A Fehérvár FC Belgiumban átlépne Európa küszöbén

2020.09.30. 21:13

Történelmi tett előtt a Vidi

Csütörtökön este 20 órakor a csoportkörbe jutásért lép pályára Belgiumban a MOL Fehérvár FC. Az Európa-liga rájátszásában a Standard Liege az idei legnagyobb akadályt jelentheti a Vidi számára.

Ferencz Balázs

Jó hangulatú, mozgalmas tréningekkel hangolt Lyes Houri (a labdával) és a MOL Fehérvár FC a Standard Liege elleni Európa-liga-selejtező playoff-derbijére

Fotó: molfehervarfc.hu

Az utolsó lépés. Egyetlen meccs, egyetlen győzelem választja el attól a MOL Fehérvár FC együttesét, hogy története során harmadszor az Európa-liga csoportkörébe jusson. Ebben a törekvésben talán tudat alatt motiválhatja a fehérvári labdarúgókat a Ferencváros sikere is. A zöld-fehérek BL-főtáblára jutottak, s ha a Vidi is átlépi Európa küszöbét, a futballtörténelemben először szerepelhet egyszerre két magyar csapat az európai kupák csoportkörében.

A Márton Gábor vezette MOL Fehérvár FC szerda dél­előtt 10 órakor repült Budapestről Liege-be, ahol borús idő, 18 fok fogadta a csapatot. A fehérváriak este 19 órakor edzettek a találkozó helyszínén, a több mint 26 ezer nézőt befogadni képes Stade Maurice Dufrasne-ban. Azonban a „vörösök”, a Standard Liege éppen egyik erőssége, a szurkolói nélkül csap össze a Vidivel. Az UEFA döntése értelmében ez a találkozó is zárt kapus lesz.

A 10-szeres bajnok Standard Liege hét fordulót követően a negyedik helyen áll a Jupiler Ligában. A belgák keretének összértéke 61 millió euró a transfermarkt.com szerint, legértékesebb játékosuk a 21 esztendős Zinho Vanheusden, akit 13,5 millió euróra taksálnak. A belgák trénere, a francia Philippe Montanier elismerően beszélt a Vidiről a párharc előtt.

– A Fehérvár a régi Videoton, egy európai tapasztalattal rendelkező klub, amely korábban nagyszerű eredményeket ért el. Ez a legtapasztaltabb európai csapat azok közül, akikkel eddig találkoztunk. Az előző kör előtt azt mondtam, szívesen elkerülném a Stade de Reims csapatát, de miután kielemeztem az egymás elleni mérkőzésüket, úgy gondolom, hogy inkább találkoztam volna a franciákkal, mint a Fehérvárral. Ellenfelünk ötvözi a technikát a dinamikával, a nagyszerű szellemiséggel, és megérdemelték a Reims elleni továbbjutást – vélekedett a Liege trénere.

Jó hangulatú, mozgalmas tréningekkel hangolt Lyes Houri (a labdával) és a MOL Fehérvár FC a Standard Liege elleni Európa-liga-selejtező playoff-derbijére
Fotó: molfehervarfc.hu

A MOL Fehérvár FC kétszer, 2012-ben és 2017-ben már szerepelt az Európa-liga csoportkörében. Most esély nyílt arra, hogy Fioláék újra igazán nívós csapatok ellen csatázzanak.

– Kiváló csapattal nézünk szembe, amely papíron erősebbnek tűnik, mint mi, de ettől függetlenül szeretnénk nyerni és továbbjutni a csoportkörbe. Papíron előző ellenfelünk, a francia Reims is jobb csapat volt, ám megleptük őket, kiválóan játszottunk és továbbjutottunk – fogalmazott a Vidi vezetőedzője, Márton Gábor. A tréner azt is elmesélte, hogy a hangulat jó a csapaton belül, s mindenki hadra fogható. Márton Gábor erősebb csapatnak tartja a Standard Liege-t, mint a Reims alakulatát.

– Mint minden mérkőzés előtt, most is gyakoroltuk a tizenegyeseket. De jobban örülnék, ha már a rendes játékidőben ki tudnánk harcolni a továbbjutást.

Miközben a Vidi Belgiumban csatázik, a fehérvári drukkerek a MOL Aréna Sóstóból küldhetnek erőt. A szurkolók kérésére 19.30-kor megnyitják az A szektort, azaz az RBD lelátóit, s ingyenesen, kivetítőn lehet követni a Liege-i történéseket. Persze, az egészségügyi szabályok mentén, maszkban távolságot tartva lehet szurkolni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában