Ötkarikás tokiói szemek

2020.10.08. 11:00

Olimpiai hangulatban a Gurisatti család

Pazar őszt tudhat a háta mögött, amit a Dunaújváros magyarkupa-győzelmével koronázott meg. De Gurisatti Grétának a múltnál jóval fontosabb a jövő, jelesül a magyar bajnoki cím a DFVE csapatával, illetve hogy a válogatottal ott legyen az ötkarikás játékokon.

Kecskés Zoltán

Gurisatti Gréta olyan típusú sportoló, aki élvezi, ha ő döntheti el a mérkőzést

Fotó: MVLSZ/Derencsényi I.

A Wonder Woman becenevet viselő vízilabdázó szépség teljesítményéről sokat elárul, hogy őt választották a női vízilabda magyar kupa legértékesebb játékosának és gólkirályának. A pazar formáját a bajnokságba is át tudta ültetni, ugyanis a Tatabányának hat, míg a III. Kerületnek öt góllal köszönt be, így a DUE-MAARSK hatos holtversenyben az élen áll a női OB I.-ben.

A harcos, ugyanakkor empatikus amazon, aki igazi példaképpé nőtte ki magát csapatában, a 10. felnőttszezonját kezdte meg Újvárosban. Csak itt játszott eddig pályafutása során, amire nagyon büszke.

– A DFVE családom. Itt tanultam meg mindent, amit a vízilabdáról csak tudni lehet, és abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy olyan szakemberekkel dolgozhatom együtt, akik a mai napig tudnak nekem új dolgokat mutatni. Bevallom, Magyarországon belül nem szívesen mennék más csapatba, mert tudom, hogy nekem itt a legjobb. Nehéz néhány mondatban összefoglalni, mit jelent nekem ez a klub. Ha valaki már érezte úgy igazán, hogy tartozik valahova, akkor azok a dunaújvárosi játékosok. Újvárosi identitást kaptunk a klub által: saját nyelvezetünk, dalaink, helyeink vannak, mindemellett a parton is szoros barátságban állunk egymással. Mihók Attila vezetőedzővel is különleges a kapcsolatom: ő kereste meg a szüleimet anno, miatta kezdtem el vízilabdázni, és évek óta az ő kezei alatt pallérozódom. Nagyon hálás vagyok neki, de nem megnyert címek (Európai Szuperkupa, LEN-kupa, utánpótlás Európa-bajnoki és világbajnoki érmek) miatt, hanem mert olyan életet adott nekem, amire mindig is vágytam.

Az újvárosiak válogatott vízilabdázója, a 24 éves Gurisatti Gréta az első ötkarikás játékán venne részt Tokióban, míg édesapja, Gurisatti Gyula sportlövész már a negyedik paralimpiájára készül. Hatalmas motivációt jelent mindkettőjüknek, hogy együtt harcolhatnának majd 2021-ben az olimpiai aranymedálért. Öszszetartó család az övék, így azt tervezik, hogy együtt elutaznak a világjátékokra, és szorítanak szeretteik sportsikereiért. Az olimpiák történetében csupán néhányszor fordult elő, hogy apa és lánya együtt szerepeljen, így mindenképp szeretnék, ha ők lennének a következők.
Fotó: A versenyzőtől

Némileg átalakult a DFVE kerete a nyáron. Kulcsjátékosok távoztak, ugyanakkor érkeztek is: Szilágyi Dorka visszatért Egerből, Mucsy Mandula pedig a bajnoki címvédő UVSE-től igazolt az egyesülethez. Cél, hogy végre megkaparintsák a hőn áhított bajnoki címet, amire 2011 óta nem volt példa.

– Ha a tavalyi bajnokság befejeződik, akkor nagyon örültünk volna, hiszen egyenletes teljesítményt nyújtottunk egész évben. Minden sorozatot tekintve 7 hónap alatt csupán 2 mérkőzést vesztettünk. Nagy fegyvertény, hogy ezt az érett játékot idénre is átmentettük, annak dacára, hogy alapemberek mentek el tőlünk, de a klub nyitottságát és identitását mutatja, hogy az újonnan érkezők tökéletesen be tudtak illeszkedni. Még nagyon a bajnokság elején tartunk, sok mindent lehet leszűrni. Jelenleg az a legfontosabb, hogy a kötelező győzelmet hozzuk. Bízom abban, hogy az idei szezonban még egy trófeát a magasba emelhetünk, ezért mindent meg fogunk tenni. Ez lenne az első bajnoki címünk, hiszen ebből a csapatból még senki sem nyert! Bár Kásás Tamás sem volt magyar bajnok, ebben az esetben én is kiegyeznék „csak” a többi címmel.

Nemcsak a klubcsapatában de a válogatottban is kulcsfigurává nőtte ki magát. Az ambiciózus, egészséges önbizalommal megáldott Gréta előtt az ötkarikás játékok lebegnek, sőt a 2021-es tokiói olimpia leendő bajnoka szeretne lenni. Ennek az álmának rendel alá mindent.

– Az elmúlt 4 évem a játékok körül forgott, különösen a 2016 utáni két évem, amikor is hatalmas dac harcolt bennem, hiszen az olimpiai felkészülésre sem kaptam meghívót, így azt érzetem, hogy megfosztottak az esélytől. Nem az a fajta vagyok, aki valaha is feladja, és ambícióim túlmutatnak azon, hogy „csupán” annak örüljek, ha már a kispadra beférek. Engem ennél sokkal magasabb célok hajtanak! Nem szeretném, ha valaki félreértené, hiszen óriási megtiszteltetés Magyarországot képviselni, de olyan sportoló vagyok, aki szereti, ha ő döntheti el a mérkőzést. Azon a nyáron rengeteg izmot szedtem fel, majdnem 6 kg-ot 3 hónap alatt, és bizonyítottam, érdemes vagyok a válogatott meghívójára. Természetesen azóta is az olimpia körül forog a kis világom, csak egy higgadtabb Grétával a parton, de különösen a vízben. A céljaimról pedig annyit, hogy minden levelemet így írom alá: Gurisatti Gréta, a 2021-es tokiói olimpia leendő bajnoka.

Gurisatti Gréta olyan típusú sportoló, aki élvezi, ha ő döntheti el a mérkőzést
Fotó: MVLSZ/Derencsényi I.

A Gurisatti családnál központi téma az olimpia, ugyanis édesapja, Gurisatti Gyula sportlövő is harcba száll a tokiói kvótáért. Gyula negyedik paralimpiájára készül, míg Gréta első ötkarikás játékára.

– A családom a legbiztosabb pont az életemben. Különösen anyukám, aki rengetegszer annak szenteli az idejét, hogy nekem könnyebbé tegye a mindennapjaimat, így nekem szinte csak a sporttal kell foglalkoznom. Összetartó család vagyunk, évek óta gyűjtünk pénzt otthon egy Tokiói Olimpia feliratú üvegbe, hogy mindenki kijöhessen szurkolni nekünk. Ebből a szempontból is jó lenne, ha utaznánk mindketten, több pénz maradna fagyizni – tette hozzá mosolyogva – Nagyon kevés példa volt rá, hogy apja-lánya egy olimpián szerepelhet, örülnék ha mi lennénk a következő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában