Embert próbáló táv

2020.10.16. 11:30

Amikor egy álom valóra válik – Punk Adrienn teljesítette élete első maratonját, nem is akármilyen eredménnyel!

Punk Adrienn, egy fiatal fehérvári lány álmodott egy nagyot, és elhatározta, hogy teljesíti az embert próbáló maratoni távot, vagyis a 42,195 kilométert. Az álom mára valósággá vált, és az Alba Triatlon versenyzője nem is akármilyen eredménnyel, korosztálya harmadik helyét szerezte meg a Budapest Maratonon. Vele beszélgettünk a célig vezető hosszú útról, felkészülésről és jövőbeni terveiről.

Bagotai Zsanett

A kemény munka meghozta gyümölcsét

Fotó: Punk Adrienn

Mióta része az életednek a sport, mindig is örökmozgó voltál?

- Kilencéves korom óta az életem szerves része a futás. Általános iskolában is ez volt az a mozgás, ami a testnevelésórákon a legjobban lekötött. Ezután kipróbáltam az atlétikát, a sportok királynőjét, ami az életem meghatározó része volt. Ezen belül középtávfutó voltam. Sikerült válogatottnak lennem és országos bajnokságokat is nyertem, ami nem jöhetett volna össze az akkori edzőm nélkül. 19 éves voltam, amikor megismerkedtem a triatlon világával. Beleszerettem ebbe a sportba, nagyon motivált lettem már az első edzésen és azóta is az vagyok. Így, hogy 3 sportágat is űzök egyszerre, esélyem sincs arra, hogy valaha is megunjam az úszást, a biciklizést és a futást. Tehát 10 év atlétika után, már másfél éve a triatlon tölti ki a mindennapjaimat.

Miért éppen a hosszútávfutás mellett döntöttél?

- Igazából nem döntöttem emellett, csak erre az útra sodort az élet. Ezt érezni kell, hogy kinek mire van szüksége ahhoz, hogy a mindennapjait szebbé, jobbá tudja varázsolni. Nekem ezt a varázst adja meg a sok-sok kilométer.

Elmondhatjuk, hogy egy álmod vált valóra a maraton lefutásával? Magadnak szerettél volna bizonyítani?

- Igen, ez nagy álmom volt, de ehhez fel kell nőni, így addig vártam, amíg mind fizikálisan, mind mentálisan is késznek éreztem magam. Az, hogy magamnak akartam bizonyítani, szerintem a legjobb cél és motiváció is. Azért vágtam bele, mert még a 2020-as céljaim között szerepelt, és a sok edzést ilyenkor vagyok képes igazán becsülni.

Sikerült ezen az úton egy újabb hegyet megmásznom, de tulajdonképpen még ebben a pillanatban sem hiszem el, hogy megcsináltam

A rajt előtti pillanatokban
Fotó: Zákány Gergely

Mennyi időt igényel egy ilyen felkészülés, ki segített benne, és hogy kell elképzelni az edzéstervet ilyenkor?

- Elég sok időt igényel, heti 10-12 edzéssel készültem, de ezekbe beletartozik a kiegészítő edzés is, mint például az úszás, biciklizés, spinning. Az edzőm, Takács Péter segítségével készültem fel, aki egy teljesítménydiagnosztika (állapotfelmérés) után kielemezve tette össze hétről-hétre az edzéstervet. Ami úgy nézett ki, hogy voltak nehezebb edzések, résztávos és intervall, valamint regeneráló jellegűek is. Azt gondolom, hogy az egyéni céloknak megfelelően összerakott tervet betartva bármi sikerülhet. Ezen kívül a felkészülésben sokat segítettek a csapattársaim is.

Hogyan élted meg a távot, milyen érzéseid voltak futás közben? Voltak holtpontok?

- Erre a távra tényleg nagyon fel kell készülni, ezzel nem volt baj, így az elejétől a végéig élveztem a futást. Magabiztos és kiegyensúlyozott voltam. Még az elején mondogattam magamban hogy el ne fussam az első kilométereket, mert a vége messze van. Holtpontok voltak, de szinte alig éreztem, pontosan a 27. km után, illetve a 34. km-nél, utóbbinál láttam a 3 óra 30 perces iramfutókat és ez akkora löketett adott, hogy nem is tudtam mással foglalkozni, csak hogy utol kell őket érnem.

Mit éreztél amikor célba értél, szavakba lehet ezt foglalni?

- Amikor célba értem, egyszerre éreztem örömöt és fájdalmat. Imádom feszegetni a határaimat, így ezeket az érzéseket is szeretem megtapasztalni. Ezen kívül hálás vagyok, hogy egészséges emberként van lehetőségem véghez vinni ilyen versenyeket.

Ha jól tudom, nem is akármilyen eredménnyel végeztél, a korcsoportod 3. helyét szerezted meg. Számítottál erre, elégedett vagy az időeredménnyel?

- Nem számítottam erre, hogy sikerül a 20-24 évesek között a 3. helyet megszerezni. Valamint arra sem, hogy 3 óra 30 percen belül érek célba. Az országos bajnokságra a nevezési szintidő 3 óra 32 perc , aminek bőven örültem volna, ha teljesítem, aztán futás közben számolgattam és rájöttem, hogy 3 óra 30 percen belül is célba tudok érni, és bejött, végül 3 óra 28 perc alatt teljesítettem a távot.

Minden sikerült, amit elterveztem, így maximálisan elégedett vagyok az eredménnyel

A kemény munka meghozta gyümölcsét
Fotó: Punk Adrienn

Mik a terveid a jövőben, tervezel még maratont futni, vagy esetleg még nagyobb kihívásokba is belevágsz?

- Természetesen tervezek még sok-sok maratont futni, valamint nagyon nagy álmom az Ironman teljesítése, amire még ennél is többet kell készülni. De nagyon nagy löketet adott a maraton, így elképzelhető, hogy belevágok.

Mit tanácsolsz annak, aki szintén dédelgeti ezt az álmot, hogyan vágjon bele a felkészülésbe?

- Először is jól készüljön fel, akinek ilyen tervei vannak, mert akkor nem lehet semmi probléma. Valamint nagyon fontos, hogy megtaláljuk a felkészülésben az arany középutat, mivel mindenkinek mást bír a szervezete. Reális célokkal, megfelelő edzői segítséggel, pihenéssel és táplálkozással menni fog.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában