Koronavírus Fejérben

2020.11.19. 22:00

EL-mérkőzés nélkül marad az Alba FKC

Nem rendezik meg a Storhamar Handball Elite és az Alba Fehérvár KC Európa-liga-­mérkőzéseit Hamarban. A játékosok védelme érdekében, illetve a szigorú norvég hatósági előírások miatt a fehérvári klub lemondta a hétvégi találkozókat.

Káldor András

Afentáler Sára (4) nem rohamozhatja a norvég kaput

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A koronavírus-járvány okozta problémák miatt az Alba Fehérvár KC és a Storhamar Handball Elite már korábban megegyezett arról, hogy egy helyszínen játsszák le az Európa-liga-mérkőzéseiket. A norvégok ajánlatát, hogy mindkét mérkőzésnek Hamar adjon otthont a november 14–15-i hétvégén, az Alba Fehérvár KC elfogadta. Mindeközben a norvég kormány szigorított a beutazási szabályokon, kötelező, tíznapos karantént írt elő minden, Norvégiába belépő utasnak – függetlenül attól, hogy norvég vagy külföldi állampolgár, illetve hogy mely országból érkezik.

A mérkőzések időpontját már korábban egy héttel későbbre tették a klubok, hogy esély maradjon azok lejátszására. A fehérváriak csak kedden kapták meg a végleges választ arra vonatkozóan, hogy Norvégiában mi az új belépési és mérkőzésrendezési protokoll.

Afentáler Sára (4) nem rohamozhatja a norvég kaput
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Ugyanakkor az idegenbeli nemzetközi mérkőzésekre történő utazás megkezdése előtt az EHF szabályzata szerint kötelező PCR-tesztet végezni. Az új érvényes szabályozás szerint a Norvégiába történő megérkezést követően újabb kötelező PCR-tesztelésen esne át a csapat, az eredmények laboratóriumi kiértékeléséig minimum 24 órás karanténba kerülnének. Amennyiben találnak pozitív esetet, akkor a mérkőzések elmaradnak, a csapat utazhat haza, a fertőzött játékosok pedig tíz napra helyi karanténba kerülnek.

A bevezetett norvég hatósági előírások betartása és a mérkőzések lebonyolítása miatt szükséges csütörtöki indulásig olyan kevés idő állt rendelkezésre, mely lehetetlenné tette az utazás előkészületeit és különösképpen a norvég beutazási protokollnak, valamint az EHF utazás előtti tesztelésre vonatkozó előírásának való megfelelést, így a csapat nem tudott elutazni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában