alba kispadján, ellenfelük annyiban volt velük szemben fórban, hogy ők legalább már két bajnokit letudtak. Esa Ahmad volt első hazai kosárszerző, majd Stacy Davis hárompontosának örülhettek a hazai szurkolók, igaz, válaszul Veljko Budimir is elhintett egy trojkát. Motiváltan és lendületesen játszott az Alba, bár szép lassan éledezni látszott a PVSK is, de Davis duplája megakadályozta őket abban, hogy egyenlítsenek. A nyáron érkező válogatott Vojvoda Dávid pedig első albás bajnoki pontjait büntetőből érte el. A negyed zárásaként Frank Turner remek egyéni megoldásból dobott kosara ragadta tapsra a nagyérdeműt.

A második negyed elején Godwin Ekene Omenaka négy perc alatt szedett össze három faultot, különösebben nem lehetett azon csodálkozni, hogy Forray Gábor egyből lekapta a pályáról. Davis viszont szépen termelt, tíz pont fölött járt, és nemigen tudták tartani a hatalmas termetű centert. Majd ismét Turner varázsolt, elküldve gyufáért Mike Lewist. Jól mentek az Alba légiósai, nagy kedvvel és főként eredményesen játszott Ahmad, Turner, valamint Davis, ők dobták a kék-fehérek szinte össze pontját (34) a meccs közepéig (36-32). Bő négy perccel a nagyszünet előtt megközelítette ellenfelét két pontra a pécsi csapat, sőt Ruják András ziccerből elért kosara után már 39-39 állt a villany­újságon. Ezt megfejelve egy megingást kihasználva Ruják a 18. percben először juttatta előnyhöz a fekete mezeseket. Más kérdés, hogy ez tiszavirág-életűnek bizonyult, Davis zsákolása és Vojvoda kiharcolt kosara remek zárszóként hatott fél perccel a félidő előtt.

Frank Turner (fehér) jól játszott, 24 pontot szórt, az Alba legeredményesebb játékosa lett Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Nehezen melegedett be a nagyszünetet követően az Alba, Ruják triplája indította a negyedet, majd Veljko Brkic pontjaival újfent a baranyai gárda vette át a vezetést (49-52). Turner sikeres büntetője hozta meg az egyenlítést, de továbbra is a kinti dobások esetlegesek voltak fehérvári részről, így ebben a periódusban futottak az eredmény után, egyedül Turner és Ahmad tartották a frontot. A 27. percben vették vissza pillanatokra a vezetést, majd Davis levegőben kapott el egy passzt, ezt elismerve ütemes tapsot kapott. Rengeteg volt a hiba mindkét oldalon, ám a negyed vége Veljko Budimir kosarával a Pécsé lett.

Rujákkal továbbra sem tudtak mit kezdeni, a záró húsz perc elején már 16 pontnál járt. A meccs vége felé megjött a hazai publikum hangja is, más kérdés, hogy amellett, hogy buzdították az övéiket, a játékvezetők is kaptak hideget-meleget… Az előny újból a 34. percre az Albánál volt, Ron Curry hármasát, majd Vojvoda dupláját követően (77-76). Zsinórban dobott kilencet a Fehérvár, és ez döntőnek bizonyult a végjáték tekintetében, dacára annak, hogy megint jött Ruják. 87-87-tel indult az utolsó perc, Ahmad ütötte el Kenneth Funderburgot dobás közben, aki aztán mindhárom büntetőjét beszórta. 17 másodperccel a lefújás előtt Curry egy eladott labdát megszerezve fordított, míg az utolsó pécsi akciónál Ahmad sikerrel blokkolt.

– Azért nyertünk, mert kiváló játékosaink vannak, óriási szívvel és akarattal, vert helyzetben higgadtak voltunk, csapatként funkcionáltunk. Nagyon sokat tettünk a győzelemért, megérdemeltük – fogalmazott Forray Gábor vezetőedző a mérkőzés után.

JEGYZŐKÖNYV

Alba Fehérvár-PVSK-Veolia 91-90 (27-21, 22-26, 19-23, 23-20)

Székesfehérvár, 400 néző. Vezette: Ádám, Nagy V., Nyilas.

Alba Fehérvár: Turner 24/6, Takács Martin -, Vojvoda 17/9, Davis

18/3, Ahmad 19. Csere: Takács Milán 3/3, Curry 8/3, Markovics 2,

Csorvási, Omenaka. Vezetőedző: Forray Gábor

PVSK-Veolia: Ruják 22/3, Lewis 11/9, Funderburk 20/3, Budimir 16/12,

Meleg 2. Csere: Bíró 3, Demeter 2, Brkics 14. Vezetőedző: Dragan Alekszics

Eredmény alakulása: 3. p.: 10-5, 5. p.: 12-8, 8. p: 21-16, 12. p: 27-

24, 15. p.: 36-29, 18. p.: 39-41, 22. p.: 49-52, 25. p.: 57-57, 28. p.: 63-

63, 32. p.: 70-74, 35. p: 77-76, 38. p.: 82-78.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában