Kiltben, skótdudával

2020.10.12. 16:12

Fehérvári bajnokai lettek a HSMA Felföldi Classic Erősember OB-nek

11 kiltbe öltözött harcos feszült egymásnak a hétvégén Nagyigmándon, ahol szép Fejér megyei sikerek születtek.

Elekes Gergő

A fehérvári bajnokok

Fotó: Premium Media & Sport Management Zrt.

Amint arról korábban már beszámoltunk, felföldi bajnokságokat évek óta rendeznek hazánkban, ám arra, hogy masters, azaz negyven év fölötti versenyzők csapjanak össze felföldi játékok keretein belül, tavaly került először sor. Akkor a székesfehérvári Mounier Stephane diadalmaskodott, így számára idén is a minimum teljesítendő feladat az első hely volt.

A HSMA Felföldi Classic OB-t alapvetően minden év áprilisában rendezik meg Nagyigmándon, ám idén a koronavírus-járvány miatt a szervezők őszre, egészen pontosan október 10-re halasztották a megmérettetést. Szombaton a 11 versenyző (4 masters és 7 open kategóriában) Kéri György skótdudás dallamaira vonult a küzdőtérre, hogy nyolc versenyszámban mérjék össze erejüket.

Kéri György igazi skót hangulatot teremtett dallamaival
Fotó: Premium Media & Sport Management Zrt.

Elsőként a 13 kg-os igmándi merevnyelű kalapácsvetés várt rájuk, ami egy igazi magyar találmány, a verseny helyszínéül szolgáló településen készítette el a ma 82 éves Mészáros Miklós, aki azóta is aktívan sportol. Ezt a könnyű skót kalapácsvetés követte, ahol a 7,2 kg súlyú eszközt kellett a lehető legtávolabbra elhajítaniuk a versenyzőknek.

Ezt követően a nehéz kövek kerültek a porondra, hiszen harmadik kihívásként érkezett az open stone, ahol egy 7,8 kg-os sziklát kellett mozgásból 1 kézzel úgy elhajítani, hogy lökés előtt a kő a versenyző arcához érjen (mint az olimpiai súlylökésnél), míg negyedikként a Braemer kőlökés izzasztotta meg a sportembereket. Utóbbi esetében a 8,4 kg-os követ már helyből kellett a lehető legtávolabbra hajítani.

Vizi György és a könnyű skót kalapács történetének egy pillanata
Fotó: Premium Media & Sport Management Zrt.

Az ötödik feladat során a versenyzőknek egy 22,5 kg-os nehézláncos súlyhajítással, majd a 12,5 kg-os könnyűláncos változattal kellett megküzdeniük. A hetedik akadály a magasba dobás nevet kapta: e során egy emelhető magasságú, kapuszerű állványon kellett átdobni egy 20 kg-os súlyt. A feladatot az nyerte, akinek a legmagasabban sikerült ezt teljesítenie. A napot a 4 méter hosszú, 55 kg-os pózna átdobása zárta.

Az eredményjelző táblára tekintve büszkeség töltheti el a Fejér megyei szíveket, hiszen mind open, mind masters kategóriában székesfehérvári győzteseket ünnepelhettünk. Míg előbbiben a tavaly harmadikként végző Vass István diadalmaskodott, utóbbiban Mounier Stephane-nek sikerült a címvédés, ráadásul úgy, hogy a tavalyi évhez hasonlóan, idén sem talált legyőzőre egyetlen versenyszámban sem a masters kategóriában. Rajtuk kívül pedig további Fejér megyei versenyzői is voltak az eseménynek a székesfehérvári Vizi György és a sárosdi Erdélyi József személyében, akik szintén nem szégyenkezhetnek az eredmény láttán.

A kötelező csoportkép sem maradhatott el a nap végén
Fotó: Premium Media & Sport Management Zrt.

VÉGEREDMÉNY

OPEN

  • Vass István (Székesfehérvár)
  • Vekas Martin
  • Benkő Zoltán
  • Vizi György (Székesfehérvár)
  • Vetró Gergő
  • Kiss Tamás
  • Zsámbok Zsolt
  • MASTERS

  • Mounier Stephane (Székesfehérvár)
  • Lemke Péter
  • Juhász Csaba
  • Erdélyi József (Sárosd)
  • A folytatásban november 14. az id. Vass István Felföldi Emlékversenyre készülnek a sportemberek, melyre Zichyújfaluban kerül majd sor.

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában